Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Να ληφθούν τώρα οι αναγκαίες αποφάσεις για τις Διαγνωστικές Εξετάσεις.



Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος βρίσκεται στην πολύ δυσάρεστη θέση να διαπιστώνει ότι, ενώ έχουν ήδη περάσει έξι μήνες για το 2014 και παρά τις διακηρύξεις και τις προσπάθειες όλων μας να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις προκειμένου οι δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις να προσαρμοσθούν στον ελλειμματικό Προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2014, καμία λύση δεν φαίνεται ακόμη να προωθείται, παρά το γεγονός ότι υφίσταται σχετική συμφωνία με την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Με δεδομένα ότι οι μηνιαίες δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις κινούνται στα 50 εκατ. ευρώ περίπου και ο σχετικός προϋπολογισμός για όλο το 2014 φθάνει μόλις τα 328 εκατ. ευρώ, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η οποιαδήποτε εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων, σε μικρότερα, μεσαία ή μεγαλύτερα Εργαστήρια και Κέντρα, δεν θα μπορεί εφεξής να εξοφληθεί από τον ΕΟΠΥΥ και η Πολιτεία δείχνει ότι στηρίζεται αποκλειστικά στο claw back, προκειμένου να μην προχωρήσει σε λυσιτελείς αποφάσεις.

Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι οι συνταγογραφικές οδηγίες, οι οποίες έχουν παραδοθεί στο Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, με τη συνεργασία των Επαγγελματικών Ενώσεων, δεν έχει καταστεί μέχρι σήμερα δυνατόν να εφαρμοσθούν, με την δυσλειτουργία του συστήματος και την έλλειψη πολιτικής βούλησης να κυριαρχούν, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ιδιωτικά Εργαστήρια και Κέντρα σε αναστολή των λειτουργιών τους.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκτιμά ότι είναι πλέον καιρός, μετά από την λεπτομερή σχετική ενημέρωση προς την νέα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις. Ο χρόνος πιέζει και η οικονομική βιωσιμότητα πολλών επαγγελματιών και των οικογενειών τους κινείται στο φάσμα της πλήρους αβεβαιότητας.

Ο Ιωάννης Βλόντζος ανέλαβε Επικεφαλής του Intercontinental Region στη Merck Serono.


Αθήνα, Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014 – Η Merck Serono, η παλαιότερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο, ανακοίνωσε την ανάδειξη του Ιωάννη Βλόντζου ως νέου επικεφαλής του Intercontinental Region, που περιλαμβάνει τη Ρωσία, την περιοχή του Καυκάσου, την Τουρκία, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με ισχύ από την 1η Μαΐου 2014. Ως εκ τούτου, ο κ. Βλόντζος είναι πλέον μέλος της Παγκόσμιας Ηγετικής Ομάδας της Merck Serono. Στο πλαίσιο αυτής της δομής, ο Ι. Βλόντζος, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Merck στην Ελλάδα, θα έχει υπό την ευθύνη του συνολικά 69 χώρες. Η νέα αυτή θέση δικαιώνει απόλυτα την τρέχουσα πορεία της σταδιοδρομίας του και την αφοσίωσή του στη Merck Serono για περισσότερα από 13 χρόνια και αυξάνει σημαντικά το επίπεδο των καθηκόντων του.


 

Καθώς πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές που εξυπηρετεί η Merck Serono, το Intercontinental Region έχει στρατηγική σημασία για την εταιρεία σε ό,τι αφορά τις χώρες που περιλαμβάνει. Με τεράστιους πληθυσμούς, αφθονία σημαντικών πόρων και μεγάλες αγορές, οι χώρες αυτές βρίσκονται ανάμεσα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι κλάδοι του φαρμάκου και ειδικότερα της υγειονομικής περίθαλψης, υπόκεινται σε πολύ δυναμικό μετασχηματισμό και ταχεία ανάπτυξη στις χώρες αυτές. Η Διοίκηση της Merck Serono είναι πεπεισμένη ότι ο Ι. Βλόντζος θα συνεχίσει να προσθέτει σημαντική αξία στην εταιρεία μέσω του καινούργιου του ρόλου.

Επιτυχής επανασυγκόλληση άκρας χειρός στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης


Αθήνα, 3 Ιουλίου 2014 - Επιτυχημένη συγκόλληση άκρας χειρός μετά από ακρωτηριασμό, επιτεύχθηκε στο Τμήμα Μικροχειρουργικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.
 
 
Ο 34χρονος ασθενής προσήλθε με κομμένο χέρι στο επίπεδο του καρπού και κάκωση συνθλιπτικού χαρακτήρα, μετά από εργατικό ατύχημα. Η προηγούμενη ιατρική γνωμάτευση προέβλεπε άμεσο ακρωτηριασμό λόγω αδυναμίας επαναιμάτωσης και καθώς ο ασθενής δεν συναίνεσε, προσήλθε στο Διαβαλκανικό με κρίσιμη καθυστέρηση 6 ωρών.
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τη χειρουργό χεριού-μικροχειρουργό, Ελλάδα Παπαδογεώργου και την ομάδα των συνεργατών ιατρών. Μετά από 9ωρη χειρουργική επέμβαση επιτεύχθηκε η επαναγγείωση του χεριού του.
Ο 34χρονος ασθενής έλαβε εξιτήριο με την  κατάσταση της υγείας του σταθερή ενώ το χέρι του έχει διασωθεί.
Στο Τμήμα Μικροχειρουργικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού έχουν αντιμετωπιστεί επιτυχώς τέσσερις δύσκολες περιπτώσεις επανασυγκόλησης άκρας χειρός κατά το τρέχον έτος και πλήθος άλλων επεμβάσεων μικροχειρουργικής.

Ιατρικο Διαβαλκανικό

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Η Roche Hellas Founding Sponsor του Pharma & Health Conference 2014


Pharma & Health Conference 2014
Η καινοτομία πρωταγωνιστής για ένα βιώσιμο μοντέλο περίθαλψης



Αθήνα, 2 Ιουλίου 2014 – Τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η καινοτομία στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μοντέλου περίθαλψης, επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas, Δρ. Alexander Zehnder, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο Pharma & Health Conference με θέμα «Οικονομική Ανάπτυξη και Υγεία σε περίοδο οικονομικής κρίσης» που διοργάνωσε η Ethos Media S.A. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Ιουλίου με την υποστήριξη της Roche Hellas, ως Founding Sponsor.
 
Ειδικότερα, στην εισήγησή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas, Δρ. Alexander Zehnder, τόνισε ότι η καινοτομία συνιστά μια βιώσιμη και ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση, επισημαίνοντας ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συμπορευτούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Όπως σημείωσε ο Δρ. Zehnder: «Τα τελευταία χρόνια, η πολιτεία κινήθηκε εξολοκλήρου στην κατεύθυνση της περιστολής των δαπανών, πλέον όμως απαιτείται μια νέα προσέγγιση που θα επιτρέψει στον κλάδο να αναπτύξει πλήρως τη δυναμική του και να αναδειχθεί ξανά σε υγιή πυλώνα της οικονομίας. Χρειάζονται ενέργειες που θα ενθαρρύνουν την επένδυση στην καινοτομία γεγονός που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την επαναξιολόγηση της πολιτικής για τα γενόσημα και την καλύτερη κατανομή των πόρων που δαπανώνται στον κλάδο της υγείας, αλλά και εξετάζοντας συνέργιες με άλλα υπουργεία. Η Roche Hellas ως υπεύθυνος εταίρος που επιχειρεί με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών μπορεί να συνεισφέρει στο έργο της πολιτείας για τον επανασχεδιασμό της πολιτικής στο φάρμακο».

Ο Ιατρικός Διευθυντής της Roche Hellas, Δρ. Χρήστος Αντωνόπουλος, στην παρουσίασή του αναφέρθηκε εκτενώς στις κλινικές μελέτες και στα οφέλη που μπορούν να έχουν για τον κλάδο της υγείας στην Ελλάδα. Επεσήμανε ότι η ενδυνάμωση του συγκεκριμένου πεδίου μπορεί να έχει διπλά οφέλη, καθώς και οι ασθενείς επωφελούνται από την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, αλλά και επιτυγχάνεται εισροή κεφαλαίου από την προσέλκυση επενδύσεων. Σημείωσε ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της κλινικής έρευνας, ωστόσο προκειμένου η δυναμική αυτή να αξιοποιηθεί θα πρέπει να αντιμετωπιστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που προκαλούν σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις. Αναφερόμενος στη δράση της Roche Hellas, υπογράμμισε ότι η εταιρεία επενδύει συστηματικά στην κλινική έρευνα, έχοντας εντός του 2013, 31 ενεργές κλινικές μελέτες σε 170 κέντρα στη χώρα, μια επένδυση που αγγίζει τα €3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σταθερός στόχος της εταιρείας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των παραπάνω αριθμών.
Η κα Ξένια Καπόρη, Διευθύντρια Market Access της Roche Hellas, με τη συμμετοχή της στο συνέδριο αναφέρθηκε σε θέματα πρόσβασης των ασθενών στην καινοτομία, καθώς και στην προστιθέμενη αξία που έχει η καινοτομία στο σύνολο του κλάδου της υγείας. Ταυτόχρονα, τόνισε τη σημασία των καινοτόμων φαρμάκων στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, αλλά και στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Η κα Καπόρη ανέδειξε επίσης το γεγονός πως η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραστικά την τελευταία πενταετία γεγονός που απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ακόμη περισσότερο τη φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών. Κλείνοντας παρέθεσε σειρά προτάσεων για τη διαχείριση της καινοτομίας, ενώ σημείωσε την ανάγκη για αποφυγή οριζόντιων μέτρων και σχεδιασμό μακροπρόθεσμων και πιο βιώσιμων στρατηγικών στη φαρμακευτική πολιτική.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στελέχη της αγοράς, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας και της επιστημονικής κοινότητας, εξέθεσαν τις απόψεις τους αναφορικά τις προκλήσεις που έχει θέσει η οικονομική κρίση στο σύνολο του ιατροφαρμακευτικού κλάδου. Κοινός τόπος των εισηγήσεων ήταν ότι η επένδυση στην καινοτομία μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις, συμβάλλοντας καθοριστικά στην έξοδο του κλάδου από την κρίση.

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Παρέμβαση του Πρωθυπουργού για το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο ζητεί ο ΠΙΣ


Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, ζητεί την Τρίτη 1 Ιουλίου, με επιστολή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, προκειμένου να προωθηθεί στην Βουλή ρύθμιση με την οποία θα αποκαθίστανται όλες οι άδικες μισθολογικές περικοπές, οι οποίες επεβλήθησαν από το 2012 στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο.