Πέμπτη 29 Μαΐου 2025

Κάπνισμα και Ρύπανση Περιβάλλοντος: Οι σιωπηλοί εχθροί της Υγείας μας

 

Ενημερωτική εκδήλωση

 4 Ιουνίου (18:00) - Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

 

 

Αθήνα, 27 Μαΐου 2025. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση υπό τον τίτλο «Κάπνισμα και Ρύπανση Περιβάλλοντος: Οι σιωπηλοί εχθροί της Υγείας μας». Η εκδήλωση, τον συντονισμό της οποίας έχει αναλάβει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πραγματοποιείται την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων και θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη στις 18:00 με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες κατά του Καπνίσματος στις 31/5 και Περιβάλλοντος στις 5/6.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, θα μιλήσει ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος επίσης θα συνοψίσει τα συμπεράσματα με το πέρας της εκδήλωσης. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Ελέγχου – Λειτουργίας Αθλητικών Εγκαταστάσεων (Περιφέρεια Αττικής), κ. Χρήστος Γώγος, η Αντιδήμαρχος για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Ισότητα (Δήμος Αθηναίων), κ. Μαρία Στρατηγάκη και η Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ, κ. Παγώνα Λάγιου.

Θα ακολουθήσουν σύντομες τοποθετήσεις από τους κ.κ. Σωτήρη Τσιόδρα (Καθηγητής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας), Κωνσταντίνο Τούτουζα (Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας), Νικόλαο Σύψα (Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων), Στέλιο Λουκίδη (Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας).

 

Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με δύο θεματικά τραπέζια. Στο πρώτο με θέμα «Οι θέσεις και οι δράσεις της Πολιτείας», θα συμμετέχουν η κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου Ζήσιμου (Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής), ο κ. Πέτρος Βαρελίδης (Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας), η κ. Φωφώ Καλύβα (Ιατρός Δημόσιας Υγείας) και ο κ. Κωνσταντίνος Καρτάλης (Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Ε.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή) ενώ τον συντονισμό θα αναλάβει η κ. Άννα-Μαρία Λεούτση, Στέλεχος Επικοινωνίας, ΕΟΔΥ.

Στο δεύτερο τραπέζι, με θέμα «Προβλήματα και ρεαλιστικές λύσεις», θα συμμετέχουν η κ. Αγγελική Λάμπρου (Προϊσταμένη Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Πρόληψης Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων, ΕΟΔΥ), ο κ. Αθανάσιος Τρίκας (Συντονιστής Διευθυντής, Καρδιολογική Κλινική ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» – Πολυκλινική, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας), η κ. Κατερίνα Αργυράκη (Συντονίστρια Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Γενική Γραμματέας Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων) και η κ. Παρασκευή Κατσαούνου (Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας). Θα συντονίζει η κ. Τάνια Μαντουβάλου, δημοσιογράφος.

Στη συνέχεια τον λόγο θα πάρει ο κ. Κώστας Συνολάκης, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα .

Μεγάλος χορηγός της ενημερωτικής εκδήλωσης «Κάπνισμα και Ρύπανση Περιβάλλοντος: Οι σιωπηλοί εχθροί της Υγείας μας» είναι η εταιρεία Kenvue. Με ευγενική χορηγία συνδράμουν επίσης οι εταιρείες: Chiesi Hellas και Win Medica.



Δευτέρα 19 Μαΐου 2025

Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS) – Η Σημασία της Ενημέρωσης και της Έγκαιρης Αντιμετώπισης


 

Η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) είναι μια  σπάνια,   προοδευτική και εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή, που πλήττει περίπου 200.000 ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται πάνω από 50.000 νέες περιπτώσεις. Στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι 1 έως 3 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού διαγιγνώσκονται ετησίως, ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ζουν περίπου 250 με 300 ασθενείς με τη νόσο.

Τα κρούσματα ALS αναμένεται να αυξηθούν κατά 69% τις επόμενες δύο δεκαετίες φτάνοντας περίπου τα 375 χιλιάδες άτομα. Η αύξηση και η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού είναι οι βασικοί μοχλοί που υποστηρίζουν αυτήν την ανάπτυξη.

Η ALS προσβάλλει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού και οδηγεί σε σταδιακή απώλεια ελέγχου των μυών. Οι ασθενείς σταδιακά χάνουν τη δυνατότητα να κινούνται, να μιλούν, να καταπίνουν και να αναπνέουν, ενώ παραμένουν πλήρως διαυγείς πνευματικά. Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι διακριτικά – αδυναμία σε ένα χέρι ή πόδι, μυϊκές συσπάσεις, ή δυσκολία στην ομιλία – αλλά η πρόοδος της νόσου είναι αμείλικτη.

Παρά την πρόοδο της επιστήμης, η διάγνωση είναι δύσκολη ενώ δεν υπάρχει ακόμη οριστική θεραπεία. Οι διαθέσιμες θεραπείες επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά η ανάγκη για έρευνα, καινοτομία και υποστήριξη παραμένει τεράστια. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως μόλις το 5-10% των περιπτώσεων ALS είναι κληρονομικής αιτιολογίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη.

Με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα Ευασθητοποίησης για την ALS, υπενθυμίζουμε τη σημασία της ενημέρωσης του κοινού και της ενίσχυσης της επιστημονικής έρευνας. Η Παγκόσμια Ημέρα ALS, που τιμάται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, είναι μια αφορμή για να στρέψουμε την προσοχή μας σε όσους ζουν με τη νόσο και στις οικογένειές τους, που αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστιες προκλήσεις. Χρέος όλων μας είναι να στηρίξουμε την ελπίδα, να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση και να κρατήσουμε ζωντανό το αίτημα για καλύτερη φροντίδα, περισσότερη έρευνα και πραγματική συμπερίληψη. Η έγκαιρη διάγνωση, η διεπιστημονική φροντίδα και η κοινωνική υποστήριξη αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για τη διαχείριση της ALS.

Η ALS αναφέρεται συχνά ως νόσος του Lou Gehrig, που πήρε το όνομά της από τον διάσημο παίκτη του μπέιζμπολ που πέθανε από ALS το 1941, ή ​​Νόσος των Κινητικών Νευρώνων (MND). Αξιοσημείωτα άτομα που έζησαν με ALS περιλαμβάνουν τον βραβευμένο φυσικό Stephen Hawking, τον Βρετανό ιστορικό Tony Judt, τον κιθαρίστα Jason Becker και τον μπασίστα Mike Porcaro.

Η ITF Hellas, θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου Italfarmaco, στέκεται δίπλα στους ασθενείς  και στους επαγγελματίες υγειας, στηρίζοντας ενεργά τον τομέα της Νευρολογίας  με καινοτόμα σκευάσματα που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας  ανθρώπων που ζουν με Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση (ALS) και  με Νόσο του Parkinson.


Σάββατο 17 Μαΐου 2025

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την Παγκόσμια Ημέρα Αρτηριακής Υπέρτασης (17 Μαΐου 2025)

 



Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας. Η επίπτωση της αυξάνεται  λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή κλπ).

Ετησίως, ευθύνεται για περίπου 11 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως ενώ απορροφά το 4,5% των δαπανών της υγειονομικής περίθαλψης.

Υπολογίζεται ότι 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 30-79 ετών παγκοσμίως πάσχουν από υπέρταση.

Το 46% των ενηλίκων με υπέρταση δεν το γνωρίζουν, διαγιγνώσκονται λιγότεροι από τους μισούς ενήλικες (42%) με υπέρταση και λαμβάνουν θεραπεία, ενώ μόλις το 21% (ένας στους πέντε) τελικά ρυθμίζουν τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης με την αντιυπερτασική αγωγή.

Ως αρτηριακή υπέρταση ορίζονται τιμές της αρτηριακής πίεσης  >140mmHg για τη συστολική και/ή >90mmHg για τη διαστολική. Φυσικά για να τεθεί η διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης θα πρέπει οι τιμές της πίεσης να βρίσκονται σταθερά αυξημένες σε διαδοχικές μετρήσεις.

Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μην αισθάνονται συμπτώματα. Ο μόνος τρόπος για να το μάθετε είναι να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν: μεγαλύτερη ηλικία, γενετικοί παράγοντες, αύξηση σωματικού βάρους, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Βασικός στόχος της αντιϋπερτασικής θεραπείας είναι η μείωση της πίεσης σε επίπεδα χαμηλότερα από 140/90mmHg. Η αντιϋπερτασική θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό κατά 40%, για στεφανιαία νόσο κατά 25%, και για καρδιακή ανεπάρκεια κατά 50%.

Δεν πρέπει να υποτιμάται και θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ενθάρρυνση και προτροπή του υπερτασικού ασθενούς για αλλαγές στον τρόπο ζωής, με οδηγίες υγιεινοδιαιτιτικής αγωγής.

Για να ρυθμιστεί σε σημαντικό βαθμό η αρτηριακή πίεση, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά διακοπή του καπνίσματος, μείωση του σωματικού βάρους, μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και άλατος, σωματική άσκηση για τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα, αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και μείωση πρόσληψης κεκορεσμένων λιπών.

 

 

Μανώλης Καλλίστρατος

Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Αρτηριακής Υπέρτασης Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας