Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

«Η Αξία της Ιατρικής Τεχνολογίας στην Υγεία»


Η συμβολή της Ιατροτεχνολογίας στην εξασφάλιση ενός βιώσιμου Εθνικού Συστήματος Υγείας στο επίκεντρο του 1ου Πανελλήνιου ΣυνεδρίουΙατροτεχνολογίας

 
Τετάρτη 29 Οκτωβρίου. Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατροτεχνολογίας: «Η Αξία της Ιατρικής Τεχνολογίας στην Υγεία», του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) πουδιοργανώνεται σε συνεργασία με τα EthosEvents της εταιρείας EthosMedia.Επιδίωξη του Συνεδρίου είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, της Πολιτείας και των σχετικών αρμόδιων φορέων για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο τομέας της ιατροτεχνολογίας στην βελτίωση της υγείας και στον εξορθολογισμό του συστήματος Υγείας, μέσα από την αξιοποίηση ορθών και καινοτόμων πρακτικών και αξιολογημένων προϊόντων.Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιατρικήτεχνολογίαχρησιμοποιείταιτόσο προληπτικά, όσο και γιατη διασφάλιση της υγείαςτων ανθρώπωνπου αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας καιεμπλέκεταισεμια ολόκληρηδιαδρομήαπό τη διάγνωση μέχριτη θεραπείασυντελώντας στην αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωής, προσφέροντας ποιότητα ζωής, μειώνοντας τα συμπτώματακαιπρολαμβάνοντας την εξέλιξη της νόσου. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο DivaniCaravel(Αίθουσα Ολυμπία), με έναρξη προσέλευσης στις 08:30.

Μέσα από τις Θεματικές Ενότητες που θα αναπτυχθούν στο Συνέδριο, στόχος είναι η ανάδειξη της συμβολής της Ιατροτεχνολογίας στην εξασφάλιση ενός βιώσιμου Εθνικού Συστήματος Υγείας, και της σημασίας της καινοτομίας και της έγκαιρης διάγνωσης, κυρίως σε μια «μνημονιακή» χώρα, όπως η Ελλάδα. Παράλληλα στόχος είναι να αναδειχθεί η ανάγκη διασφάλισης της βιώσιμης λειτουργίας της βιομηχανίας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού καθώς αποτελεί παράγοντα για επιστημονική πρόοδο, οικονομική ανάπτυξη καιεπενδύσεις στον χώρο της Υγείας. Οι χαράσσοντες πολιτικές υγείας θα πρέπει να ξεφύγουν από τη λογική των οριζόντιων περικοπών στην περίθαλψη και να ανταμείβουν δίκαια το προσφερόμενο αποτέλεσμα όπως άλλωστε προτείνεται και από τη νέα  Ευρωπαϊκή οδηγία 24 του 2014.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Βιοϊατρικής Τεχνολογίαςεπενδύει ετησίως 7%-12% των εσόδων της σε έρευνα και τεχνολογία, για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, ενώ σημάδι καινοτομίας αποτελεί το γεγονός ότι το 2012 καταχωρήθηκαν πάνω από 10.000 ευρεσιτεχνίες Ιατροτεχνολογικών προϊόντων, περισσότερες και απ’ ότι στον κλάδο της τεχνολογίας των ηλεκτρολογικών υλικών και των Επικοινωνιών. Παράλληλα, στις Ευρωπαϊκές εταιρείες Ιατρικής Τεχνολογίας απασχολούνται πάνω από 500.000στελέχη, στην πλειονότητά τους υψηλής επιστημονικής κατάρτισης.
Το Πρόγραμματου Συνεδρίου, υπεύθυνος του οποίου είναι ο δημοσιογράφος Αιμίλιος Νεγκής,περιλαμβάνει θέματα όπως τα προγράμματα ΕΣΠΑ και η απορρόφησή τους, οι διαδικασίες προμηθειών, οι Νέοι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί και η σημασία της Δεοντολογίας των επιχειρήσεων στην καθημερινή πράξη.
Αναλυτικά οι 4 Θεματικές Ενότητεςτου Συνεδρίου είναι:

1.      Πώς μπορεί η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία να συμβάλει στην εξασφάλιση ενός βιώσιμου συστήματος υγείας;

2.      Σύστημα Προμηθειών: Προβλήματα, ελλείψεις, προκλήσεις

3.      Το ΕΣΠΑ στον Χώρο της Υγείας

4.      Νέοι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί για τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα
 
Ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ κ. Παύλος Αρναούτης δήλωσε σχετικά, «Το 1ο Συνέδριο του ΣΕΙΒ αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε όλοι οι εταίροι  της υγείας να επανεξετάσουμε από κοινού τα συστήματα περίθαλψης και να τα επαναφέρουμε σε μια βιώσιμη τροχιά. Εμείς, που εκπροσωπούμε την  Βιομηχανία της Βιοτεχνολογίας αναγνωρίζουμε πρώτοι απ’ όλους, ότι το υπάρχον μοντέλο κλείνει τον κύκλο ζωής του. Πρέπει να πάμε στο επόμενο βήμα. Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της Βιομηχανίας Ιατροτεχνολογίας είναι να οδηγηθούμε σε ένα συνεργατικό μοντέλο όπου οι εταίροι υγείας θα εδραιώσουμε ένα  δίκτυο όπου συλλογικά,θα αναδεικνύουμε τις ευκαιρίες και τις αξίες που η Ιατροτεχνολογία και η καινοτομία προσφέρουν.Στο Συνέδριο θα ανταλλάξουμε σκέψεις, ιδέες, προτάσεις, ώστε με συναινετικές διαδικασίες να βρούμε λύσεις που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα  του Συστήματος, στο αναπόφευκτο νέο διαμορφούμενο περιβάλλον, των περιορισμένων προϋπολογισμών Υγείας, με επίκεντρο την υγεία των Ελλήνων.»