Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων λειτουργούν ανασταλτικά για την ανάπτυξη – Έρευνα

Σύμφωνα με κλαδική μελέτη Βελγικού Επιχειρηματικού Ομίλου, οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων που επιχειρούνται την περίοδο αυτή από τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις θα μειώσουν δραματικά τον αριθμό νέων φαρμάκων που θα βρεθούν στην αγορά.

Η έρευνα από το European School of Management and Technology Competition Analysis (EMST CA), η οποία έγινε μετά από επιθυμία της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, αποκάλυψε ότι υπάρχει ισχυρός άμεσος σύνδεσμος μεταξύ της αυστηρής νομοθεσίας και της περιορισμένης καινοτομίας που σημειώνεται στον κλάδο.

Τα νέα φάρμακα που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να «χτυπηθούν» πιο σκληρά με τις νέες μειωμένες τιμές, είναι τα αντιβιοτικά, τα φάρμακα για την καρδιά και για τις διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος (π.χ. φάρμακα για την σκλήρυνση κατά πλάκας), όπως αναφέρει η έρευνα.

Η Γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε ένα σχέδιο με σκοπό την εξοικονόμηση περίπου 2 δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο από το κόστος των φαρμάκων με πατέντα, ενώ στην Ελλάδα έχουμε δει ήδη τις προσπάθειες για την μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά ένα πέμπτο μεσοσταθμικά.

«Η έρευνα μας δείχνει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η μείωση των φαρμάκων και η αυστηροποίηση της νομοθεσίας στην πρωτοπορία του κλάδου. Επιπλέον αναδεικνύει το πως η λέθος εφαρμογή της νομοθεσίας μπορεί να μειώσει την αξία των φαρμακευτικών project και να επικαλύψει τους διαθέσιμους πόρους για την υλοποίηση των project αυτών», δηλώνει ο Hans Friederiszick από το ESMT CA.

Και καθώς μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η GlaxoSmithKline και η AstraZeneca ήδη μειώνουν τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξής τους, η έρευνα του ESMT CA έρχεται να επισημάνει ότι οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βλέπουν τη μείωση των τιμών των φαρμάκων σαν ένα τρόπο για να ελέγξουν τις δαπάνες της υγείας, ίσως δεν συνειδητοποιούν ή δεν αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις που προκαλούν στην προϊοντική αξία και ως εκ τούτου στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Τέλος η έρευνα τονίζει ότι το σύστημα που εφαρμόζεται στην Ευρώπη για τον υπολογισμό των τιμών των φαρμάκων (όπου μία χώρα μπορεί να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για κάποια άλλη), μπορεί τελικά να οδηγήσει σε τουλάχιστον 12% μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων πανευρωπαϊκά.