Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Επιστήμονες αμφισβητούν την βαρύτητα του ρόλου της άσκησης στην πρόληψη της παχυσαρκίας

Ερευνητές αμφισβητούν το συμπέρασμα ότι η έλλειψη άσκησης είναι που κάνει τα παιδιά να παχαίνουν. Μέσα από μία 11ετή έρευνα σε 200 παιδιά οι ερευνητές καταλήγουν ότι είναι το αντίθετο που συμβαίνει τελικά. Δηλαδή ότι η αύξηση του βάρους των παιδιών είναι που απομακρύνει τα παιδιά από την άσκηση.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archive of Diseases in Childhood, συμπεραίνει ότι τα προγράμματα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, ίσως θα έπρεπε να επικεντρωθούν περισσότερο στη διατροφή παρά στην άσκηση.

Η έρευνα τονίζει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με το έαν υπάρχει σύνδεσμος μεταξύ άσκησης και αύξησης βάρους. Και δεν υποστηρίζει ότι η άσκηση δεν κάνει καλό στα παιδιά. Ωστόσο το ερώτημα που θέτει είναι αν τελικά η άσκηση πρέπει να έχει τέτοια βαρύτητα σχετικά με την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή της Peninsula στο Plymouth, παρακολούθησαν την πορεία 200 παιδιών από τα σχολεία της περιοχής για 11 χρόνια προκειμένου να διεξάγουν την έρευνα με το όνομα EarlyBird Diabetes.

Στα πλαίσια της μακρόχρονης έρευνας, παρακολούθησαν το βάρος και την άσκηση των παιδιών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Βρήκαν ότι η περισσότερη άσκηση δεν επηρέαζε το βάρος των παιδιών, αλλά ότι τα παιδιά που έπαιρναν βάρος έτειναν να μειώνουν την άσκησή τους.

Τα ευρήματα δείχνουν πως 10% περισσότερο βάρος σε ένα παιδί 7 ετών οδηγεί σε 4 λεπτά μέσο όρο λιγότερης ήπιας ή έντονης άσκησης την ημέρα. Ο επικεφαλής της έρευνας, Καθηγητής Terry Wilkin τονίζει πως αυτό μπορεί να μην φαίνεται πολύ αλλά πως επεκτείνεται με το πέρασμα των χρόνων.

«Η ήπια και φυσική άσκηση στα αγόρια είναι καταναλώνει κάτι λιγότερο από μία ώρα από το χρόνο τους την ημέρα, ενώ για τα κορίτσια ο χρόνος αυτός είναι μόλις 45 λεπτά την ημέρα. Οπότε δεν είναι τόσο ασήμαντος ο χρόνος που κερδίζεται σε άσκηση όταν ένα παιδί έχει χαμηλότερο βάρος. Και φυσικά αυτό αφορά την ενέργεια που καταναλώνεται μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα κι έτσι η ισορροπία διαταράσσεται σε σημαντικό βαθμό», δήλωσε ο Wilkin.

Η έρευνα υποθέτει ότι τα υπέρβαρα παιδιά αναπτύσσουν μια αρνητική εικόνα για το σώμα τους καθώς κερδίζουν βάρος και γι’ αυτό ίσως προτιμούν να απέχουν από τα σπορ. Επίσης συμφωνεί μα την άποψη ότι τα υπέρβαρα παιδιά μπορεί να νιώθουν ενοχλήσεις ή πόνους την ώρα που αθλούνται.

Ο κ. Wilkin υποστηρίζει ότι οι πολιτικές για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην διατροφή περισσότερο παρά στην αύξηση της άσκησης, τονίζοντας πως αυτό είναι το κλειδί στη μάχη κατά της παχυσαρκίας.

Ωστόσο αρκετοί ειδικοί πιστεύουν ότι η άσκηση παίζει ρόλο στο να βοηθήσει τα παιδιά να χάσουν βάρος. Για παράδειγμα η καθηγήτρια Andy Ness από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, η οποία έχει επίσης ερευνήσει τον σύνδεσμο μεταξύ παχυσαρκίας και άσκησης, χαρακτήρισε σε σχολιασμό της για το BBC τα ευρήματα της έρευνας εν μέρει σωστά καιθώς οι δικές της έρευνες έχουν δείξει πως το βάρος και η άσκηση είναι περισσότερο ένας συνδυασμός που συμβάλει στην πρόληψη ή στην ανάπτυξη της παιδικής παχυσαρκίας.