Επιστήμονες ανέπτυξαν έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο διάγνωσης της ενδομητρίωσης που δεν απαιτεί επέμβαση. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μικρό δείγμα του εσωτερικού της μήτρας το οποίο λαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο με το διαγνωστικό επίχρισμα και στη συνέχεια εξετάζεται ώστε να διαπιστωθεί σε αυτό η ύπαρξη ή μη νευρικών ινών.
Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction το νέο αυτό τεστ για την ενδομητρίωση μπορεί να διαγνώσει την πάθηση με ακρίβεια σχεδόν 100%.
Για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης, της επώδυνης αυτής πάθησης που ενέχει τον κίνδυνο υπογοννιμότητας για τις ασθενείς, οι γιατροί παραδοσιακά χρησιμοποιούν λαπαροσκοπικές διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο και να υποστεί γενική αναισθησία και χειρουργική επέμβαση.
Και ενώ η λαπαροσκοπική διάγνωση έχει συνδεθεί κάποιες φορές με επιπλοκές και βλάβες στη γονιμότητα των γυναικών, η νέα μέθοδος της ενδομητριακής βιοψίας που προτείνουν οι επιστήμονες, αποτελεί μια σαφώς λιγότερο επεμβατική διαδικασία, την οποία η γυναίκα μπορεί να πραγματοποιήσει σε μια κλινική σχετικά γρήγορα και εύκολα και με τις αισθήσεις της σε εγρήγορση.
Σε δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε 99 γυναίκες που υπέφεραν από πόνους της πυελού, το νέο τεστ διέγνωσε με ακρίβεια τις 63 από τις 64 συνολικά περιπτώσεις ενδομητρίωσης στο σύνολο των γυναικών. Επιπλέον αναγνώρισε σωστά τις 29 από τις 34 γυναίκες οι οποίες δεν παρουσίασαν στοιχεία ανδομητρίωσης κατά τη λαπαροσκοπική διαδικασία.
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ανέπτυξε το τεστ, ο Dr Moamar Al – Jefout, του Πανεπιστημίου Mutah της Ιορδανίας, δήλωσε για το τεστ: «Είναι πιθανότατα εξίσου ακριβές με τις λαπαροσκοπικές διαγνώσεις, οι οποίες θέτουν το ύψιστο όριο πιστότητας στην εποχή μας. Είναι βέβαια πολύ λιγότερο επεμβατικό το νέο τεστ, ενώ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του χρόνου αναμονής των αποτελεσμάτων της διάγνωσης, και να επιτρέψει κατ’ αυτόν τον τρόπο τον έγκαιρο σχεδιασμό της αντιμετώπισης της πάθησης, είτε με επέμβαση είτε με μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή».