Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Κύρια σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και στους δημοσιογράφους Άγγελο Μοσχοβά και Γιά

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και στους δημοσιογράφους Άγγελο Μοσχοβά και Γιάννη Λοβέρδο η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αφού αναφέρθηκε στον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης απάντησε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων για τα χρέη των νοσοκομείων και την πολιτική του φαρμάκου. Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης αναφορικά με αυτά τα θέματα:


Χρέη Νοσοκομείων:
«Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα τα ξεπληρώσετε μέχρι τέλος του χρόνου αυτά τα χρέη (των νοσοκομείων);
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η δική μας προσπάθεια και δέσμευση είναι ότι συγκροτήσαμε μια κοινή Επιτροπή των δυο Υπουργείων όπου κάνει πρώτα απ’ όλα την πλήρη αποτύπωση και πιστοποίηση. Γιατί πρέπει να σας πω ότι τα στοιχεία ήταν πάρα πολύ ασαφή και γκρίζα, με στόχο μέσα από μια διαπραγμάτευση και διακανονισμό, μέχρι το τέλος του χρόνου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αποπληρωμή για να έχουμε μια βάση εξυγίανσης για το σύστημα.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μεγάλη υπόθεση αυτή, θα πέσουν χρήματα και στην αγορά. Και άνθρωποι θ’ ανακουφιστούν, αλλά θα πέσουν και χρήματα στην αγορά.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς. Και από την άλλη να ας πω το πολύ αυτονόητο: Εμείς προχωράμε στις προσλήψεις. Σε περίοδο κρίσης δίνουμε αύξηση στο πλαφόν των γιατρών, όλα αυτά που είπαμε τα κάνουμε. Αν ταυτόχρονα δεν εξυγιάνουμε το σύστημα είναι σα να ρίχνουμε όλη αυτή την προσπάθεια σε μια μαύρη τρύπα».

Πολιτική Φαρμάκου:
«Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα βάλετε τάξη στο φάρμακο;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς. έχουμε ανακοινώσει μαζί με τους συναδέλφους μου, τη Λούκα Κατσέλη και τον Ανδρέα Λοβέρδο ότι θα παρουσιάσουμε διάταξη πριν κλείσει η Βουλή για τη χρονιά αυτή, με την οποία και θα καθιερώνεται ξανά λίστα φαρμάκου, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Με ευρωπαϊκά κριτήρια ακριβώς για να υπάρχει μια σειρά κι ένας κανόνας και ταυτόχρονα δεν αρκεί μόνο αυτό, ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα Ασφαλιστικά Ταμεία…
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα ελέγχεται δηλαδή η συνταγογράφηση αυτών που, κακά τα ψέματα, έχουν κάποιο κέρδος στην αγορά..
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πραγματικά η διαφάνεια και το ηλεκτρονικό σύστημα ευνοεί τους πάντες και πάνω απ’ όλα τον ίδιο τον πολίτη. Είναι τεράστιο όπλο εξοικονόμησης κι εμείς θα το παλέψουμε αυτό όπως και στα νοσοκομεία για το ίδιο έχουμε δεσμευτεί, δηλαδή να γίνονται ανοιχτοί ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αν δε μειωθεί το κόστος του φαρμάκου δε μπορεί να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα. Να το καταλάβουν πολλοί αυτό.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας δώσω ένα στοιχείο μόνο: Η κατάργηση της λίστας φαρμάκων στοίχισε στα Ασφαλιστικά Ταμεία ένα τεράστιο κόστος, 2 δις ευρώ το χρόνο. Είναι υπέρογκο το ποσό.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι απίστευτα ποσά..
Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ψάχνουμε να βρούμε και από πού θα εξοικονομήσουμε και χρήματα και πώς θα τα δώσουμε εκεί. Αλλά από την άλλη με τις πραγματικές ανάγκες».

Προσλήψεις Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού:
«Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα επανέλθω για τα θέματα των νοσοκομείων. Εμείς κάνουμε μια διπλή προσπάθεια αυτή την περίοδο. Αρχικά είναι η προσπάθεια της πρόληψης και εκεί αν θέλετε δίνουμε και πάρα πολύ μεγάλο βάρος. Το εμβόλιο είναι και για τη συλλογική πρόληψη, δηλαδή την ανοσία, τη δημόσια υγεία και την ατομική του καθένα. Επίσης είναι και η προσπάθεια να μην επιβαρυνθεί όπως είπατε κι εσείς το σύστημα υγείας που έχει τόσα προβλήματα. Όμως δε μένουμε εκεί.
Κάνουμε πραγματικά μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε περισσότερα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και αυτό θα είναι ένα κέρδος για το σύστημα, όπως καταλαβαίνετε, κι όταν περάσει η πανδημία. Μέχρι τώρα είχαμε σύμμαχο τον καλό καιρό στη χώρα μας. Μέσα σε όλα τα προβλήματα έχουμε και τα πλεονεκτήματα. Αυτό μας το έδωσε στο διάστημα το κρίσιμο του ενός μηνός ο καλός καιρός και μπορέσαμε να παλέψουμε τον εμβολιασμό. Ήδη είναι ένα θετικό βήμα.
Έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν 95 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας τις οποίες μπορούμε να ενεργοποιήσουμε εφ' όσον υπάρξει το κατάλληλο προσωπικό.
Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ενενήντα πέντε κλίνες είναι ανενεργές, υπαρκτές αλλά ανενεργές εννοείτε;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι ανενεργές λόγω έλλειψης προσωπικού. Έχουν όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό, είναι ήδη σε νοσοκομεία που έχουν ΜΕΘ. Βάζουμε έναν ρεαλιστικό στόχο, δε μπορούμε ν’ ανοίξουμε μια καινούργια Μονάδα μέσα σ’ ένα μήνα γιατί αυτό είναι δύσκολο. Μπορούμε όμως να ενεργοποιήσουμε σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας περισσότερα κρεβάτια. Και αυτό θα το κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες.
Και θα σας πω κάτι γιατί είμαι και πολύ ικανοποιημένη απ’ αυτό, γιατί ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ μας έχει στηρίξει πάρα πολύ: Μόλις προχθές ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις 211 νοσηλευτών με το σύστημα των κυλιόμενων πινάκων του ΑΣΕΠ. Δηλαδή, από επιλαχόντες που μας το δίνει ο νόμος το δικαίωμα, για πλήρεις θέσεις, και αυτό έγινε μέσα σε 20 μέρες. Και είναι η καλύτερη απόδειξη ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί το ΑΣΕΠ να πάει γρήγορα. Και αυτοί οι άνθρωποι στις επόμενες μέρες θα έρθουν στα νοσοκομεία.
Άρα αυτό δείχνει ότι μπορούμε να πάμε γρήγορα και μέσα από το ΑΣΕΠ, αρκεί να υπάρχει θέληση».

«Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Και θα κάνετε και τις προσλήψεις τις προεκλογικές που υποσχεθήκατε, 3.000 νομίζω νοσηλευτές;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Βέβαια. Όπως σας είπα ήδη προχωρήσαμε στις πρώτες 211, θα υπάρχει και νέα προκήρυξη πριν από το τέλος του χρόνου, μόλις περάσει ο νόμος των προσλήψεων. Και σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι η δική μας δέσμευση είναι ότι ναι μεν χρειαζόμαστε αυτά τα κονδύλια αλλά θα βάλουμε και αυστηρούς κανόνες για την αξιοποίησή τους».