Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Επιτυχημένο το 2ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Χειρουργικής Πυελικού Εδάφους της Α’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Τμήμα Ουρογυναικολογίας της Α’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσε με επιτυχία το 2ο εκπαιδευτικό σεμινάριο χειρουργικής πυελικού εδάφους μεταξύ 4 και 6 Φεβρουαρίου 2010. Το σεμινάριο το οποίο ήταν υπό την αιγίδα της EUGA (European Urogynaecological Association) αποτελεί μέρος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Α’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής και πραγματοποιείται κάθε Φεβρουάριο. Στο σεμινάριο συμμετείχαν ειδικευμένοι ιατροί καθώς και ειδικευόμενοι ιατροί μαιευτικής και γυναικολογίας από όλη την Ελλάδα οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαλέξεις αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά σε χειρουργικές επεμβάσεις του πυελικού εδάφους.


Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η πρώτη ημέρα του σεμιναρίου στο ανατομείο της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αφορούσε στην πρακτική εκπαίδευση των ιατρών σε πτώματα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που διοργανώθηκε παρόμοιο σεμινάριο στην Ευρώπη ενώ οι διαθέσιμες θέσεις συμπληρώθηκαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η εκπαίδευση έγινε υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη της Καθηγήτριας Ανατομικής του Πανεπιστημίου του Innsbruck Αυστρίας Dr H. Fritsch η οποία έχει εξειδικευτεί στην ανατομική του πυελικού εδάφους. Το θεωρητικό μάθημα ανατομικής της πυέλου ακολούθησε η εφαρμοσμένη ανατομική μελέτη των χώρων και των ανατομικών δομών που εμπλέκονται στη χειρουργική του πυελικού εδάφους.

Συγκεκριμένα, έγινε αναγνώριση και παρασκευή του οπισθοηβικού, παρακολπικού και παραορθικού χώρου, του θυροειδούς τρήματος, του ορθοκολπικού διαφράγματος, των ισχιοϊερών συνδέσμων, του περινέου και του αιδοιϊκού δεματίου και τέλος του προϊερού χώρου και του ουρητήρα. Η ενότητα ολοκληρώθηκε με την εκτέλεση ουρογυναικολογικών επεμβάσεων σε πτώματα όπως η τοποθέτηση ταινιών ελεύθερης τάσης (TVT, TVT-O, TOT), διαθυροειδικών πλεγμάτων ανάρτησης και ιεροκολποπηξίας. Η πολυπλοκότητα τέτοιων επεμβάσεων δεν επιτρέπει πολλές φορές την άρτια εκπαίδευση των νέων κυρίως ιατρών στην καθημερινή κλινική πρακτική ενώ απαραίτητη είναι η άριστη γνώση των ανατομικών σχέσεων των οργάνων της πυέλου οι οποίες συχνά εκτελούνται τυφλά.

Τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου (στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές διαλέξεις από διακεκριμένους προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Η θεματολογία των διαλέξεων κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα θεωρητικής και πρακτικής ανάλυσης των ιδιαιτεροτήτων της χειρουργικής του πυελικού εδάφους. Η ενότητα αυτή ξεκίνησε με την παρουσίαση διαλέξεων οι οποίες αφορούσαν στην κλινική αξιολόγηση αλλά και στη συστηματική προεγχειρητική εκτίμηση. Ακολούθησαν διαλέξεις σχετικές με τη χειρουργική του πυελικού εδάφους παρουσιάζοντας σχηματικά αλλά και με εκπαιδευτικά video τα χειρουργικά βήματα των επεμβάσεων.

Οι χειρουργικές τεχνικές που παρουσιάστηκαν ξεκίνησαν από τις κολπορραφίες, τις επεμβάσεις για την ακράτεια των ούρων και την κολπική υστερεκτομή και κατέληξαν σε σύνθετες κολπικές ή λαπαροσκοπικές επεμβάσεις ανάρτησης του κεντρικού πυελικού διαμερίσματος (μήτρας ή κολοβώματος του κόλπου). Η δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου ολοκληρώθηκε με την εκπαίδευση σε προπλάσματα δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τις νέες επεμβατικές τεχνικές και τα χειρουργικά υλικά.

Τέλος κατά την τρίτη ημέρα του σεμιναρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» εκτελέστηκαν 9 χειρουργεία. Στα χειρουργεία αυτά συμμετείχαν ενεργά ως βοηθοί οι εκπαιδευόμενοι του πρακτικού σεμιναρίου. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις επεμβάσεις αυτές με ζωντανή σύνδεση από το αμφιθέατρο του Νοσοκομείου ενώ υπήρχε άμεση επικοινωνία με τους χειρουργούς στους οποίους έθεταν ερωτήματα και παρατηρήσεις.

Η Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών ανταποκρινόμενη στη μεγάλη επιτυχία του σεμιναρίου, τη θετική ανταπόκριση των συμμετεχόντων και την ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση των Ιατρών διοργανώνει σε ετήσια βάση μια σειρά θεωρητικών και πρακτικών σεμιναρίων στοχευμένα στην χειρουργική αποκατάσταση των διαταραχών του πυελικού εδάφους.