Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Χαιρετισμός Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φώφης Γεννηματά σε συνέδριο με θέμα την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για τα παιδία

Τις εργασίες του συνεδρίου με θέμα την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου για τα παιδιά, που οργάνωσαν σήμερα στην Αθήνα το Ίδρυμα Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα, χαιρέτισε η υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φώφη Γεννηματά.

«Το Διαδίκτυο είναι μια πηγή πολύτιμη, μια πολύτιμη πηγή γνώσης, ένα εργαλείο ενημέρωσης, ροής πληροφόρησης, επικοινωνίας, διασκέδασης . Γνωρίζουμε όμως ήδη τα σημαντικά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την αλόγιστη χρήση και από την έλλειψη ενημέρωσης και πληροφόρησης ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα παιδιά μας. Και γι αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και ευαισθητοποιημένοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 1999 έχει εντοπίσει, έχει κατανοήσει τα σημαντικά προβλήματα που μπορεί να έχει η χρήση του Διαδικτύου και πολλά προγράμματα τρέχουν από το 2000. Πανεπιστήμια, Οργανισμοί, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εργάζονται με στόχο να ευαισθητοποιήσουν το κοινωνικό σύνολο και να οδηγηθούμε σ ένα ασφαλές διαδίκτυο.

Τα προβλήματα είναι πολλά. Πριν από όλα εγώ θα έλεγα ότι είναι η πρόσβαση των παιδιών μας σε επιβλαβές υλικό. Το ξέρουμε και το γνωρίζουμε ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υλικό ρατσιστικό, βίαιο, ένα υλικό που επηρεάζει τον ψυχισμό τους αλλά και την κριτική τους ικανότητα που σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία βρίσκεται σε ανάπτυξη. Έπειτα όλοι γνωρίζουμε ότι το Διαδίκτυο το δημιουργούμε όλοι εμείς άρα το σύνολο των πληροφοριών που μπορεί να βρει κανείς σε αυτό δεν είναι πάντα αξιόπιστο. Κι ίσως για ένα θέμα που αφορά τον καιρό ή για θέματα καθημερινότητας να μην έχει τόσο μεγάλη σημασία, αλλά για παράδειγμα μια συμβουλή που δεν είναι έγκυρη σε θέματα υγείας μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα για τα παιδιά μας . Ταυτόχρονα η παρενόχληση μέσα από το διαδίκτυο. Μπορούν τα παιδιά να πέσουν θύματα παιδοφιλικών κυκλωμάτων ή άλλων κακόβουλων ανθρώπων και ομάδων και έχει τόσο μεγάλη σημασία να είμαστε κοντά στα παιδιά, να είναι ενημερωμένα, να υπάρχει η δική μας επιμέλεια και η φροντίδα, να υπάρχει η σωστή πληροφόρηση ώστε να μπορούν τα ίδια να προστατευτούν, να μπορούν να ξεχωρίσουν ποια είναι η αξιόπιστη σελίδα στο διαδίκτυο . Δε μπορώ βέβαια να μη σταθώ στο μήνυμα , το σύνθημα του σημερινού εορτασμού που είναι «Σκέψου πριν δημοσιεύσεις» κι αυτό αφορά πριν απ όλα και όλους εμάς τους ενήλικες γιατί πολλές φορές δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, προσωπικές σκέψεις, στιγμές, ειδήσεις , κρίσεις, φωτογραφίες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε βάρος μας, σε βάρος των παιδιών μας πλήττοντας την αξιοπρέπεια μας. Τέλος ένα από τα σημαντικότατα προβλήματα που γνωρίζουμε και άμεσα και λόγω του Υπουργείου είναι η κατάχρηση στο Διαδίκτυο . Όλα χρειάζονται ένα μέτρο . Ήδη στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού παρακολουθούνται περίπου 70 παιδιά με συμπτώματα εξάρτησης από το διαδίκτυο . Μια νέα μόδα; Αυτή είναι η εποχή και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την εξάρτηση όπως οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και όλες τις άλλες γιατί τα παιδιά αυτά παραμελούν τις δραστηριότητες τους , τις υποχρεώσεις τους, την προσωπική τους φροντίδα, τις σχολικές υποχρεώσεις ακόμα και την επικοινωνία με συνομήλικους, με τα άλλα παιδιά.

Γι αυτό θα ήθελα να συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας και για τις δράσεις σας πάνω απ όλα την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς διαδικτύου αλλά και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα γιατί όλοι μαζί , μαζί με το γονεικό κίνημα , τα συναρμόδια υπουργεία , το υπουργείο Υγείας πρέπει να φτιάξουμε ένα δίκτυο που θα εξασφαλίζει το ασφαλές διαδίκτυο για μας και για τα παιδιά μας».