Σε Επίτιμο Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. θα αναγορευτεί ο Διευθυντής του Τμήματος Μεταβολισμού των Οστών στην Κλινική Ενδοκρινολογίας και Μεταβολικών Νοσημάτων και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Leiden της Ολλανδίας, Σωκράτης Παπαπούλος. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 19.30, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Το πρόγραμμα της τελετής είναι το εξής:
Προσφώνηση από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Καθηγητή Νικόλαο Ντόμπρο.
Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Αναστάσιο Μάνθο.
Έπαινος του τιμώμενου (Laudatio) από τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Γεώργιο Καπετάνο.
Επίδοση Διασήμων και Αναγόρευση από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Καθηγητή Νικόλαο Ντόμπρο.
Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο Καθηγητή Σωκράτη Παπαπούλο, με θέμα: «Νέες προσεγγίσεις στη θεραπεία της οστεοπόρωσης».
Λήξη Τελετής. Δεξίωση.
Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του τιμώμενου Καθηγητή.
Ο Σωκράτης Η. Παπαπούλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην Παθολογία στην Α’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (1971-1974) και στην Ενδοκρινολογία, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Middlesex του Πανεπιστημίου του Λονδίνου στη Μεγάλη Βρετανία (1975-1980). Κατόπιν εργάσθηκε στην Ενδοκρινολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών (1980-1984). Το 1976 αναγορεύτηκε Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 1984 μέχρι σήμερα εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Leiden, στην Ολλανδία όπου διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής της Μονάδας Κλινικής Έρευνας. Από το 1998 είναι Καθηγητής Παθολογίας με γνωστικό αντικείμενο τα νοσήματα μεταβολισμού του ασβεστίου και των οστών και Διευθυντής του Τμήματος Μεταβολισμού των Οστών στην Κλινική Ενδοκρινολογίας και Μεταβολικών Νοσημάτων.
Από το 1974 ο Σωκράτης Παπαπούλος ασχολείται συνεχώς με την έρευνα του μεταβολισμού του ασβεστίου και των οστών και την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων των νοσημάτων του σκελετού. Τα ειδικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη βασική και κλινική φαρμακολογία των διφωσφονικών φαρμάκων και την ταυτοποίηση διαβιβαστικών παραγόντων που συμμετέχουν στην οστική ανάπλαση με σκοπό την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών μεθόδων για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Μεταξύ άλλων, ταυτοποίησαν με την ερευνητική του ομάδα το μηχανισμό δράσης των διφωσφονικών και της σκληροστείνης.
Είναι Διευθυντής του προγράμματος έρευνας οστικού μεταβολισμού του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Leiden, έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 350 άρθρα και κεφάλαια βιβλίων στον τομέα αυτό και έχει επιβλέψει 19 διδακτορικές διατριβές. Έχει περισσότερες από 7.600 αναφορές στο δημοσιευμένο έργο του (ISI Web of Knowledge). Η έρευνά του στην Ολλανδία έχει χρηματοδοτηθεί, μεταξύ άλλων, από την Ολλανδική Οργάνωση Επιστημονικής Έρευνας, τη Βασιλική Ακαδημία Ερευνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ο Σωκράτης Παπαπούλος έχει λάβει τις ακόλουθες υποτροφίες και τιμητικές διακρίσεις: Hugh Percy Noble Scholarship, Sanderson Wells Trust Award, The Astor Fellowship, Wellcome Trust Clinical Research Fellowship, The Lilian Clark Lectureship of Texas University, The Sarnat Lectureship in Bone Biology University of Tel Aviv, The John G. Haddad Award of the International Bone and Mineral Society «in recognition of outstanding contributions to clinical research in bone and mineral metabolism», The Boy Frame Memorial Award of the American Society for Bone and Mineral Research «for excellence in the clinical field of bone metabolism», The JB Johnson Award of the Paget Foundation USA «for advancing the understanding and management of Paget’s disease of bone», The Novo Nordisk Award 2009 of the Dutch Society of Endocrinology «for contribution to the research and treatment of skeletal disorders».
Το 2006 αναγορεύτηκε επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ασχολείται συνεχώς με την προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στον τομέα του μεταβολισμού του ασβεστίου και των οστών. Υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής, όπως επίσης προσκεκλημένος ομιλητής διεθνών συνεδρίων και πολυάριθμων επιστημονικών εκδηλώσεων στον ελληνικό χώρο.
Ο Σωκράτης Παπαπούλος έχει διατελέσει μέλος Συντακτικών Επιτροπών των περιοδικών Bone and Mineral, Bone, Osteoporosis International, Clinical Endocrinology, Nature Reviews Endocrinology, Expert Review Endocrinology and Metabolism, όπως επίσης και Επιστημονικών Επιτροπών (μέλος ή Πρόεδρος) διεθνών συνεδρίων με αντικείμενο το μεταβολισμό των οστών και την ενδοκρινολογία. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ολλανδικής Εταιρείας Μεταβολισμού του Ασβεστίου και των Οστών και μέλος του Διοικητικού και του Επιστημονικού Συμβουλίου του International Osteoporosis Foundation (IOF), καθώς και των Διοικητικών Συμβουλίων της International Bone and Mineral Society (IBMS) και της European Calcified Tissue Society (ECTS). Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος της επιτροπής εκδόσεων της IBMS. Είναι μέλος Διεθνών και Κρατικών Επιτροπών για την ανάπτυξη στρατηγικών και σύνταξη κατευθυντήριων οδηγιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, όπως του Ολλανδικού Φορέα Υγείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Για τη συνολική προσφορά του ο Σωκράτης Παπαπούλος τιμήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία το 2007, με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας.