Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διατροφής - Διαιτολογίας που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων από τις 13 μέχρι τις 15 Νοεμβρίου στο θέατρο Badminton στην Αθήνα, με τη συμμετοχή περίπου 1.200 επιστημόνων υγείας, διαιτολόγων- διατροφολόγων, αλλά και φοιτητών. Το Συνέδριο διεξήχθη υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, του Ε.Φ.Ε.Τ. και της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος.
Στόχος του Συνεδρίου, που διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια, είναι η αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων στους τομείς της υγείας και της διατροφής, όπως είναι η όλο και αυξανόμενη τάση προς την παχυσαρκία, τα αυξανόμενα ποσοστά σακχαρώδους διαβήτη και καρκίνου, τα θέματα διατροφικής ασφάλειας, αλλά ακόμα και τα πολύ πρόσφατα επισιτιστικά προβλήματα.
Διακεκριμένοι ξένοι και Έλληνες ακαδημαϊκοί, ερευνητές και κλινικοί επιστήμονες παρουσίασαν καίρια διατροφικά θέματα και τάσεις όπως: θέματα κλινικής διαιτολογίας, η σχέση διατροφής και φλεγμονής, η σχέση διατροφής και άσκησης, ο ρόλος των γλυκαντικών υλών στην απώλεια βάρους και η ασφάλεια της ασπαρτάμης, η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ειδικά θέματα παιδιατρικής διατροφής, διατροφή και άσκηση στην τρίτη ηλικία, τα λειτουργικά τρόφιμα, αλλά και θέματα διατροφικής πολιτικής και προοπτικών του επαγγέλματος του διαιτολόγου.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα σημαντικού αριθμού νέων ερευνών.
Καθοριστικές ήταν οι παρουσιάσεις της εκπρόσωπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κας Vanessa Candeias, (Τμήμα Χρονίων Νοσημάτων και Προαγωγής Υγείας), καθώς και του Προέδρου του ΕΦΕΤ και Αναπληρωτή Καθηγητή Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κου Αντωνίου Ζαμπέλα, οι οποίοι έθιξαν τις διατροφικές παρεμβάσεις στις επισιτιστικές κρίσεις και τις διατροφικές κρίσεις στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, αντίστοιχα.
Μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων στα οποία κατέληξαν οι εργασίες του Συνεδρίου είναι η κατάρριψη των αμφιβολιών που αφορούν στην ασφάλεια της ασπαρτάμης, η οποία μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση του σωματικού βάρους και είναι κατάλληλη για κατανάλωση ακόμη και από ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως διαβητικοί, παιδιά και έγκυες.
Όπως τόνισε ο διακεκριμένος Επίτιμος Καθηγητής τοξικολογίας του Πανεπιστημίου του Southampton Andrew Renwick «Οι γλυκαντικές ύλες είναι από τα πιο εκτενώς επιστημονικά μελετημένα και ασφαλή συστατικά στο χώρο της διατροφής», ενώ ο καθηγητής Claudio Maffeis, από το Πανεπιστήμιο της Verona, ειδικός σε θέματα κλινικής διαιτολογίας και μεταβολισμού, υπογράμμισε ότι «μπορούν να προσδώσουν γλυκύτητα χωρίς να προσθέτουν θερμίδες….προσφέροντας και στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη την ευχαρίστηση, χωρίς τις παρενέργειες».
Για μια ακόμη φορά, τονίστηκε η πολυπαραγοντικότητα του φαινομένου της παχυσαρκίας μεσά από παρουσιάσεις που ανέδειξαν το ρόλο των ορμονών του γαστρεντερικού συστήματος στη ρύθμιση του ενεργειακού ισοζυγίου, από τον εκπρόσωπο του ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου TNO Quality of Life, κ. Henk Hendriks, PhD, καθώς και τα τελευταία δεδομένα στο χωρο της γενετικής και την ύπαρξη γονιδιακής συσχέτισης για την εμφάνιση της παχυσαρκίας, από την κα Ruth Loos, PhD, από τη Μονάδα Επιδημιολογίας του Νοσοκομείου Addenbrookes στο Cambridge.
Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν και οι προσεγγίσεις των κ.κ Ragnar Löfsted, Καθηγητή Διαχείρισης Κρίσεων στο King’s College του Λονδίνου και Γιάννη Ζαμπετάκη, Επίκουρου Καθηγητή Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το μη αναμενόμενο για ένα Συνέδριο Διατροφής, ωστόσο πάντα επίκαιρο και ιδιαίτερο, θέμα της σωστής πληροφόρησης των καταναλωτών και το ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ σε θέματα διατροφικής ασφάλειας στην ενημέρωση του κοινού. Και οι δύο ομιλητές τόνισαν την ανάγκη για έγκυρη επιστημονική εδραίωση και διαφάνεια σε ότι αφορά στην επικοινωνία θεμάτων διατροφικής ασφάλειας και την αποφυγή κινδυνολογίας και παραπληροφόρησης των καταναλωτών.