Σύμφωνα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα αντιϊκά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην αποτρέψουν τα περιστατικά της νέας γρίπης Α Η1Ν1 από το να εξελιχθούν σε κρίσιμα για τη ζωή του ασθενούς. Αρμόδιος του Π.Ο.Υ. δήλωσε ότι τα αντιϊκά θα πρέπει να χορηγούνται άμεσα σε εγκύους, σε πολύ μικρά παιδιά και σε άτομα με υποκείμενη νόσο από τη στιγμή που αρρωσταίνουν.
Η Nikki Shindo, από το παγκόσμιο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Π.Ο.Υ. δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού τα αντιϊκά φάρμακα πρέπει να χορηγούνται από νωρίς, προκειμένου να αποτραπεί η εξέλιξη της δριμύτητας της ασθένειας».
«Το ίδιο ισχύει και για άτομα γενικώς υγιή που δείχνουν συμπτώματα προϊούσας σοβαρότητας της ασθένειας. Ακόμα οι ασθενείς με πνευμονία θα πρέπει να λαμβάνουν αντιϊκά φάρμακα σε συνδυασμό με οξυγόνο και ισορροπημένη διαχείριση υγρών», πρόσθεσε η ίδια.
Η Shindo τόνισε ότι ο ιός της νέας γρίπης δεν έχει μεταλλαχθεί κι ότι οι έρευνες που διεξάγονται από το πρώτο ξέσπασμα του Η1Ν1 μέχρι τώρα δείχνουν πως τα αντιϊκά φάρμακα είναι ασφαλή για τις εγκύους, τα παιδιά κάτω των 2 ετών και άλλους ευπαθείς ασθενείς.
«Στον Π.Ο.Υ. αλλάζουμε τις συστάσεις (για τη χορήγηση αντιϊκών) για να τις κάνουμε πιο συγκεκριμένες για την πρώιμη θεραπεία», δήλωσε η Shinbo.
Πολλοί ιατροί περιμένουν τις αναλύσεις του εργαστηρίου για να επιβεβαιώσουν εάν ο ασθενής πάσχει όντως από τον Η1Ν1 προτού του χορηγήσουν κάποιο φάρμακο. Η Shinbo όμως επεσήμανε ότι οι γιατροί που βρίσκονται σε μέρη όπου ο ιός επιβεβαιωμένα δραστηριοποιείται και μεταδίδεται «δεν πρέπει να περιμένουν για τα εργαστηριακά αποτελέσματα για να αρχίσουν μια τέτοια θεραπεία στις ομάδες του πληθυσμού που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο».
Φυσικά η Shinbo τόνισε ότι οι υγιής άνθρωποι δεν θα πρέπει να λαμβάνουν αντιϊκά φάρμακα εκτός και αν η κατάστασή τους επιδεινώνεται ραγδαία, ενώ υπενθύμισε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις κρουσμάτων του Η1Ν1 τα άτομα επανήλθαν πλήρως χωρίς τη χρήση φαρμάκων και χωρίς την ανάγκη νοσηλείας σε νοσοκομείο.
Τα νοσοκομεία σε Αφγανιστάν, Ουκρανία και Μολδαβία αναφέρουν πως είναι υπερπλήρη με ασθενείς που πάσχουν από τη νέα γρίπη Α Η1Ν1, πληροφόρησε τους ρεπόρτερ του Reuters η Shinbo σχολιάζοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί με τη χρήση αντιϊκών από την πρώτη στιγμή της ασθένειας.
«Ένας τρόπος να σωθούν ζωές και να ελαφρύνουν τα δημόσια συστήματα υγείας, είναι να αποφευχθούν τα σοβαρά περιστατικά» δήλωσε τέλος η Shinbo.