Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Άνδρες και Γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στον κίνδυνο

Με τη χρήση απεικονιστικών μεθόδων του εγκεφάλου σε άνδρες και γυναίκες μια ομάδα Πολωνών επιστημόνων ανακάλυψε πως τα δύο φύλα αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο απέναντι στον κίνδυνο.

Με τη χρήση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (functional magnetic resonance imaging – fMRI) οι Πολωνοί ερευνητές μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 40 συμμετεχόντων καθώς αυτοί εκτίθονταν σε ποικίλες εικόνες.

Οι άνδρες επέδειξαν εγκεφαλική δραστηριότητα στην περιοχή που σχετιζόταν με το πώς θα αντιδρούσαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν ή να αποφύγουν τον κίνδυνο. Στις γυναίκες από την άλλη η μεγαλύτερη δραστηριότητα παρουσιάστηκε στα συναισθηματικά κέντρα του εγκεφάλου.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο Radiological Society of North America, βασίστηκε στις 21 μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου ανδρών εθελοντών και στις 19 μαγνητικές τομογραφίες γυναικών που συμμετείχαν εθελοντικά στη μελέτη.

Η παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων γινόταν ενόσω τους παρουσιάζονταν εικόνες αντικειμένων και καταστάσεων από την καθημερινότητα. Οι εικόνες αυτές ήταν σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλούν διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις.

Οι εικόνες προβάλλονταν σε «δύο γύρους». Κατά την πρώτη διαδοχή εικόνων προβάλλονταν μόνο αρνητικές εικόνες. Κατά τη δεύτερη μόνο θετικές.

Κατά την προβολή των αρνητικών εικόνων οι γυναίκες επέδειξαν εντονότερη και πιο εκτεταμένη δραστηριότητα στον αριστερό θάλαμο του εγκεφάλου. Αυτή είναι η περιοχή που συνδέεται περισσότερο με τα κέντρα του πόνου και της ευχαρίστησης του εγκεφάλου.

Οι άντρες από την άλλη επέδειξαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στην αριστερή πλευρά της περιοχής που ονομάζεται νήσος του εγκεφάλου (insula). Η περιοχή αυτή παίζει σημαντικό ρόλο σε λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος, όπως για παράδειγμα την αναπνοή, τους παλμούς της καρδιάς και την πέψη. Επιπλέον η περιοχή αυτή προετοιμάζει το σώμα ώστε αυτό είτε να τρέξει μακριά από έναν κίνδυνο ή να τον αντιμετωπίσει με σύγκρουση, για την λεγόμενη και «Flight or Fight» αντίδραση (μτφ. Φυγή ή Μάχη).

Ένας εκ των ερευνητών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Jagiellonian της Κρακοβίας όπου και διεξήχθη η μελέτη, ο Dr Andrzej Urbanik αναφέρει επ’ αυτού: «Η διαφορά αυτή μας δείχνει ότι σε περίπτωση κινδύνου είναι πιο πιθανόν για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες να αντιδράσουν».

Διαφορετική όμως αντίδραση εντοπίστηκε και με την επίδειξη των θετικών εικόνων. Οι γυναίκες παρουσίασαν μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα σε μια περιοχή του οργάνου που συνδέεται με τη μνήμη, ενώ έβλεπαν τις θετικές εικόνες. Η μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα των ανδρών στην ίδια περίσταση, σημειώθηκε σε μια περιοχή σχετική με την οπτική επεξεργασία των εικόνων.

Ο Dr. Andrzej Urbanik υποστηρίζει ότι οι γυναίκες ίσως να αναλύουν τα οπτικά ερεθίσματα μέσα σε ένα ευρύτερο κοινωνικό περιεχόμενο και να ταυτίζουν τις θετικές εικόνες με μια προσωπική τους ανάμνηση. Αντίθετα οι αντιδράσεις των ανδρών τείνουν να είναι λιγότερο συναισθηματικές.