Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Εξέταση προβλέπει την επίδραση αντικαρκινικού φαρμάκου της Amgen σε ασθενείς

Ερευνητές της Amgen εντόπισαν περισσότερες μεταλλάξεις που δείχνουν ποιοί από τους ασθενείς δεν πρόκειται να ωφεληθούν από το φάρμακο της εταιρείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου Vectibix, ενώ δήλωσαν σε σχετική τους ανακοίνωση ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες όπως αποδεικνύει η έρευνα, μπορούν να βρουν αποτελεσματικούς τρόπους για να «ταιριάξουν» τους ασθενείς με τα κατάλληλα φάρμακα.

Η εταιρεία Amgen διεξήγαγε μια μοναδική ανάλυση εννέα διαφορετικών γονιδίων που μεταλλάσσονται στον καρκίνο του παχέος εντέρου, όλα ταυτόχρονα, προκειμένου να διαπιστώσει εάν μπορούν να βρεθούν κάποιες μεταλλάξεις που θα οδηγούσαν στους ασθενείς που είναι πιο πιθανόν να επωφεληθούν της θεραπείας.

Αν και δεν βρήκαν τίποτα που να τους υποδεικνύει ποιοι πρέπει να πάρουν το φάρμακο, βρήκαν περισσότερες μεταλλάξεις που τους «έλεγαν» ποιοι δεν θα έπρεπε να το λάβουν, όπως εξήγησε και ο Dr. David Reese της Amgen. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε τον πληθυσμό που θα επωφεληθεί της χρήσης του φαρμάκου», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Μελέτης του Καρκίνου.

Οι εταιρείες που αναπτύσσουν στοχευμένες θεραπείες κατά του καρκίνου έχουν συνειδητοποιήσει πως πρέπει επίσης να εντοπίσουν τους ασθενείς εκείνους που θα ωφεληθούν από τα φάρμακα αυτά. Η συμβατική χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία κατά του καρκίνου στοχεύουν κατά κάθε αναπτυσσόμενου κυττάρου. Αυτό περιλμβάνει τόσο τα κύτταρα του όγκου όσο και άλλα υγιή κύτταρα. Αυτό το γεγονός καθιστά τις θεραπείες αυτές υψηλά τοξικές, ενώ οι στοχευμένες θεραπείες μπορεί να είναι πιο ελαφριές, πιο αποτελεσματικές και να στοχεύουν μόνο τα κύτταρα των όγκων.

Το Vectibix, γνωστό με τη γενική ονομασία panitumumab, είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα. Το φάρμακο αυτό επιτίθεται σε ένα γονίδιο που ονομάζεται EGFR, το οποίο εντοπίζεται μεταλλαγμένο σε πολλούς ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος όμως περιέχει διάφορες μεταλλάξεις σε πολλά γονίδια και για κάποιον λόγο μία από τις μεταλλάξεις αυτές στο γονίδιο KRAS εμποδίζουν τον οργανισμό του φέροντα να επωφεληθεί από το Vectibix και άλλα φάρμακα που στοχεύουν το γονίδιο EGFR. Η μετάλλαξη στο γονίδιο KRAS αφορά στο 40 – 50% των περιπτώσεων ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η ομάδα της Amgen μελέτησε κι άλλα γονίδια και ανακάλυψε ότι όταν ένα «συγγενικό» προς το KRAS γονίδιο, το NRAS είναι μεταλλαγμένο τότε επίσης δεν μπορεί να υπάρξει ώφελος για τον ασθενή με το Vectibix. Επίσης το ίδιο φάνηκε να συμβαίνει και όταν ο ασθενής φέρει μετάλλαξη στο γονίδιο BRAF αν και οι ενδείξεις δεν ήταν αρκετά σαφής για να εξαχθεί κάποιο οριστικό συμπέρασμα για αυτό.

6 ακόμα γονίδια εξετάστηκαν από την ερευνητική ομάδα. Τα: AKT1, CTNNB1, EGFR, PIK3CA, PTEN και TP53 δεν κατάφεραν να δείξουν στους ερευνητές πόσο οι ασθενείς θα ωφελούνταν από το φάρμακο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dr Reese, η έρευνα αποτελεί την απόδειξη για το ότι η εξέταση πολλών μεταλλάξεων σε πολλά γονίδια ταυτόχρονα, θα είναι μία χρήσιμη διαδικασία για την εξέταση των βιοδεικτών του καρκίνου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι 50 εκ των ασθενών έφεραν παραπάνω από μία από τις μεταλλάξεις στο DNA τους.

Πρώτο στην αγορά των φαρμάκων που στοχεύουν το γονίδιο EGFR, θεωρείται το Erbitux, που είχε ανακαλυφθεί από την ImClone, που πλέον αποτελεί μέρος της Eli Lilly και πωλείται στις Η.Π.Α. από τη Merck KGaA και την Bristol Myers Squibb. Το Erbitux επίσης έχει αποτελέσματα μόνο για τους ασθενείς που φέρουν τη φυσιολογική μορφή του γονιδίου KRAS.