Χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλιπούς οικονομικού σχεδιασμού, αποτελεί το ζήτημα των χρεών στις δομές της Ψυχικής Υγείας.
Η υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φώφη Γεννηματά από την πρώτη στιγμή, ανέλαβε όλες τις πρωτοβουλίες για την κάλυψη χρέους ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ προς τις δομές του προγράμματος Ψυχαργώς.
Πόροι που εκταμιεύτηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη για το 2009.
Στη συνέχεια οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ζήτησαν απολογισμούς για το έτος 2009, από όπου μετά από επεξεργασία προέκυψε ότι τελικά η δαπάνη ήταν 7,5 εκατομμύρια ευρώ.
Δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στους προϋπολογισμούς και στους απολογισμούς άγγιξε τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει διαμορφώσει ένα σύστημα παρακολούθησης σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση, το οποίο ελέγχει τις αποκλίσεις των δαπανών σε σχέση με τον προϋπολογισμό του τρέχοντος και τον απολογισμό του προηγούμενου έτους. Επίσης έχουν μπει κανόνες και πλαφόν ανά κατηγορία δαπάνης, ούτως ώστε με αυτόν τον τρόπο να είναι δυνατός ο στοχευμένος έλεγχος όσων εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις.
Επίσης για τον διαχειριστικό έλεγχο από την 1η Ιουλίου, επιβλήθηκε να εξοφλούνται οι δαπάνες από μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό που θα τηρεί ο κάθε φορέας.
Το ζήτημα αυτό κοινοποίησε στις 19 Απριλίου 2010, η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου όπου και παρουσιάστηκαν οι νέες διατάξεις του Υπουργείου που προστέθηκαν σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
«Εξοικονομήσαμε 10 εκ. ευρώ διότι η δαπάνη που οφείλαμε ήταν της τάξεως των 7 εκ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουμε τις δράσεις της Ψυχικής Υγείας μέσα στο 2010 και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι εξοικονομήθηκαν 10 εκ. ευρώ, που οι προηγούμενες εκτιμήσεις και της αρμόδιας Διεύθυνσης, ήταν ότι απαιτούνται για να καλύψουμε τις δαπάνες της Ψυχικής Υγείας», δήλωσε σχετικά η Υφυπουργός ενώ για τη διαφορά σχολίασε:
«Κατά προσέγγιση. Έτσι λειτουργούσε το Υπουργείο, έτσι λειτουργούσαν οι δομές και οι προϋπολογισμοί και οι διεκδικήσεις ήταν κατά προσέγγιση. Βάλαμε ένα σύστημα διαχείρισης σκληρό, συγκρουστήκαμε, βγήκε και η Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε που βάζει κανόνες από εδώ και πέρα στην παρακολούθηση της διαχείρισης. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε κανόνες και να τους τηρήσουμε».