Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Η θαλιδομίδη ίσως αντιμετωπίζει μια διαταραχή των αιμοφόρων αγγείων

Η θαλιδομίδη (Thalidomide) ένα φάρμακο που προκάλεσε γενετικές ανωμαλίες σε βρέφη όταν κυκλοφόρησε πριν από μισό αιώνα για την αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας σε εγγύους, μπορεί να γίνει χρήσιμο στη μάχη κατά μιας κληρονομικής διαταραχής των αιμοφόρων αγγείων σύμφωνα με σχετική έρευνα Γάλλων επιστημόνων.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χορήγηση θαλιδομίδης σε ασθενείς που έπασχαν από Κληρονομική Αιμορραγική Τηλεαγγειεκτασία (Hereditary Hemorrhagic Telangiectasia –HHT) μείωσε τη δριμύτητα και την ένταση των ρινικών αιμορραγιών, που αποτελούν και το πιο συχνό σύμπτωμα της διαταραχής.

Ο Franck Lebin ως επικεφαλής της έρευνας μαζί με την ομάδα του από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Ιατρική Έρευνα «INSERM» στο Παρίσι, δήλωσαν πως πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η θεραπεία με θαλιδομίδη αποκατέστησε τις βλάβες στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων μέσα από έναν μηχανισμό που συμπεριλάμβανε την δημιουργία πρωτεϊνών που συμμετέχουν στην ανάπτυξη των κυττάρων.

Όπως γράφει ο Lebin στην έρευνα: «Παρόμοιοι μηχανισμοί ίσως εξηγούν τις επιδράσεις της θεραπείας με θαλιδομίδη στους ανθρώπους».

Η θαλιδομίδη χορηγούνταν σε εγγύους ως αντιεμετικό φάρμακο στην δεκαετία του 60. Αποσύρθηκε όμως μετά από αρκετές περιπτώσεις γενετικών ανωμαλιών που εμφανίζονταν στα νεογέννητα των μητέρων που το ελάμβαναν.

Πρόσφατα η θαλιδομίδη βίωσε μια κάποιου είδους αναγέννηση, καθώς οιι αντικαρκινικές της ιδιότητες είναι αρκετά ισχυρές ώστε το φάρμακο να χρησιμοποιείται πλέον στην αντιμετώπιση αρκετών τύπων καρκίνου όπως το παλλαπλό μυέλωμα.

Η Celgene έχει παρασκευάσει τον «διάδοχο» της θαλιδομίδης, με το εμπορικό όνομα Revlimid που χορηγείται επίσης στην θεραπεία κατά του πολλαπλού μυελώματος.