Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Μάνος Κωνσταντινίδης: «Διοργανώνουμε το 1ο Διεθνές Συνέδριο Υγεία για Όλους με σκοπό να γίνει θεσμός»

Στα πλαίσια της 5ης Διεθνούς Ιατρικής Έκθεσης Medic Expo και κατά τη διάρκειας της, θα διεξαχθεί το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Υγεία για Όλους», με κεντρική θεματολογία «Μεταμοσχεύσεις και Δωρεά Οργάνων», που διοργανώνει το Μεσογειακό Forum για την Υγεία & το Περιβάλλον. Tο Healthellas έχει την χαρά να φιλοξενεί τον Γενικό Γραμματέα του Μεσογειακού Forum για την Υγεία & το Περιβάλλον, κ. Μάνο Κωνσταντινίδη, Φαρμακοποιό, για να απαντήσει σε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σχετικά με την επικείμενη διοργάνωση.

Πως συμμετέχει ο φορέας σας στην 5ης Διεθνή Ιατρική Έκθεσης Medic Expo;
Ως Γενικός Γραμματέας του Μεσογειακού Forum για την Υγεία και το Περιβάλλον ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Κουβέλη Δ/νων Σύμβουλο και τους συνεργάτες, της «5ης Διεθνούς Ιατρικής Έκθεσης Μedic Expo 2010» για τη συνεργασία αυτή να διοργανώνει ο φορέας μας ετησίως το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Υγεία για Όλους» στα πλαίσια της Έκθεσης.
Η Διεθνής Ιατρική Έκθεση Medic Expo θεωρείται μοναδική στο χώρο της υγείας στη χώρα μας και φέτος συμμετέχουν πάρα πολλές ξένες χώρες.
Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μας ο φορέας μας διοργανώνει το 1 ο Διεθνές Συνέδριο «Υγεία για Όλους» με σκοπό να γίνει θεσμός.

1ο Διεθνές Συνέδριο «Υγεία για Όλους». Τι πρόκειται να συναντήσουν όσοι παρεβρεθούν σε αυτό;
Όσοι παρεβρεθούν στο 1ο Διεθνές Συνέδριο «Υγεία για Όλους» θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ποικίλα θέματα που ενδιαφέρουν διαφορετικές ομάδες του ιατρικού χώρου επαγγελματίες, σπουδαστές υγείας, ασθενείς από διάφορες παθήσεις και ευρύ κοινό.
Το 1ο Διεθνές Συνέδριο: «Υγεία για Όλους» τελεί υπό την Αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α., του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος - Σ.Φ.Ε.Ε. και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών - Π.Ε.Φ.

Ως κεντρική θεματολογία του συνεδρίου έχετε επιλέξει τις «Μεταμοσχεύσεις & τη Δωρεά Οργάνων», που αποτελεί μείζον θέμα κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Μπορείτε να μας περιγράψετε την Ελληνική πραγματικότητα γύρω από το ζήτημα αυτό;
Επιλέξαμε αυτό το θέμα ως κεντρική θεματολογία γιατί θέλουμε να αναδείξουμε τη σημασία των «Μεταμοσχεύσεων και της Δωρεάς Οργάνων» στη χώρα μας γιατί δυστυχώς διαθέτει πολύ λίγα μοσχεύματα και μεγάλες λίστες αναμονής ασθενών σε σχέση με άλλες χώρες. Πιο συγκεκριμένα ετησίως στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 60-95 δότες, δηλαδή 6-9 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού (α.ε.π), παρέχοντας λιγότερο από 1 α.ε.π. μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Ο μέσος όρος των ανεπτυγμένων χωρών είναι 16 δότες α.ε.π. ενώ την κορυφαία θέση παγκοσμίως κατέχει η Ισπανία με 35 δότες α.ε.π.
Το πρώτο σημαντικό βήμα για την αλλαγή είναι η συνειδητοποίηση κι αναγνώριση ότι η χαμηλή προσφορά οργάνων δεν είναι λόγω των «απόψεων και παραδόσεων» του ελληνικού λαού αλλά λόγω της ελλιπούς οργάνωσης του συστήματος αξιοποίησης των εν δυνάμει δοτών στις περίπου 70 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.). Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για να είναι η χώρα μας σε αντιστοιχία τουλάχιστον με τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών δεν απαιτείται δημόσια εκστρατεία για την αλλαγή της «ψυχολογίας» του ελληνικού λαού αλλά οργάνωση στις Μ.Ε.Θ. και στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) σύμφωνα με τα πρότυπα των προηγμένων χωρών (μοντέλο της Ισπανίας) και με τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στο Υπουργείο Υγείας και δεν υλοποιούνται. Οι προτάσεις δε αυτές είναι συγκεκριμένες οδηγίες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα της χώρας μας κι αφορούν την αναδιοργάνωση του όλου συστήματος μεταμοσχεύσεων. Έχει περάσει μία 10ετία από τη θέσπιση του ν.2737/99 που συνοδεύθηκε από τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) κι όμως δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα σε αρκετά σημεία του.

Πως μπορεί να συμβάλλει το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Υγεία για Όλους» στην βελτίωση της ελληνικής αντιμετώπισης στο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων;

Πρώτα και κύρια με την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων του χώρου της υγείας , αυτών που διαμορφώνουν την πολιτική Υγείας στη χώρα μας και της κοινής γνώμης.
Επίσης με το συντονισμό δράσης των οργανώσεων που ασχολούνται με τις Μεταμοσχεύσεις. Ο φορέας μας σε αυτό το Συνέδριο συνεργάζεται με τον Σύλλογο Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φίλων των Μεταμοσχεύσεων «Συνεχίζω» (που μας έδωσε πολλά στοιχεία για τις μεταμοσχεύσεις), το Πανελλήνιο Σύλλογο Νεφροπαθών , το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευμένων Ελλάδος, το Σύλλογο Προστασίας Ενημέρωσης & Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών «Η Καρδιά του Παιδιού» κ.α όπου συμμετέχουν με εκθεσιακά περίπτερα και ημερίδες. Σκοπός μας είναι η συνάντηση των μελών αυτών των Συλλόγων, η ευρύτερη γνωστοποίηση για το θέμα των μεταμοσχεύσεων και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ως φορείς προς ένα ζήτημα που απασχολεί ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας που δεν εισακούεται ιδιαίτερα γιατί απασχολεί μικρό αριθμό ασθενών.

Πιστεύετε τελικά ότι είναι σημαντικό να έρχονται τα ζητήματα Υγείας κοντά σε Όλους;
Κι αν ναι με ποιους τρόπους προσπαθείτε να το πετύχετε αυτό στον Επιστημονικό Οργανισμό «Μεσογειακό Forum για την Υγεία & το Περιβάλλον»;

Ναι είναι πολύ σημαντικό να έρχονται τα ζητήματα Υγείας κοντά σε Όλους γιατί η Υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας και πρέπει να προασπίζουμε το δικαίωμα αυτό με δράσεις και ενημέρωση. Επίσης το σημαντικό είναι να προλαμβάνουμε αντί να θεραπεύουμε και αυτό θα βοηθήσει και την οικονομία της χώρας μας μακροπρόθεσμα.


Πείτε μας και λίγα λόγια για τους σκοπούς του Mεσογειακού Forum για την Υγεία και το Περιβάλλον.

Το Μεσογειακό Forum για την Υγεία και το Περιβάλλον είναι Επιστημονικός Οργανισμός μη κυβερνητικός μη κερδοσκοπικός. Βασικός σκοπός του είναι η Προάσπιση Υγείας του κοινωνικού συνόλου και των δικαιωμάτων του πολίτη να ζει σε Υγιές Περιβάλλον με διάφορες δράσεις και έρευνες σε συνεργασία με μεσογειακές και υπό ανάπτυξη χώρες.
Επίσης η ανάπτυξη γνώσεων σε Επαγγελματίες και σπουδαστές Υγείας & Περιβάλλοντος όπου οι νέοι και αυριανοί επαγγελματίες αποτελούν τα εν δυνάμει μέλη του φορέα.
Ο φορέας μας συνεργάζεται με τα ΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝ, τη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, το ΙΕΚ ΔΟΜΗ τις ΣΧΟΛΕΣ ΣΒΙΕ κ.α.
Έχει 1.180 μέλη και τρεις Επιστημονικές Επιτροπές με καταξιωμένους επαγγελματίες στο χώρο της Υγείας και του Περιβάλλοντoς με τομείς που αφορούν:
- Επιστημονική Επιτροπή Κοινωνικής Ανάπτυξης Γηριατρικής και Γεροντολογίας.
- Επιστημονική Επιτροπή Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων και ΑμεΑ.
- Επιστημονική Επιτροπή Επαγγελματιών Υγείας και Περιβάλλοντος.

Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.

5η Διεθνής Ιατρική Έκθεση Medic Expo 2010 - 1ο Διεθνές Συνέδριο «Υγεία για Όλους»:
23 - 25 Απριλίου στο Helexpo Palace Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Αττικής (Λ. Κηφισίας 39 – Μαρούσι), ώρες λειτουργίας Έκθεσης 10.00 - 20.00.
Πληροφορίες για την Έκθεση: 210 – 7568888