Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Μάριος Σαλμάς, αναφορικά με την πρόσφατη μεταβατική αγορανομική διάταξη που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο προκειμένου να ορίσει τα μέτρα, που θα οδηγήσουν σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Οι δράσεις της κυβέρνησης επιφέρουν δυσμενέστερα αποτελέσματα από την αδράνεια. Εάν δεν είχαν κάνει τίποτε μέχρι σήμερα τα τρία συναρμόδια για το φάρμακο Υπουργεία, θα είχε εκδοθεί δελτίο τιμών το Φεβρουάριο και για, περίπου, 1000 φαρμακευτικά σκευάσματα, θα είχε μειωθεί η τιμή και θα είχε τουλάχιστον συγκρατηθεί η σχετική δαπάνη. Με όσα τραγελαφικά και ανεφάρμοστα πειράματα έκαναν μέχρι σήμερα, κατάφεραν να ανεβάσουν κατά 13% τις δαπάνες για τα φάρμακα.
Αναφορικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων, στις 19 Νοεμβρίου 2009, οι τρείς υπουργοί ανακοινώνουν ότι το φάρμακο θα παίρνει τιμή στην χώρα μας, ίση με το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρώπης των 26 (ισχύουσα διάταξη Ιούλιος 2009).
Δύο μήνες αργότερα έρχεται τροπολογία, σε άσχετο με το θέμα νομοσχέδιο, όπου η Ευρώπη των 26, γίνεται Ευρωζώνη. Αντιδρούν οι βουλευτές και αποσύρεται η διάταξη.
Επανέρχεται το Υπουργείο με νέα τροπολογία και η Ευρωζώνη γίνεται Ευρωπαϊκή Ένωση των 22 χωρών. Ανακοινώνεται ότι υπάρχει το πιο αξιόπιστο και μοναδικό στην Ευρώπη παρατηρητήριο τιμών φαρμάκου, μόνο που δεν μοίρασαν κυάλια, για να δούμε τις λάθος τιμές που ανακοίνωσαν.
Εκδίδεται αγορανομική διάταξη στις 31/3/2010 και στη συνέχεια ανακοινώνεται στις 27 Απριλίου νέα μεταβατική αγορανομική διάταξη με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου, που είναι παράνομη, διότι δεν καθορίζει λεπτομέρειες του Άρθρου 14 του Ν. 3840/2010, όπως προβλέπει η παράγραφος 3 του ιδίου άρθρου, αλλά τιμολογεί οριζόντια, σε αντίθεση με ό,τι προβλέπει ο ισχύον νόμος.
Η μεταβατική αυτή διάταξη, βρίσκεται και σε αντίθεση με τη φιλοσοφία των κριτηρίων της ανεφάρμοστης λίστας φαρμάκων, που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε και δίνει τιμή αποζημίωσης ανάλογα με την κλινική αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.
Το αδιέξοδο αυτό το πληρώνουν οι Έλληνες ασθενείς, που πληρώνουν ακριβότερα το φάρμακο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα Νοσοκομεία και η σχετιζόμενη με το φάρμακο επιχειρηματικότητα».