Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Επιστήμονες ανακαλύπτουν νέο «πρωτεϊνικό κλειδί» στη μάχη των ασθενειών του εντέρου

Η χρήση φαρμάκων η δίαιτας για την ενίσχυση μιας πρωτεΐνης που βοηθά τον οργανισμό να αποκαταστήσει τις φυσικές άμυνές του απέναντι στις μολύνσεις του εντέρου, μπορεί να προσφέρει έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης για τις μέχρι σήμερα ανίατες παθήσεις του εντέρου όπως η νόσος του Crohn, όπως υποστηρίζουν Ευρωπαίοι ερευνητές.

Ερευνητές υπό την καθοδήγηση του Ινστιτούτου Pasteur της Lille στη Γαλλία, ανακάλυψαν ότι τα χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης PPAR-gamma, που ρυθμίζει τους αμυντικούς μηχανισμούς που καταστρέφουν τα βακτήρια στο έντερο, μπορεί να καταστήσουν τον οργανισμό λιγότερο ικανό να αντιμετωπίσει τις μολύνσεις της περιοχής αυτής. Έτσι η ενίσχυση των επιπέδων της PPAR-gamma θα μπορούσε να προστατεύει τον οργανισμό από τις ασθένειες αυτές.

Ο Mathias Chamailard, επικεφαλής της έρευνας, σχολίασε σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Reuters πως τα αποτελέσματα δείχνουν πως φάρμακα που χρησιμοποιούνται ήδη για άλλες παθήσεις μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικά για τη νόσο του Crohn.

Για παράδειγμα το φάρμακο κατά του διαβήτη, Avandia της GlaxoSmithKline (GSK), έχει φανεί να αποκαθιστά τις άμυνες του οργανισμού μέσω της ενεργοποίησης της πρωτεΐνης PPAR-gamma, σύμφωνα με τον Chamailard και με τον ίδιο τρόπο δρα και το Actos της Takeda Pharmaceuticals.

Οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου όπως η νόσος του Crohn ή η σπαστική κολίτιδα προσβάλουν περίπου το 0,5% του πληθυσμού του ανεπτυγμένου κόσμου και είναι γνωστές για τη δυσκολία αντιμετώπισης τους. Οι θεραπείες για τις ασθένειες αυτές περιλαμβάνουν και μια ομάδα φαρμάκων που εμποδίζουν την δράση μια φλεγμονώδους πρωτεΐνης, που ονομάζεται παράγοντας νέκρωσης όγκου (tumor necrosis factor). Τέτοιου είδους φάρμακα είναι τα Remicade της Johnson & Johnson και Humira της Abbitt και το Cimzia της UCB.

Ωστόσο όπως επεσήμανε ο Chamailard δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς στα φάρμακα αυτά, ενώ σε άλλους παύουν να έχουν επίδραση μετά από κάποιο διάστημα.

Η ευρωπαϊκή ερευνητική ομάδα, το έργο της οποίας δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, χρησιμοποίησε γενετικά σχεδιασμένα ποντίκια ούτως ώστε να έχουν χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης PPAR-gamma και παρατήρησαν ότι τα ποντίκια αυτά ήταν λιγότερο ικανά να αντισταθούν στις βακτηριακές μολύνσεις του εντέρου εν συγκρίσει με τα φυσιολογικά ποντίκια.

Σε δείγματα που λήφθηκαν από το κόλον ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο του Crohn, οι ερευνητές ανακάλυψαν χαμηλά επίπεδα των αντιμικροβιακών πεπτιδίων που παράγονται από την πρωτεΐνη PPAR-gamma.

Ο Chamailard τόνισε ότι η διατροφή που περιλαμβάνει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (conjugated linoleic acid –CLA) μπορεί επίσης να ενισχύσει την πρωτεΐνη PPAR-gamma ενώ έχει φανεί ότι βοηθάει σε περιπτώσεις κολίτιδας ή σχετιζόμενου με την κολίτιδα καρκίνου.

Το CLA βρίσκεται κατά κύριο λόγο στο γάλα και στα προϊόντα κρέατος.

«Αυτό που μελετάμε τώρα είναι ένας τρόπος να διαχειριστούμε την ασθένεια, όμως στο μέλλον ίσως να μπορέσουμε να αναπτύξουμε έναν τρόπο να την σταματήσουμε», δήλωσε στο Reuters o Chamailard.