Ραδιοφωνική συνέντευξη παραχώρησε στις 20 Απριλίου 2010 η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον σταθμό «Θέμα 98.9» και στο δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου. Στη συνέντευξη η Υπουργός απάντησε σε θέματα της επικαιρότητας σχετικά με την πολιτική της Υγείας. Ακολουθούν βασικά αποσπάσματα της συνέντευξης:
Προμήθεις Φαρμάκων
«ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Χθες ανακοινώσατε διάφορες ρυθμίσεις για να μπει επιτέλους ένα ουσιαστικό νυστέρι στη σπατάλη που γίνεται για τις προμήθειες και τα φάρμακα στα νοσοκομεία.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έτσι ακριβώς είναι. Kαι είναι συγκεκριμένα μέτρα τα οποία τα είχαμε ήδη προαναγγείλει όταν ξεκινήσαμε την κοινή προσπάθεια με τους συναδέλφους, τη Λούκα Κατσέλη και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ξέρετε ότι το πρώτο βήμα ήταν το Γενάρη η λίστα φαρμάκων και στη συνέχεια η διάταξη για την υποκοστολόγηση 6,5 χιλιάδων σκευασμάτων που γίνεται από το Υπουργείο Οικονομίας. Kαι τώρα ερχόμαστε εμείς να συμπληρώσουμε με συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν το πώς θα γίνεται η διακίνηση του φαρμάκου στις ιδιωτικές κλινικές, με την υποχρέωση να υπάρχει οργανωμένο φαρμακείο. Aλλιώς, θα σταματάει η σύμπραξη με τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου η πίεση να μην είναι στο δημόσιο αλλά…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αλλά να μεταφερθεί.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς. Γιατί ξέρετε, δυστυχώς αυτή η υποχρέωση υπήρχε και παλιά και δεν υπήρξε συμμόρφωση. Όπως επίσης η πρόβλεψη για νοσοκομειακή συσκευασία για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όσον αφορά τα φάρμακα και διαγωνισμούς με βάση τη δραστική ουσία.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Με δυο κουβέντες για να καταλάβει και ο κόσμος γιατί είναι και πολύ πολύπλοκο αυτό το σύστημα που λειτουργούν όλα αυτά, τι ακριβώς θα γίνει διαφορετικά από εδώ και πέρα;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Για να το πούμε απλά, χρειάζεται ένα πιο διαφανές και ελέγξιμο σύστημα. Πως επιτυγχάνεται αυτό; Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Τα περίφημα αναλώσιμα, για να μη μιλάμε μόνο για τα φάρμακα. Θα έχετε ακούσει κατά καιρούς να λένε ότι στην Ελλάδα τα ίδια προϊόντα απ’ τις ίδιες εταιρείες είναι πολλαπλές οι τιμές, πολλαπλάσιες σε κόστος απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Με τη ρύθμιση που φέρνουμε δημιουργούμε ένα παρατηρητήριο τιμών για όλα αυτά τα αναλώσιμα προϊόντα, αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει για τα φάρμακα στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Προκειμένου, να μπορούμε να έχουμε μία εικόνα πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην Ευρώπη. Και έτσι όταν τα δημόσια νοσοκομεία θα κάνουν είτε δημοπρασίες, είτε διαγωνισμούς για να έχουν μετά συμβάσεις προμηθειών, να μπορούν να προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον. Δηλαδή, να υπάρχει ένα μέτρο μέχρι που μπορεί να είναι το κόστος.
Όσον αφορά τα φάρμακα, η λειτουργία οργανωμένων φαρμακείων στις ιδιωτικές κλινικές, σημαίνει ότι πια δε θα χρεώνεται στον ασφαλισμένο σε τιμή λιανικής, όπως γινόταν δυστυχώς μέχρι σήμερα. Αλλά, θα υπάρχει ένας έλεγχος. Και θα υπάρχει φυσικά και μία χρέωση η οποία θα είναι σε άλλο επίπεδο, θα είναι χονδρική συν 5%. Καταλαβαίνετε τη διαφορά όταν η λιανική είναι συν 35%.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ακούγεται μεγάλη. Υπάρχει κάποια εκτίμηση για τι ποσά μιλάμε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν απ’ αυτή την αλλαγή;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Συνολικά η πολιτική για το φάρμακο, γιατί το βλέπουμε μέσα στη συνολική προσπάθεια, εκτιμούμε ότι μπορεί να φτάσει και 1 δις φέτος».
Συγχωνεύσεις Οργανισμών
«ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Παράλληλα προχωράτε και την ιστορία των συγχωνεύσεων οργανισμών οι οποίοι δε λειτουργούν ή υπολειτουργούν.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι αλήθεια αυτό και εντάσεται σε μία συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης. Ξέρετε, υπάρχει μια σειρά από φορείς που είτε είναι στα χαρτιά, είτε υπολειτουργούν. Και εδώ μία συγχώνευση δεν είναι μόνο το ότι φέρνει εξοικονόμηση, αλλά καθιστά και πιο αποτελεσματική τη λειτουργία.
Γιατί, είναι αλλιώς να είναι 5 εργαζόμενοι σε έναν υποβαθμισμένο φορέα και αλλιώς να τους ενοποιήσεις με έναν άλλο φορέα. Και έτσι να έχεις και το προσωπικό, γιατί εμείς μιλάμε φυσικά ότι θα μεταφερθεί και το αντίστοιχο προσωπικό, δε μιλάμε ότι…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όλο το προσωπικό;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, εκεί που υπάρχει το προσωπικό αυτό, είναι εξειδικευμένο, το οποίο μάλιστα μπορεί να βοηθήσει κιόλας. Και σίγουρα θα έχουμε και μία μεγαλύτερη εξοικονόμηση για τα λειτουργικά έξοδα. Γιατί, τα λειτουργικά έξοδα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το μεγαλύτερο κόστος πολλές φορές».
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
«ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Έχω αρκετά μηνύματα και μου κάνει και εντύπωση, για το γιατί δεν προωθείτε πιο αποτελεσματικά και πιο άμεσα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ξέρετε έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά όσον αφορά το Υπουργείο Εργασίας για το ΙΚΑ. Νομίζω ότι έχει ξεκινήσει ήδη σε κάποια παραρτήματα του ΙΚΑ».
Φάρμακα για σοβαρές παθήσεις
«ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Υπάρχουν πολλά επιμέρους ερωτήματα. Μόνο επειδή το ρωτάνε δυο-τρεις, ισχύει ότι τα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις θα τα προμηθεύονται όσοι τα χρειάζονται από τα νοσοκομεία που μέχρι τώρα τα παίρνανε από τα φαρμακεία;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, εκεί καταρχάς έχει δοθεί μια παράταση μέχρι τέλη Απριλίου, ότι δεν αλλάζει καθόλου αυτό το σύστημα. Αυτό που κάνουμε τώρα, είμαστε σε μία συζήτηση πάλι με τα συναρμόδια Υπουργεία, με τη Λούκα Κατσέλη και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Αυτά τα φάρμακα είναι ιδιαίτερα ακριβά φάρμακα και γίνεται μία συζήτηση, φυσικά και θα τα προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι, αυτή είναι η πρώτη μας έννοια και χωρίς να ταλαιπωρούνται. Αλλά, να γίνει και κάποια δυνατότητα εξορθολογισμού της τιμής τους.
Αυτό δεν αφορά τον κόσμο. Ο κόσμος θα τα προμηθεύεται κανονικά. Αφορά το πώς θα γίνει η προμήθεια από τα φαρμακεία και τους προμηθευτές. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει παράταση μέχρι τέλη Απριλίου και μέχρι τότε θα το έχουμε αποσαφηνίσει».
DePuy International
«ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου θέλω όμως να ’ρθούμε και σε αυτή την ιστορία με την DeΡuy τη βρετανική εταιρεία η οποία όπως ξέρετε φυλακίστηκε ο άνθρωπος ο οποίος λάδωνε αποδεδειγμένα Έλληνες γιατρούς, των οποίων τα ονόματα είναι καταχωρημένα σε μία λίστα, προκειμένου να προωθούν τα ορθοπεδικά είδη της συγκεκριμένης εταιρείας υπερκοστολογώντας τα και βεβαίως για να βγουν και οι μίζες οι οποίες υπολογίζονται γύρω στα 5 εκατ.
Την ψάξατε αυτή την ιστορία;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Απ’ ότι γνωρίζω είναι ήδη κάτω από δικαστική έρευνα αυτή η υπόθεση».
«Φακελάκια»
«Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλω να το πω ενισχυτικά προς αυτό που λέτε, ότι έχουν πληθύνει οι καταγγελίες που έχουμε για τα φακελάκια, μια άλλη πληγή του συστήματος.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σας γίνονται περισσότερες καταγγελίες;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πολύ περισσότερες και όχι μόνο, τους πιάνουν στα πράσα γιατί πηγαίνουν και γίνεται μετά συνεννόηση και με την αστυνομία. Και σε αυτές τις υποθέσεις εμείς κινούμαστε ταχύτατα πλέον.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και τι γίνεται μετά; Δηλαδή πόσες υποθέσεις έχετε πιάσει το τελευταίο διάστημα τέτοιες;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μπορώ να σας πω ότι μόνο το τελευταίο διάστημα είχαμε 2 τέτοιες περιπτώσεις που ήταν επ’ αυτοφώρω. Η τελευταία ήταν προημερών.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και η τύχη αυτών των γιατρών ποια είναι;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι αφενός η ποινική πτυχή του θέματος και αφετέρου εμείς είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί στο πειθαρχικό μέρος, προκειμένου να τίθενται σε αργία μέχρις ότου να εκδικαστεί η υπόθεση. Γιατί, εκεί που υπάρχει επ’ αυτοφώρω όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ πιο δεδομένα τα θέματα, απ’ ότι αν είναι απλώς μια ανώνυμη καταγγελία που πολλές φορές, στην Ελλάδα ζούμε, ξέρουμε ότι μπορεί να γίνονται και για λόγους αντιζηλίας.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Έχετε δίκιο, αλλά όταν έχουμε συγκεκριμένες και επώνυμες καταγγελίες και μας λέτε ότι υπάρχουν και αυτόφωρα, τους πιάσανε επ’ αυτοφώρω, είναι προφανές, αλλά για την άλλη την υπόθεση η οποία πραγματικά έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη αίσθηση, πότε εκτιμάτε ότι θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θεωρώ ότι σίγουρα και η απόφαση στη Βρετανία επιταχύνει και διευκολύνει την έρευνα. Και νομίζω ότι θα υπάρχει σαφώς πολύ γρήγορο αποτέλεσμα και στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση σημασία έχει πέραν της καταστολής, η οποία είναι κρίσιμη για τον παραδειγματισμό».