Πέρα από τα φαρμακεία που προβλέπεται να λειτουργήσουν εντός των ιδιωτικών κλινικών άνω των 60 κλινών, στην συνέντευξη τύπου που παρέδωσε στις 19 Απριλίου 2010 από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δόθηκαν και κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με την διάταξη για τη λειτουργία των Ιδιωτικών Φορέων παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Από τη συγκεκριμένη διάταξη «Ορίζεται ρητά ότι το 51% των μετοχών εταιρειών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει να ανήκουν σε ειδικευμένους γιατρούς και οδοντιάτρους», όπως αναφέρεται σε σχετικό κείμενο που διέθεσε στους δημοσιγράφους το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η διάταξη αυτή αφορά στη λειτουργία των διακαιούχων παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ θέτει τις εξής προϋποθέσεις: Τη συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση των νομικών προσώπων ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων (κατά πλειοψηφία 51% τουλάχιστον), την κατοχή μιας άδειας ανά φορέα, την απαγόρευση δημιουργίας παραρτημάτων, την απαγόρευση λειτουργίας σε μη συνεχόμενα κτίρια και τον περιορισμό των φορέων σε δύο στους οποίους ένας ιατρός μπορεί να παρέχει υπηρεσίες ή να ορίζεται επιστημονικά υπεύθυνος ή επιστημονικός διευθυντής.
Επιπλέον με τη διάταξη δίδεται αναδρομική παράταση για την προσαρμογή των Ιδιωτικών Φορέων παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς τις διατάξεις του Π.Δ. 84/2001 από την 1 Ιανουαρίου 2009 και για ένα έτος από τη δημοσίευση της νέας διάταξης. Ο λόγος όπως επεσήμανε στην συνέντευξη τύπου η Υπουργός Υγείας, κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι πως ελάχιστες μικρές ιδιωτικές κλινικές δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμη στις διατάξεις επικαλούμενες οικονομικούς λόγους.
Δύο νομοθετικές ρυθμίσεις που αναμένονται μέσα στο Μάιο που θα αποτελέσουν τη βάση για ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό σχέδιο του Υπουργείου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το πρώτο αφορά στον «Καλλικράτη» που θα επηρεάσει σημαντικά την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καθώς: «το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων που σήμερα έχουν οι Νομαρχίες σε σχέση με την υγεία θα περάσει στους «Καλλικρατικούς» πλέον Δήμους, εκτός από κάποιες αρμοδιότητες που συνάδει να ασκούνται σε ένα ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη και γεωγραφική κατανομή, αλλά και εξασφάλιση της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος», όπως ανέφερε στην συνέντευξη τύπου η Υπουργός.
Η δεύτερη και εξίσου σημαντική ρύθμιση αφορά στους κλάδους Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι θα περάσουν στην ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η Υπουργός σχολίασε σχετικά με τη ρύθμιση αυτή: «Οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων θα μεταφερθούν αρχικά κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Προκειμένου, να υπάρχει ενοποίηση συνολικά της εποπτείας του χώρου υγείας, κάτι που καταλαβαίνετε ότι και πιο αποτελεσματική θα είναι η άσκηση πολιτικής συνολικά για το χώρο, αλλά και θα υπάρξει και εξορθολογισμός και εξοικονόμηση. Και επειδή μιλάμε κυρίως για το πρωτοβάθμιο σκέλος, φυσικά θα μεταφερθούν και τα νοσοκομεία τα αντίστοιχα όπου υπάρχουν. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη αλλαγή πάνω στην οποία θα βασίσουμε μία συνολική πια νομοθετική ρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».