Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Φ. Μαγκαλούσης, Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ: Μπροστά στην κρίση με σχέδιο και πίστη

Το 2010 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική, όπως και για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο οφείλουμε να προσεγγίσουμε τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με προσοχή, σύνεση, τόλμη και κυρίως με την αισιοδοξία ότι θα κατορθώσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να υπερβούμε τα προβλήματα.

Στο πεδίο του φαρμάκου στην Ελλάδα συσσωρεύονται μια σειρά από προβλήματα, όπως είναι τα χρέη των νοσοκομείων, οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής πολιτικής και η διαρκής εκκρεμότητα του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας, μία έλλειψη που οξύνει το υπαρκτό ταμειακό πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης και ουσιαστικής διαβούλευσης η οποία έχει ουσιαστικά ξεκινήσει ανάμεσα στην Πολιτεία και τον ΣΦΕΕ, τον αρμόδιο φορέα του φαρμακευτικού κλάδου, θα διαμορφωθούν και θα δοθούν λειτουργικές και βιώσιμες λύσεις σε όλα τα παραπάνω θέματα και θα αποφευχθούν επιλογές που οδηγούν σε αδιέξοδα και θέτουν σε κίνδυνο τα επιτεύγματα της φαρμακευτικές αγοράς τα οποία συνοψίζονται στη φράση «άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών, όπου κι αν διαβιούν στην Ελλάδα σε όλα τα επώνυμα φάρμακα, πρωτότυπα ή ουσιωδώς όμοια, σε φάρμακα εγγυημένης ποιότητας, ασφάλειας και θεραπευτικής αποτελεσματικότητας».

Όπως πάντοτε φροντίζει να καθιστά σαφές ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Διονύσιος Φιλιώτης, ο Σύνδεσμος διαμορφώνει και προωθεί θέσεις που προάγουν το κοινό συμφέρον των πολιτών, της Πολιτείας και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια σύγχρονη και λειτουργική φαρμακευτική αγορά λειτουργεί προς το συμφέρον όλων αφού προπαντός προάγει τη δημόσια υγεία, την καλή υγεία και την ευζωία για περισσότερα παραγωγικά χρόνια για όλους τους ανθρώπους.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διατήρησης θετικών μεγεθών σε περίοδο οικονομικής κρίσης, είναι βέβαιο ότι αυτό εξαρτάται από την προσήλωση σε βασικές αξίες και την τήρηση αρχών και κανόνων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την τόνωση της καινοτομίας και την επιβράβευση της αποτελεσματικότητας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο φαρμακευτικός κλάδος διαθέτει στελέχη με ισχυρή κατάρτιση και δυναμική προσωπικότητα ενώ ταυτόχρονα πρωτοπορεί στην Ελλάδα σε σχέση με άλλους κλάδους στην εισαγωγή και εφαρμογή επιχειρηματικών και διοικητικών πρακτικών διεθνών προδιαγραφών _ και αυτά είναι δύο κύρια συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην υπέρβαση της κρίσης. Η θέση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων μπορεί να συνοψιστεί στην εξής φράση: Επενδύουμε στους ανθρώπους μας και ακριβώς γι’ αυτό είναι οι άνθρωποί μας εκείνοι που θα περιφρουρήσουν, θα εμπλουτίσουν και θα επαυξήσουν τις επενδύσεις μας. Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι ο φαρμακευτικός κλάδος διαθέτει όλες τις αρετές και τις δυνατότητες προκειμένου να αποτελέσει πρότυπο και σε αυτή την δύσκολη για την οικονομία περίοδο.