Οι επιθετικοί εγκεφαλικοί όγκοι της παιδικής ηλικίας, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με το συνδυασμό δύο υπαρχόντων φαρμάκων κατά του καρκίνου, όπως υποστηρίζουν ερευνητές από 5 χώρες σε νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Cancer Research.
Με επικεφαλής το Ινστιτούτο Cancer Research (ICR) οι ερευνητές από τις Η.Π.Α., τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Βραζιλία και την Πορτογαλία, εξέτασαν τις περιπτώσεις 90 όγκων του εγκεφάλου από παιδιά και εντόπισαν δύο νέες γενετικές ανωμαλίες σε εννέα από αυτούς.
Στη συνέχεια κατάφεραν να εξουδετερώσουν τους όγκους αυτούς σε εργαστηριακές δοκιμές, με τη χρήση του συνδυασμού δύο διαθέσιμων φαρμάκων κατά του καρκίνου. Ωστόσο ένας εκ των ερευνητών τονίζει πως «τα αποτελέσματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εφαρμόσιμα σε ασθενείς ακόμα».
Οι όγκοι αυτοί –γνωστοί ως γλοιβλαστώματα, επιθετικοί και συχνά θανάσιμοι- περιείχαν υπερβολικά πολλά αντίγραφα του γονιδίου EGFR καθώς και πολλές μεταλλάξεις του εν λόγω γονιδίου, τις οποίες οι ερευνητές υποστηρίζουν πως δεν έχουν ξαναβρεθεί σε όγκους παιδικών εγκεφάλων.
Προσπάθησαν να περιορίσουν το γονίδιο χρησιμοποιώντας το φάρμακο erlotinib (Tarceva) το οποίο χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των γλοιοβλαστωμάτων των ενηλίκων, όμως εντόπισαν ένα συγκεκριμένο σωματίδιο στα κύτταρα των παιδιών, έναν αυξητικό παράγοντα που προερχόταν από τα αιμοπετάλια των παιδιών, που καθιστούσε αναποτελεσματική τη θεραπεία με το συγκεκριμένο σκεύασμα.
Όταν όμως συνδύασαν το erlotinib με το φάρμακο imatinib (Glivec), το οποίο προσδοκούσαν να περιορίσει τη δράση των σωματιδίων αυτών, τότε διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός σκότωσε πολλά από τα καρκινικά κύτταρα.
Ο Dr Chris Jones, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δήλωσε σχετικά: «Θεωρεί κανείς ότι όλοι οι όγκοι είναι παρόμοιοι όμως μόνο αφού τους ερευνήσει κανείς σε επίπεδο γονιδίων μπορεί να τους κατανοήσει και να «χειριστεί» πιο αποτελεσματικά τις θεραπείες».
Ο Καθηγητής Geoff Pilkington από το Ίδρυμα Braintrust τονίζει πως τα αποτελέσματα της έρευνας αν και πολύ θετικά, είναι σε πολύ αρχικό στάδιο για να εφαρμοστεί μια τέτοια θεραπεία. «Η διπλή αυτή θεραπεία είναι κάτι που θα έχουμε να σκεφτόμαστε στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά στους ρεπόρτερ του BBC.