Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Η «επιδημία» των εμβολίων στη φαρμακοβιομηχανία

Οι μέρες που τα εμβόλια ήταν ο «αδύναμος κρίκος» της παραγωγής των φαρμακευτικών εταιρειών, μονάδες στις οποίες η φαρμακοβιομηχανία δεν έριχνε το κύριο βάρος της τα τελευταία 20 χρόνια, θα φαίνονται περασμένες για τα καλά αν και εφόσον τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η GlaxoSmithKline (GSK) σχετικά με τις πωλήσεις του πανδημικού εμβολίου της θα καταφέρουν να έχουν διάρκεια. Και αυτό θα εξηγεί και την τάση των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών να επιστρέφουν τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων.

Η ξαφνική έκρηξη της αγοράς των εμβολίων αντικατοπτρίζεται ολοκάθαρα στα οικονομικά αποτελέσματα των εμβολίων της GSK το τελευταίο τέταρτο του 2009. Το διάστημα αυτό η GSK παρέδωσε πανδημικά εμβόλια σε κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, αξίας σχεδόν 959 εκατομμυρίων ευρώ, την ίδια στιγμή που το ίδιο διάστημα του 2008 είχε κερδίσει μόνο 75 εκατομμύρια ευρώ από τα εμβόλια της.

Ωστόσο το γιγαντιαίο αυτό άλμα των πωλήσεων μπορεί να σταματήσει ξαφνικά, εάν περισσότερες κυβερνήσεις ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας και ακυρώσουν συμφωνίες για το πανδημικό εμβόλιο. Η Γερμανία πλέον θα λάβει μόνο 34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και όχι 50 όπως είχαν αποφασίσει παλαιότερα οι αρχές Υγείας της χώρας. Η περικοπή αυτή μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 113 εκατομμυρίων ευρώ για τη Γερμανία. Αλλά και στη χώρα μας ακυρώθηκαν παραγγελίες εμβολίων καθώς αυτές προορίζονταν για τον επαναληπτικό εμβολιασμό του πληθυσμού, πράγμα που τελικά η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει πως δεν χρειάζεται. Ακόμη σε ακυρώσεις έχει προχωρήσει η Ολλανδία αλλά και άλλες χώρες.

Αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποτελεί «κακό οιωνό» για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, καθώς η μεγάλη αύξηση της ανάπτυξης των εμβολίων στηρίχθηκε κατά πολύ στην προθυμία των Κυβερνήσεων να πληρώσουν τα περισσότερα από τα έξοδα. Η εταιρεία επιχειρηματικών ερευνών Frost & Salivan, εκτιμά σε ανάλυσή της ότι οι πωλήσεις των εμβολίων θα αυξηθούν από 3,56 δισεκατομμύρια ευρώ το 2007 σε 6,96 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014. Όμως κανείς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να προβλέψει εάν αυτή η εκτίμηση θα παραμείνει εάν οι Κυβερνήσεις αποφασίσουν να καλύπτουν λιγότερα από τα έξοδα του εμβολιασμού και αν πρέπει οι πολίτες να έχουν μεγαλύτερη οικονομική συμμετοχή προκειμένου να εμβολιάζονται.

Την ίδια στιγμή ωστόσο εταιρείες όπως η Crucell που ανακοίνωσε ότι το παιδιατρικό της εμβόλιο Quinavaxem θα φτάσει τις πωλήσεις του στα 527,6 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2012, δείχνουν να επωφελούνται ακόμα από εξειδικευμένους θεραπευτικούς τομείς μέσα στον ευρύτερο χώρο των εμβολίων. Αυτού του τύπου η απόδοση είναι αρκετή για να βάλει σε πειρασμό τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύουν ακόμα στην αγορά των εμβολίων.