Αντιδράσεις και από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου να μειώσει το ποσοστό κέρδους του Φαρμακείου
Διαδοχικές συναντήσεις είχε στις 11 Ιανουαρίου 2010 η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κα Λούκα Κατσέλη με τις διοικήσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (Π.Φ.Σ.). Ανάμεσα στα πολλά θέματα των συναντήσεων τέθηκαν και ζητήματα σχετικά με την ανατιμολόγηση των φαρμάκων αλλά και σχετικά με τη μείωση του ποσοστού κέρδους του Φαρμακείου.
Από την πλευρά των Φαρμακοβιομηχάνων ο κ. Διονύσιος Φιλιώτης, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ εξέφρασε μετά τη συνάντηση του με την Υπουργό την αντίθεσή του στην πολιτική του Υπουργείου σχετικά με την ανατιμολόγηση των φαρμάκων. Συγκεκριμένα, εξερχόμενος του ΥΠΟΙΑΝ ο κ. Φιλιώτης δήλωσε πως σε ότι αφορά στην ανατιμολόγηση φαρμάκων, ότι δεν θα πρέπει να υπολογίζεται η τιμή των φαρμάκων με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης των «25», αλλά με τις τρεις χαμηλότερες τιμές των χωρών της ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένης και της Αγγλίας). Ο ΣΦΕΕ πρότεινε την κατάρτιση διπλής λίστας τιμών των φαρμάκων ως την σωστή προσέγγιση για την ανακοστολόγηση αυτών.
Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η δήλωσή του ότι είναι «επικίνδυνο και παρακινδυνευμένο να συγκρίνεται η Ελλάδα με χώρες χαμηλότερου ΑΕΠ και αγοραστική δύναμη».
Την αντίθεσή του στα σχέδια του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη μείωση του ενιαίου ποσοστού κέρδους του Φαρμακείου, εξέφρασε από την πλευρά του και ο Π.Φ.Σ. με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 12 Ιανουαρίου 2010. Όπως διαφαίνεται και από το κείμενο που υπογράφει ο Πρόεδρος του Π.Φ.Σ., κ. Δ. Βαγιωνάς με τον σαφή τίτλο: «Αιτία πολέμου η μείωση του ποσοστού κέρδους», υπήρξαν σοβαρές αντιθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου:
Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου , συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. , αποτελούμενης από τον πρόεδρο κ. Δημ. Βαγιωνά, τον Α΄ Αντιπρόεδρο κ. Κ. Θεοδοσιάδη και το μέλος του Δ.Σ. κ. Ι. Μακρυγιάννη, με την Υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη και τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κομνηνό.
Στην συνάντηση η κυρία Υπουργός ενημέρωσε τον Π.Φ.Σ. για τις προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στον χώρο του Φαρμάκου και ειδικότερα την επανατιμολόγηση των φαρμάκων , την λίστα , την μηχανογράφηση ιατρείων – φαρμακείων – νοσοκομείων και την ανάγκη στήριξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Στην συνέχεια όμως έθεσε προς συζήτηση θέμα μείωσης του ποσοστού κέρδους του Φαρμακείου αρχικά για τα 89 φάρμακα «υψηλού κόστους» και κατόπιν για διαφοροποίηση του ποσοστού κέρδους για τα γενόσημα φάρμακα ή για κλιμακούμενο ποσοστό κέρδους , μειούμενο όσο αυξάνεται η τιμή του φαρμάκου.
Στα θέματα που άπτονται του ποσοστού ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Δ. Βαγιωνάς ήταν απόλυτος και κατηγορηματικά αντίθετος τονίζοντας ότι «δεν συζητούμε μείωση ποσοστού κέρδους και ενδεχόμενη επιμονή της Κυβέρνησης θα αποτελέσει αιτία πολέμου».
Τέθηκε επίσης εκ μέρους του Π.Φ.Σ. το θέμα της διάθεσης των αποθεμάτων φαρμάκων μετά την μείωση των τιμών , ζητώντας εξάμηνη μεταβατική περίοδο και λογιστική μείωση – έκπτωση επί των ακαθάριστων εσόδων το 2010.
Συνάδελφοι
Οπως αντιλαμβάνεσθε τα ζητήματα που τίθενται πλέον από κυβερνητικής πλευράς είναι ιδιαιτέρως σοβαρά. Από πλευράς Π.Φ.Σ. υπάρχει διάθεση συνεργασίας με την Κυβέρνηση και ουσιαστικής συμβολής στην εξοικονόμηση δαπανών υπέρ των Ασφαλιστικών Ταμείων , αλλά σε καμιά περίπτωση δεν συζητείται θέμα ποσοστού κέρδους .
Το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. θα συνεδριάσει την Τετάρτη 13/1/2010 και θα εξετάσει όλα τα παραπάνω ζητήματα , προγραμματίζοντας τις περαιτέρω κινήσεις του. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει νεώτερη ενημέρωση σας.