![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2bFWmf5Br_FzuMFscghNbFHjK4GwEnXAnJOEFC0_k-SrZhsFLoRDwAzq3jb-10KzUJCbFAnGBc92inw1o6jGo-LI_kdZTQEg_2YJsgsXb_ARl_-AgRgEBEXHRuO0ys6gFY3EJm_NFWVw/s320/lab_mouse_s.jpg)
Το Ambien που παρασκευάζεται από τη Sanofi Aventis έχει την ιδιότητα να κλείνει σημαντικά κυκλώματα του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνα στο να παρακωλύουν την λειτουργεία άλλων εγκεφαλικών κυκλωμάτων υπό ορισμένες συνθήκες, αφήνοντας έτσι αυτά τα κυκλώματα ανεξέλεγκτα, σύμφωνα με την έρευνα των επιστημόνων του Georgetown University Medical Center της Washington.
«Είναι κάπως σαν να αφήνεις το φρένο», δήλωσε η Molly Huntsman, που συμμετείχε στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στις σελίδες του Proceedings of the National Academy of Sciences.
Το Ambien μπορεί να ενεργοποιήσει κυκλώματα του εγκεφάλου που θα έπρεπε να μείνουν ανενεργά. «Στην ουσία το Ambien «ξυπνά» κάποια κυκλώματα γιατί τα φρένα δεν είναι στη θέση τους» πρόσθεσε η Molly Huntsman.
Προκειμένου να μελετήσουν τις παρενέργειες του Ambien, γνωστού με τη γενική ονομασία zolpidem, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά από πειράματα σε ποντίκια.
Η ομάδα των ερευνητών θέλησε να ανακαλύψει την επιρροή του φαρμάκου σε ποντίκια με κομμένα μουστάκια. Τα μουστάκια για τα τρωκτικά είναι το κύριο αισθητηριακό τους όργανο, και το χρησιμοποιούν όπως περίπου και οι άνθρωποι τα μάτια προκειμένου να συλλέγουν πληροφορίες για τον κόσμο.
Ανακάλυψαν ότι η ομάδα των ποντικών που στερούταν αυτές τις αισθητηριακές πληροφορίες παρουσίασε αλλαγές στον εγκέφαλο που δημιουργούσαν διαφορετικές αντιδράσεις στο φάρμακο Ambien.
«Είναι ένα ολόκληρο πλήθος νευρώνων που υπό κανονικές συνθήκες σταματά τη δραστηριότητα συγκεκριμένων κυκλωμάτων του εγκεφάλου. Αυτό που ανακαλύψαμε εμείς είναι πως το Ambien εμποδίζει την ικανότητα των νευρώνων αυτών να εμποδίζουν», δήλωσε στο Reuters η Huntsman.
Πρόσθεσε πως το Ambien συνήθως δεν έχει καμιά επίδραση σε αυτούς τους νευρώνες, αλλά το να κόψουν τα μουστάκια των ποντικών ήταν αρκετό για να δημιουργήσει αλλαγές στους υποδοχείς του εγκεφάλου και να προκαλέσει διαφορετικές αντιδράσεις των ποντικών στο φάρμακο.
«Αυτό που συνέβη με τα ποντίκια είναι πως βλέπαμε τους ανασταλτικούς νευρώνες του εγκεφάλου τους να γίνονται ευαίσθητοι στο Ambien, ενώ κανονικά δεν θα ήταν», επεσήμανε η ίδια και υποστήριξε πως εφόσον ο εγκέφαλος ποντικών και ανθρώπων έχει παρόμοια κυκλώματα είναι πιθανόν το ίδιο να συμβαίνει και σε κάποιους ανθρώπους των οποίων οι εγκέφαλοι είναι κατά κάποιον τρόπο προδιατεθιμένοι να αντιδράσουν διαφορετικά στο φάρμακο.
«Το ζήτημα με τους ανθρώπους είναι πως δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις. Εντούτοις κάποιοι βιώνουν τις παρενέργειες αυτές, υπνοβατούν, τρώνε ενώ κοιμούνται και κάνουν ένα σωρό άλλα περίεργα πράγματα. Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή κάτι έχει αλλάξει στη χημεία του εγκεφάλου τους, καθώς είναι πολλές οι αιτίες για να συμβεί μια τέτοια αλλαγή, όπως για παράδειγμα το αλκοόλ ή το στρες», τόνισε η Molly Huntsman. Τέλος επεσήμανε πως θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα ώστε να επεξηγηθούν αυτές οι παρενέργειες ενώ δήλωσε πως η εν λόγω έρευνα προσφέρει αρκετά στοιχεία για τους μελλοντικούς ερευνητές.