Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Η προσεγμένη διατροφή στην εγκυμοσύνη δημιουργεί γερά οστά στα παιδιά

Έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο του Εθνικού Συλλόγου Οστεοπόρωσης στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, υποστηρίζει πως οι γυναίκες που διατηρούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενισχύουν και δυναμώνουν τα κόκαλα των παιδιών τους σε σχέση με τις γυναίκες που ακολουθούν διατροφή χαμηλότερης θρεπτικής αξίας στο ίδιο διάστημα.

«Τα στοιχεία της έρευνας ενισχύουν τις ενδείξεις πως οι επιρροές του περιβάλλοντος κατά την ενδομητριακή ζωή μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ανάπτυξης του σκελετού για το παιδί», επεσήμανε σε δηλώσεις της προς το Reuters η Dr. Zoe Cole, η οποία παρουσίασε την έρευνα.

Όταν οι ερευνητές συγκέντρωσαν το αναλυτικό διαιτολόγιο 198 εγκύων, σύντομα άρχιζαν να εμφανίζονται δύο μοτίβα διατροφικών συνηθειών. Το πρώτο περιείχε ένα υγιεινό διαιτολόγιο γεμάτο με φρούτα και λαχανικά, γιαούρτι, ψωμί ολικής άλεσης και δημητριακά στο πρωινό. Το δεύτερο ήταν ένα σαφώς κατώτερης ποιότητας διαιτολόγιο που περιελάμβανε μεγάλες ποσότητες φαγητών όπως τηγανιτές και ψητές πατάτες, ζάχαρη, λευκό ψωμί, κατεργασμένο κρέας, λαχανικά σε κονσέρβα και αναψυκτικά.

Η αποτίμηση των οστών των παιδιών που γεννήθηκαν έγιναν μέχρι την ηλικία των 9 τους χρόνων, καταφέρνοντας να δείξουν πως το υγιεινό διαιτολόγιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με μεγαλύτερο μέγεθος και την πυκνότητα στα οστά του απογόνου.

«Τα παιδιά που γεννήθηκαν από τις μητέρες που ακολουθούσαν την καλύτερη διατροφή στο διάστημα της προχωρημένης εγκυμοσύνης, δηλαδή τη διατροφή που σημείωσε το μεγαλύτερο σκορ στους ενδεδειγμένους διατροφικούς δείκτες, είχαν ως και 11% υψηλότερη ολική οστική πυκνότητα και έως 8% μεγαλύτερη ολική έκταση των οστών, συγκριτικά με τα παιδιά που γεννήθηκαν από τις μητέρες με το χαμηλότερης διατροφικής αξίας διαιτολόγιο», δήλωσε η Dr. Cole.

Ακόμα και όταν οι ερευνητές πρόσθεσαν τους παράγοντες του καπνίσματος, της βιταμίνης D και της κοινωνικής τάξης, η διατροφή της μητέρας εξακολούθησε να παίζει σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη των οστών του παιδιού. Σύμφωνα με τους ερευνητές η ίδια σύνδεση μεταξύ του διαιτολογίου και της σωστής ανάπτυξης των οστών διατηρήθηκε και μετά την πρόσθεση καινούριων παραγόντων όπως το ύψος του παιδιού, το βάρος του, την περιφέρεια του βραχίονα αλλά και το βάρος που είχε κατά τη γέννησή του.

«Ένα υγιεινό διαιτολόγιο έχει μακροπρόθεσμη επιρροή στην ανάπτυξη των οστών στο παιδί», τόνισε η Dr Zoe Cole και πρόσθεσε «και αυτό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην μείωση του μελλοντικού κινδύνου της οστεοπόρωσης για το παιδί, μιας εκφυλιστικής ασθένειας των οστών που μερικές φορές οδηγεί και στην αναπηρία».