Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) εξετάζει τέσσερις πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες διερευνώντας την πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στα ανάλογα της ινσουλίνης, ειδικότερα της ινσουλίνης glargine, και του κινδύνου καρκίνου. Οι μελέτες δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Diabetologia στις 26 Ιουνίου 2009.
H ινσουλίνη glargine αποτελεί ένα ανάλογο της ινσουλίνης με παρατεταμένη διάρκεια δράσης, εγκεκριμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως Lantus και Optisulin, για τη θεραπεία ενηλίκων, εφήβων και παιδιών ηλικίας από έξι ετών με διαβήτη, όταν απαιτείται αγωγή με ινσουλίνη.
Τα αποτελέσματα των τεσσάρων μελετών ήταν ασύμβατα. Σε δύο μελέτες (Scottish Diabetes Research Network Epidemiology Group και Jonasson et al) βρέθηκε συσχέτιση με καρκίνο του μαστού σε ομάδα ασθενών που λάμβανε ινσουλίνη glargine ως μονοθεραπεία, όχι όμως σε άλλη ομάδα ασθενών που χρησιμοποιούσε ινσουλίνη glargine μαζί με άλλους τύπους ινσουλίνης. Δε βρέθηκε συσχέτιση με άλλες μορφές καρκίνου. Στις δύο αυτές μελέτες δεν έγινε αξιολόγηση της εξάρτησης από τη δόση. Η τρίτη μελέτη (Hemkens et al) ανέφερε μία δοσο-εξαρτώμενη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ινσουλίνης glargine και κακοηθειών.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τους τύπους καρκίνων που ανευρέθηκαν στη μελέτη αυτή. Στην τέταρτη μελέτη (Currie et al) δε βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ καρκίνου (είτε μαστού, ορθοκολικού, παγκρεατικού, ή του προστάτη) και της χρήσης ινσουλίνης glargine ή οποιασδήποτε άλλης ινσουλίνης.
Με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα, συσχέτιση μεταξύ ινσουλίνης glargine και καρκίνου δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ούτε να αποκλειστεί. Οι ανησυχίες, ωστόσο, που ανέκυψαν από τις τέσσερις μελέτες απαιτούν επιπλέον αποτίμηση σε βάθος.
Η Επιτροπή του Οργανισμού για τα Φάρμακα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) θα πραγματοποιήσει μία λεπτομερή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μελετών και οποιωνδήποτε άλλων σχετικών πληροφοριών. Η ανασκόπηση αυτή θα εξετάσει επίσης και άλλα ζητήματα, όπως τα αποτελέσματα δόσης-απόκρισης, οι επιπλοκές από τη σχετικά μικρή διάρκεια των μελετών και η επίδραση άλλων παραγόντων στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και άλλων καρκίνων [π.χ. ηλικία, δείκτης μάζας σώματος (BMI), εμμηνοπαυσιακή κατάσταση, αριθμός τοκετών, κοινωνικοοικονομική κατάσταση].
Έχει ζητηθεί από τον Κάτοχο Άδειας Κυκλοφορίας του Lantus και του Optisulin, τη Sanofi-Aventis, να δώσει στοιχεία για το δυνητικό αυτό ζήτημα ασφάλειας.
Η συμβουλή προς τους ασθενείς που λαμβάνουν ινσουλίνη glargine είναι να συνεχίσουν τη θεραπεία τους κανονικά. Προς το παρόν δεν υπάρχει σύσταση για αλλαγή της τρέχουσας αγωγής τους. Σε περίπτωση ανησυχίας, οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους.
Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν μόλις η CHMP ολοκληρώσει την ανασκόπησή της.