Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Προσβασιμότητα του Πανεπιστημίου σε ΑμεΑ


Σεμινάριο από το Α.Π.Θ.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ACTUS (Accessible Turkish Greek Societies), η Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., Αριστοτέλη Νανιόπουλο, συνεργάζεται με το Mersin University της Τουρκίας σε ζητήματα προσβασιμότητας εμποδιζόμενων ατόμων, εστιάζοντας στη δημιουργία προσβάσιμων αλυσίδων καθώς και στην εκπαιδευτική διαδικασία.



Σκοπός του ερευνητικού έργου είναι η ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών στα ζητήματα προσβασιμότητας που εφαρμόζονται στις δύο χώρες, η εξέταση πολιτικών που εφαρμόζονται στα ζητήματα που σχετίζονται με την αναπηρία, η εξέταση της υπάρχουσας κατάστασης στα ζητήματα προσβασιμότητας σε Ελλάδα και Τουρκία και η δημιουργία ενημερωτικών δράσεων που θα βοηθήσουν στην κατανόηση της έννοιας του "οικουμενικού σχεδιασμού".



Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, την Τετάρτη 24 Ιουνίου και ώρες 9.00 με 14.30, θα πραγματοποιηθεί Σεμινάριο, με θέμα: "Προσβασιμότητα του Πανεπιστημίου: Αξιολόγηση, λύσεις, καλές πρακτικές", στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στη ΔΕΘ.



Στο Σεμινάριο θα γίνουν παρουσιάσεις από ομιλητές που συμμετέχουν στο έργο ACTUS αλλά και άλλους προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο τέλος του Σεμιναρίου θα γίνει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και εκπρόσωπων φορέων.



Οι γλώσσες του Σεμιναρίου είναι η Ελληνική και η Αγγλική και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.



Το ερευνητικό έργο ACTUS εκπονείται από την Ερευνητική Ομάδα Μεταφορών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου της Μερσίνας στην Τουρκία. Χρηματοδοτείται στο πλαίσιο προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαχειρίζεται από τον φορέα CFCU στην Τουρκία.



Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της προσβασιμότητας των Πανεπιστημίων από τα Άτομα με Αναπηρίες αναδεικνύεται σε ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, δεδομένου ότι ήδη ο αριθμός των φοιτητών - ΑμεΑ αυξάνεται συνεχώς, μετά τη νομοθετική πρόβλεψη για εισαγωγή τους με ευνοϊκούς όρους σε ποσοστό 3%.