Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Το REVLIMID ελπίδα για το πολλαπλό μυέλωμα

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις στο 14ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας, η πρώιμη χορήγηση λεναλιδομίδης (Revlimid) και δεξαμεθαζόνης στην 1η υποτροπή του Πολλαπλού Μυελώματος παρατείνει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών.

Το παραπάνω ήταν το βασικό αποτέλεσμα μελέτης που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο European Journal of Hematology και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του 14ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας.

Τα δεδομένα της μελέτης δείχνουν ότι η χορήγηση του REVLIMID σε συνδυασμό με δεξαμεθαζόνη πρώιμα κατά την πορεία της νόσου, επιτρέπει γρήγορες και διατηρήσιμες ανταποκρίσεις που οδηγούν στα μεγαλύτερα διαστήματα επιβίωσης που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό Πολλαπλό Μυέλωμα.

Συγκεκριμένα, η υποανάλυση έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν τον συνδυασμό REVLIMID και δεξαμεθαζόνη μετά από μία προηγούμενη θεραπεία, είχαν σημαντικά κλινικά οφέλη σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λάβει 2 ή περισσότερες προηγούμενες θεραπείες, όπως μεγαλύτερες ανταποκρίσεις (πλήρη ή πολύ καλή μερική ύφεση στο 39,8% έναντι 27,7% των ασθενών), μεγαλύτερο χρόνο μέχρι την εξέλιξη της νόσου (17,1 έναντι 10,6 μήνες) και μεγαλύτερη συνολική επιβίωση (42,0 έναντι 35,8 μήνες), με καμία διαφορά στην τοξικότητα και στην ανάγκη για μείωση των δόσεων, παρά τη μεγαλύτερη διάρκεια θεραπείας.

Τα πρωτοφανή αυτά αποτελέσματα οφείλονται στον διπλό τρόπο δράσης του REVLIMID που περιλαμβάνει άμεση κυτταροτοξική επίδραση ενάντια στα καρκινικά κύτταρα και μία μοναδική ενίσχυση στο ανοσολογικό σύστημα, που επιτυγχάνει δραστικό έλεγχο της νόσου σε βάθος χρόνου.

«Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν ότι είναι ωφέλιμο για τους ασθενείς να λαμβάνουν REVLIMID και Dexa νωρίτερα στην πορεία της θεραπείας τους» είπε ο Dr. Edward A. Staudtmauer από το Abramson Cancer Center, University of Pennsylvania, Philadelphia, στις ΗΠΑ. «Βασιζόμενοι σε αυτά τα αποτελέσματα, ο συνδυασμός REVLIMID και Dexa πρέπει να εξετάζεται ως 2ης γραμμής θεραπεία για τους ασθενείς με Πολλαπλό Μυέλωμα.».

Το Πολλαπλό Μυέλωμα είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος του αίματος, που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των πλασματοκυττάρων στο μυελό των οστών. Τα πλασματοκύτταρα είναι είδος λευκών αιμοσφαιρίων που παράγουν αντισώματα, τις ανοσοσφαιρίνες, που καταπολεμούν τις λοιμώξεις..
Περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι στην Ευρώπη λαμβάνουν καθημερινά θεραπεία για το πολλαπλό μυέλωμα, την πιο κοινή μορφή καρκίνου του μυελού των οστών. Η συχνότητα εμφάνισης αυτής της κακοήθειας του αίματος αυξάνεται ραγδαία. Η σχετική γνώση όμως του ευρωπαίου πολίτη για το νόσημα αυτό παραμένει ιδιαίτερα περιορισμένη. Ενώ μέχρι πρόσφατα η ασθένεια εκδηλωνόταν περίπου (κατά μέσο όρο) στα 60 έτη της ηλικίας ενός προσώπου, σήμερα ένα ποσοστό 5-10% όλων των ασθενών που πάσχουν από μυέλωμα έχουν ηλικία μικρότερη των 40 ετών και μόνο ένα 35% ζει περισσότερα από πέντε χρόνια μετά την διάγνωση. Διαγιγνώσκονται περίπου 4 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα ετησίως, δηλ., στην Ελλάδα κάθε χρόνο προσβάλλονται περίπου 400 με 500 ασθενείς από το Πολλαπλό Μυέλωμα.