Σύμφωνα με ανακοινώσεις Αμερικανών ερευνητών μία νέα αντίληψη της λειτουργίας των γονιδίων που δημιουργούν τα μυϊκά κύτταρα, η οποία προέκυψε μέσα από έρευνες, θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης των επιστημόνων για την μεταμόσχευση στελεχών των κυττάρων σε περίπτωση μυϊκών δυσπλασιών ή τραυματισμών.
Σε μια απροσδόκητη ανακάλυψη της έρευνας, οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα γονίδια που πλάθουν τα κύτταρα στα έμβρυα και στα νεογνά, για τους ενήλικες παραμένουν ανενεργά υπό φυσιολογικές συνθήκες. Έτσι λοιπόν, οι επιστήμονες που ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν εμβρυϊκά μυϊκά γονίδια σε θεραπείες μεταμόσχευσης στελεχών κυττάρων, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ίσως τα στελέχη αυτά να μην εξυπηρετούν το ίδιο έργο στην αποκατάσταση των μυών ενός ενήλικα σε σχέση με τη λειτουργία που έχουν σε ένα μωρό.
Η έρευνα του Christoph Lepper και των συναδέλφων του από το Carnegie Institution της Βαλτιμόρης επικεντρώθηκε στα γονίδια Pax 3 και Pax 7, τα οποία αναπτύσσουν τους μυς των εμβρύων και σε παλαιότερες έρευνες είχαν αναφερθεί ως βοηθητικά και για την αποκατάσταση των μυών των ενηλίκων.
Προκειμένου να καταλάβουν καλύτερα το έργο που επιτελούν τα δύο αυτά γονίδια, οι ερευνητές δοκίμασαν τη λειτουργία τους σε ποντίκια που βρίσκονταν σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
«Θεώρησα πως για να είναι τόσο σημαντικά στην ανάπτυξη του εμβρύου, θα πρέπει να βοηθούν ιδιαίτερα και στην περίπτωση των ενηλίκων», δήλωσε ο Lepper. Με αυτό το σκεπτικό η ομάδα χρησιμοποίησε γενετικές μεθόδους προκειμένου να καταστείλουν την λειτουργία των δύο γονιδίων. Με έκπληξη διαπίστωσαν πως παρά την έλλειψη συμμετοχής των Pax 3 και Pax 7 τα ενήλικα μυϊκά κύτταρα συνέχισαν να λειτουργούν φυσιολογικά.
Στο επόμενο στάδιο της έρευνας ο Lepper και η ομάδα του επιθυμούσαν να διαπιστώσουν αν η ίδια συμπεριφορά θα ίσχυε και στην περίπτωση που οι μυς των ποντικών ήταν τραυματισμένοι. Γι’ αυτό το λόγο τραυμάτισαν τους μυς των ποδιών των ποντικών ανάμεσα στο γόνατο και τον αστράγαλο, για να ανακαλύψουν ότι τα μυϊκά στελέχη των κυττάρων τους μπορούσαν να συνεχίσουν το έργο αποκατάστασης των μυών ακόμα και χωρίς τη συμβολή των δύο γονιδίων.
Η ομάδα των ερευνητών δήλωσε πως τα εμβρυϊκά γονίδια για την ανάπτυξη των μυϊκών κυττάρων ήταν ενεργά κατά τη διάρκεια της έρευνας μόνο σε ποντίκια ηλικίας μέχρι και τριών εβδομάδων. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως μετά το πέρας αυτής της ηλικίας τα γονίδια σταματούν τη λειτουργία τους επιτρέποντας σε κάποιον άλλο συνδυασμό γονιδίων να συνεχίσει αυτό το έργο.
Η ανακάλυψη του νέου αυτού συνδυασμού γονιδίων θα αποτελέσει ένα σημαντικό πεδίο έρευνας καθώς οι επιστήμονες αναζητούν νέες θεραπείες για μυϊκές ασθένειες, όπως για παράδειγμα η δυσπλασία, μία εκ γενετής εκφυλιστική νόσο που επηρεάζει τους γραμμωτούς μυς κατά κύριο λόγο.
Η ομάδα των ερευνητών τόνισε πως οι επιστήμονες πρέπει να ελέγξουν σε ποιο βαθμό η ηλικία επηρεάζει τις ιδιότητες άλλων κυτταρικών στελεχών, καθώς και να λαμβάνουν υπόψιν τους την ηλικία του ασθενούς στις θεραπείες που περιλαμβάνουν την μεταμόσχευση.