Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Πρωτεΐνη στα ούρα θα οδηγήσει σε νέο τεστ για την σκωληκοειδίτιδα

Μια πρωτεΐνη στα ούρα ίσως να αποτελέσει, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, τη βάση για ένα απλό διαγνωστικό τεστ της σκωληκοειδίτιδας, η οποία αποτελεί τη νούμερο 1 ασθένεια ανάμεσα στα επείγοντα περιστατικά στις παιδικές ηλικίες.

Σύμφωνα με δημοσίευσή της στο περιοδικό «Annals of Emergency Medicine», μια ομάδα από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστώνης, ανακάλυψε υψηλές ποσότητες της πρωτεΐνης «λευκίνη – πλούσια σε άλφα 2 – γλυκοπρωτεΐνη» (leucine-rich alpha-2-glycoprotein, LRG), στο αίμα παιδιών με οξεία σκωληκοειδίτιδα.

Αρκετές ομάδες έψαχναν για το λεγόμενο «βιολογικό ίχνος» που θα επέτρεπε στους ιατρούς των επειγόντων να διαγνώσουν με βεβαιότητα την σκωληκοειδίτιδα, την διάγνωση της οποίας δυσκολεύονται να δώσουν οι σύγχρονες απεικονικιστικές μέθοδοι.

Λόγω της δυσκολίας της σίγουρης διάγνωσης μόνο στις Η.Π.Α. 3 στις 10 σκωληκοειδεκτομές που γίνονται τελικά δεν είναι απαραίτητες.

Για την έρευνα της η ομάδα του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Βοστώνης χρησιμοποίησε ένα ερευνητικό όργανο μαζικής φασματομετρίας, προκειμένου να εντοπίσει συγκεντρώσεις ποικίλλων πρωτεϊνών σε παιδιά που είχαν εισαχθεί στα επείγοντα και εξετάζονταν ως πιθανές περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδας.

Ανακάλυψαν πως η πρωτεΐνη LRG ήταν σημαντικά αυξημένη σε παιδιά με πρόβλημα στη σκωληκοειδή απόφυση, ακόμα και στα παιδιά των οποίων η σκωληκοειδίτιδα έδειχνε φυσιολογική κατά την εξέταση με υπέρηχο και με τομογραφία.

Τα ευρήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν στην διενέργεια ενός απλού τεστ ούρων προκειμένου να διαγνωστεί η σκωληκοειδίτιδα στα παιδιά, εντούτοις πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες προκειμένου να επιβεβαιωθεί πως το ίδιο «βιολογικό ίχνος» ισχύει και για τους ενήλικες, όπως άλλωστε επεσήμαναν και οι ερευνητές.

Τέλος η ερευνητική ομάδα τόνισε πως η ερευνητική μέθοδος που χρησιμοποίησε πιθανότατα να βοηθήσει στον εντοπισμό «βιολογικών ιχνών» για άλλες ασθένειες.