«Οι μολύνσεις των παραρινικών κόλπων ίσως προκαλούν το 20% των περιστατικών συνδρόμου τοξικού σοκ στα παιδιά» δήλωσαν ερευνητές στις 15 Ιουνίου 2009. Είναι ένας κίνδυνος, που σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους γιατρούς που αναλαμβάνουν να θεραπεύσουν παιδιά με τοξικό σοκ.
Ο δρ. Kenny Chan, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Ντένβερ, ήταν επικεφαλής της έρευνας η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Otolaryncology». Ο ίδιος σε δήλωσή του ανέφερε: «Η άμεση εξέταση των παραρινικών κόλπων με απεικονικιστικές μεθόδους είναι απαραίτητη, όταν δεν υπάρχει προφανής αιτία για το σύνδρομο τοξικού σοκ».
Ο δρ. Chan ανέφερε πως το τοξικό σοκ έχει συνδεθεί με τα ταμπόν που χρησιμοποιούν οι γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση τους, όμως μπορεί να συμβεί και σε άντρες αλλά και σε παιδιά. Εμφανίζεται από τις τοξίνες που δημιουργούνται από τα βακτήρια και μπορεί να προκαλέσει πυρετό, εξάνθημα, υπόταση και σε σπάνιες περιπτώσεις το θάνατο.
Παρόλο που κάποιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί μετά από εγχείρηση στους παραρινικούς κόλπους, γνωρίζουμε πολύ λίγα για το ρόλο τους σαν αιτία του τοξικού σοκ, ιδιαίτερα όσον αφορά στα παιδιά.
Για να βρουν απάντηση στις απορίες τους οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρ. Chan μελέτησαν 76 περιπτώσεις συνδρόμου τοξικού σοκ σε παιδιά από το 1983 έως και το 2000.
Ανάμεσα στα 76 παιδιά βρήκαν 23 που είχαν οξείες ή χρόνιες μολύνσεις των παραρινικών κόλπων. Οι μολύνσεις αυτές ήταν η πρώτη αιτία για την εκδήλωση του τοξικού σοκ στο 21% των περιπτώσεων, πολλές από τις οποίες ήταν σοβαρές. Δέκα από αυτά τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, τέσσερα χρειάστηκαν φάρμακα για να αυξήσουν την πίεση τους και έξι χρειάστηκαν επέμβαση.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουν οι γιατροί και ιδιαίτερα όσοι παρέχουν εντατική φροντίδα σε παιδιά, την πιθανότητα πως η ρινική κολπίτιδα ίσως να είναι η μοναδική αιτία εμφάνισης του τοξικού σοκ», έγραψαν κλείνοντας τη δήμοσιευσή τους ο δρ. Chan και οι συνεργάτες του.