Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Ενημέρωση από την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Επιστημονικής και Επιχειρησιακής Αντιμετώπισης της Νέας Γρίπης

Συνεδρίασε την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009, το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Επιχειρησιακής Αντιμετώπισης της Νέας Γρίπης, υπό την προεδρία του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Αμέσως μετά τη Συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, ακολούθησε Συνέντευξη Τύπου. Ακολουθούν αποσπάσματα της εν λόγω συνέντευξης τύπου:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας καλημερίσω και να σας καλωσορίσω για μια ακόμη φορά στο νέο κτήριο του Υπουργείου Υγείας και στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, όπου πριν από λίγο ολοκληρώθηκε μια ακόμη συνεδρίαση, προγραμματισμένη όπως θυμάστε, της Εθνικής Επιστημονικής και Επιχειρησιακής Επιτροπής του Συμβουλίου μας, για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.

Η χώρα μας βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και όπως αντιλαμβάνεστε τα θέματα της δημόσιας υγείας και ειδικότερα της νέας γρίπης, είναι πολύ σημαντικά όχι μονάχα για την υγεία του πληθυσμού, αλλά και για τη λειτουργία του ιδίου του κράτους σε όλα τα επίπεδα. Η οποία λειτουργία του κράτους πρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα για τη διεξαγωγή των εκλογών και τη σύγκλιση της νέας Βουλής των Ελλήνων.

Την ίδια στιγμή όμως το κράτος κάτω από την αρχή της συνέχειάς του, πρέπει και οφείλει να διαχειρίζεται όλα τα μείζονος σημασίας θέματα, αφήνοντας στην άκρη την προεκλογική περίοδο. Και αυτό γίνεται με τη διαχείριση της νέας γρίπης. Το κράτος συνεχίζει να λειτουργεί.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα το Εθνικό Συμβούλιο του οποίου προεδρεύει η Καθηγήτρια κα Γιαμαρέλλου που βρίσκεται δίπλα μου, εισηγήθηκε να λειτουργήσουν, όπως θυμόσαστε, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολεία στην προβλεπόμενοι ημερομηνία. Αύριο λοιπόν ανοίγουν τα σχολεία.

Μέχρι στιγμής -και έχει σημασία αυτό- από την πρώτη εμπειρία που καταγράψαμε με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν εδώ και τρεις εβδομάδες και με δεδομένα τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουμε μελετήσει, φαίνεται ότι βρισκόμαστε ακόμη σε περίοδο ελεγχόμενη, σε περίοδο ήπια.

Είναι όμως έντονη η αίσθηση στην παγκόσμια κοινότητα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην επιστημονική κοινότητα, ότι η περιοχή μας και ιδιαίτερα αυτή η ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου, θα αντιμετωπίσει πολύ σύντομα, την πρώτη φάση της γρίπης και λίγο αργότερα θα περάσει και στο δεύτερο στάδιο.

Μέχρι σήμερα το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ ως αρμόδιοι κρατικοί φορείς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχουν προβεί σε μια σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες και συγκεκριμένες δράσεις.

Θυμίζω:

Πρώτον, ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε το εθνικό σχέδιο για την πανδημία γρίπης, με τρία παραρτήματα.

Δεύτερον, καθορίστηκαν με σαφήνεια οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τον εμβολιασμό.

Τρίτον, ολοκληρώνεται το λεπτομερές επιχειρησιακό σχέδιο διάθεσης εμβολίων και διαδικασίες εμβολιασμού στα εμβολιαστικά Κέντρα, με πρόβλεψη, το βασικό υλικό ανά εμβολιαστικό Κέντρο, να διατεθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Τέταρτον, ολοκληρώθηκε η συνεργασία με το ΙΚΑ το οποίο και παρέχει διαθέτει 158 εμβολιαστικά Κέντρα και 100 Πρωτοβάθμια ιατρεία γρίπης σε ολόκληρη την επικράτεια.

Πέμπτον, μεγάλος αριθμός Δήμων σε ολόκληρη τη χώρα οργανώνει και διαθέτει ιατρεία γρίπης στο Πρωτοβάθμιο δίκτυο γρίπης, με πρώτο το Δήμο Αθηναίων.

Έκτον, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Ελλάδας έχουν προωθήσει την ανάπτυξη του Πρωτοβάθμιου δικτύου γρίπης των ιδιωτών ιατρών.

Έβδομον, το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε νέες οδηγίες με εικαστικό χαρακτήρα για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, οι οποίες έχουν ήδη προωθηθεί και έχουν ήδη παραληφθεί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Όγδοον, στα πλαίσια της προετοιμασίας λειτουργίας των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν ήδη και συνεχίζονται 110 ενημερωτικές ομιλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα στις 13 εκπαιδευτικές Περιφέρειες, από ειδικούς επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας με το οποίο είμαστε σε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης και συνεργασίας όλον αυτόν τον καιρό.

Ένατον, από τις 14 Σεπτεμβρίου όλα τα νοσοκομεία της χώρας εντάσσονται στη διαδικασία διαλογής της νέας γρίπης και δεν θα υπάρχουν πλέον νοσοκομεία αναφοράς. Όλη η Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας θα βρίσκεται σε επιφυλακή επί 24ωρου βάσεως για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων όλων των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τη γρίπη.

Δέκατον, από αύριο με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου η λειτουργία των σχολείων και η απουσιομέτρηση, βάσει ειδικών παραμέτρων όπως αυτές καθορίστηκαν από το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, θα βρίσκονται σε λειτουργία.

Ενδέκατον, ήδη στην Αθήνα υπάρχει δειγματοληπτική παρακολούθηση απουσιών στους 97 βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων. Κανένα, μα κανένα πρόβλημα δεν έχει προκύψει.

Εκτιμήσεις επιστημόνων με βάση τα επιδημιολογικά μοντέλα και εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, προβλέπουν όπως επεσήμανα στην αρχή, δυο φάσεις κορύφωσης της νέας γρίπης στη χώρα μας.

Εμείς συνεχίζουμε στην ίδια γραμμή που ξεκινήσαμε πριν από αρκετούς μήνες. Στόχος είναι η προστασία και η θωράκιση της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και του επίσης ευαίσθητου κομματιού, που είναι τα παιδιά μας.

Εμπεδώσαμε και θα συνεχίσουμε να εμπεδώνουμε κλίμα ασφάλειας και σιγουριάς στην ελληνική κοινωνία. Η μέχρι σήμερα πολιτική που υιοθετήσαμε στο θέμα αυτό, βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση. Και ελπίζω, πραγματικά ελπίζω, να μην υπάρξουν τριγμοί σε σχέση με το προεκλογικό κλίμα. Γιατί το θέμα το είχα πει και παλαιότερα και το επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε τόνο, πρέπει να παραμείνει όπως και έχει παραμείνει μέχρι σήμερα, έξω από κάθε κομματική αντιπαράθεση.

Πρέπει με το λόγο, τη στάση, τα μέτρα που παίρνουμε να εμπνέουμε σιγουριά, συγχρόνως όμως, και να ενημερώνουμε και να ευαισθητοποιούμε την κοινωνία, τους ίδιους τους πολίτες. Όχι λοιπόν πανικός, αλλά επαγρύπνηση, εγρήγορση και βέβαια συμμετοχή του ίδιου του πολίτη.

Στα θέματα αυτά όλοι έχουμε το ρόλο μας, στον καθένα από εμάς αναλογεί ένα μέρος της ευθύνης. Η πολιτεία έχει τη δική της μεγάλη ευθύνη αλλά και η πλατιά κοινωνία των ιδίων των πολιτών. Κανένα μέτρο δεν μπορεί να πετύχει, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών. Ευαισθητοποίηση λοιπόν των μαθητών και των νέων. Και καλή ενημέρωση.

Κινητοποίηση συνολικά του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και όλων των επαγγελματιών υγείας και όλων εκείνων που εργάζονται σε χώρους ευαίσθητους, όπως ο χώρος της εκπαίδευσης. Εάν υπάρξει ανάγκη δεν πρέπει να φοβηθούμε να κλείσουμε σχολείο.

Συνοψίζοντας, αποφασίσαμε το άνοιγμα των σχολείων και βέβαια να μην προβούμε σε προληπτικό κλείσιμο. Εάν εκδηλωθούν, εάν παρουσιαστούν κρούσματα, θα κλείνουν εναλλακτικά οι τάξεις ή το σχολείο. Στη χτεσινή συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να εξετάζεται συνεχώς η όλη κατάσταση.

Τη δε επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια νέα συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής και στη συνέχεια του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Σχολικής Υγιεινής της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Παιδείας.

Εδώ θα ήθελα για μια φορά να πω πόσο σημαντική είναι η συμβολή των Ελλήνων επιστημόνων. Είναι οι σύμβουλοί μας και μας έχουν οδηγήσει στις σωστές αποφάσεις. Πέρα του ίδιου του Εθνικού Συμβουλίου έχουμε και τη Δημόσια Υγεία, όπως αυτή εκπροσωπείται από τον Καθηγητή τον κ. Κυριόπουλο, που βρίσκεται κοντά μας.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες, ότι με γνώμονα το δημόσιο καθήκον, με γνώμονα την αρχή της ετοιμότητας της επαγρύπνησης της ελληνικής πολιτείας και με σκοπό την προάσπιση και θωράκιση της ελληνικής κοινωνίας, θα συνεχίζουμε να διαχειριζόμαστε αυτή την υπόθεση, μέχρι να έρθει η ώρα που η γρίπη θα μας αφήσει πίσω, φεύγοντας.

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, που έχει υιοθετήσει ένα σχέδιο που φέρνει αποτελέσματα. Αυτό το σχέδιο θα τηρηθεί μέχρι τέλους. Είμαστε σε καλό δρόμο. Όχι λοιπόν πανικός, αλλά όχι και εφησυχασμός. Εγρήγορση, ετοιμότητα όλων των συντεταγμένων και αποκεντρωμένων Αρχών μας, διαρκής επαγρύπνηση της επιστημονικής κοινότητας όπως αυτή εκφράζεται από το Εθνικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας και όλες τις Υπηρεσίες μας στην πρώτη γραμμή.

Με αυτό το μήνυμα σιγουριάς και ασφάλειας, κλείνω τη σημερινή ενημέρωση. Ειδικότερα όμως μια αναφορά για μια ειδική κατηγορία παιδιών και αναφέρομαι στα σχολεία με παιδιά που έχουν ειδικές ανάγκες. Αποφασίστηκε με το πρώτο κρούσμα που θα εκδηλώνεται, να κλείνουν, είτε είναι ιδιωτικά είτε δημόσια. Εκεί είναι επίσης υψηλός ο δείκτης ευαισθησίας μας και λαμβάνουμε από επιστημονικής πλευράς υπόψη όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά που έχει αυτή η κοινωνική ομάδα.

Σας ευχαριστώ που βρίσκεστε σήμερα εδώ, θα τα πούμε όπως είπαμε την επόμενη εβδομάδα, αν ως προς κάτι κρίνετε ότι πρέπει να μας κάνετε μια ερώτηση σχετικά με το θέμα, εδώ είμαστε να σας απαντήσουμε. Εκείνο που θα ήθελα να πω τελειώνοντας: τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν επιδείξει πραγματικά και για εμένα ήταν εντυπωσιακό και δεν διστάζω να το λέω σε κάθε ευκαιρία, υψηλό αίσθημα ευθύνης στην επικοινωνιακή διαχείριση του μεγάλου ζητήματος.

Δεν διολίσθησαν ούτε σε υπερβολές, ούτε σε λαϊκισμούς. Αξιοποίησαν την επιστημονική γνώση και μέχρι στιγμής στήριξαν και στηρίζουν την ελληνική πολιτεία. Θέλω να σας ευχαριστήσω γι' αυτό και να σας παρακαλέσω να συνεχίσετε και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που είναι προεκλογική περίοδος με την ίδια υπευθυνότητα. Προσφέρετε χρήσιμες υπηρεσίες στην κοινωνία και στον τόπο.


Ε. ΓΙΑΜΑΡΕΛΛΟΥ: Μια και η βασική απόφαση που πήραμε σήμερα ήταν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που πάνε σε ειδικά σχολεία, αν έχουμε ένα κρούσμα και κλείσουμε το σχολείο, να μην ξεχάσουμε ότι η τάξη θα πρέπει να πάρει tamiflu. Να μην το ξεχάσουμε γιατί όλοι είναι υψηλού κινδύνου, όλα τα παιδιά αυτά κα το tamiflu προφυλάσσει σε ποσοστό που φτάνει το 90%, και επειδή τα έχουμε ξεχάσει λίγο τα φάρμακα, μιλάμε όλο για τα εμβόλια, μην το ξεχάσουμε αυτό.. Θα πρέπει τα άλλα παιδιά που είναι στην ίδια τάξη, όχι σε όλο το σχολείο, να πάρουν προληπτικά tamiflu κι αν είναι κάτω των 5 ετών, υπάρχει και το σιρόπι, διατίθεται.

Μιλάμε μόνο για τα ειδικά σχολεία, προς θεού, μην πάει στα άλλα σχολεία όπου υπάρχει ένα κρούσμα και αρχίσουν ολόκληρες τάξεις και παίρνου.. Μιλάμε για τις Ειδικές Ανάγκες που είναι παιδιά υψηλού κινδύνου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ισχύει όμως αυτό που είχατε πει πρόσφατα ότι αν κάποιος κολλήσει και δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δε θα πρέπει να πάρει tamiflu.

Ε. ΓΙΑΜΑΡΕΛΛΟΥ: Δε θα πάρει. Θα πάει στο σπίτι του και σας παρακαλούμε πάρα πολύ, το είπε και ο Υπουργός πριν, στις εφημερίδες σας γράψτε οι γονείς, αν το παιδί το πρωί που ξυπνάει έχει πυρετό, δεν είναι καλά ή από το προηγούμενο βράδυ δεν είναι καλά, κάνει εμετό, διάρροια, γιατί δεν είναι μόνο στα παιδιά ανώτερο αναπνευστικό, δηλαδή βήχας, συνάχι, πυρετός, μπορεί αν εκδηλωθεί με διάρροια και εμέτους, να κρατήσουν το παιδί στο σπίτι μέχρι να αξιολογηθεί από τον οικογενιακό γιατρό τι γίνεται.

Ούτε καν να τρέχουν στα νοσοκομεία. Διότι το μόνο που θα γίνει θα είναι ένας ατελείωτος συνωστισμός και να μη μπορούμε να κάνουμε σωστά αυτό που πρέπει να κάνουμε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και δε χρειάζεται. Το είχαμε πει και παλαιότερα, το επαναλαμβάνουμε και τώρα. Με το που θα εκδηλωθεί κάποιο σύμπτωμα, οικογενειακός γιατρός και κατ’ οίκον νοσηλεία. Όπως διαπιστώσαμε και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που είχαμε αρκετά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, η θεραπεία και η ίαση συντελέστηκαν μέσα σε τρεις μέρες στο σπίτι. Ηρεμία, ψυχραιμία, οι οδηγίες των γιατρών.

Και κάτι τελευταίο: Παρακαλώ πολύ και παρακαλώ εσάς γι’ αυτό, επαναλάβατε την ενημέρωση μέσω των ΜΜΕ προς τους Έλληνες πολίτες της οικογενείας τους: Μέτρα ατομικής υγιεινής. Είναι εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση. Διότι πολλά ξεκινούν από εκεί. Μέτρα ατομικής υγιεινής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εκτός από αυτό που είπε η κα Γιαμαρέλλου να το κρατήσουμε στο σπίτι το παιδί και τον οικογενειακό γιατρό, κάποιες άλλες πρακτικές οδηγίες έχουν μια αξία; Μήπως μπορείτε να μας πείτε;

Ε. ΓΙΑΜΑΡΕΛΛΟΥ: Μα νομίζω το πρακτικό το είπε ο ίδιος ο Υπουργός, τα μέτρα ατομικής υγιεινής που πρέπει να ξεκινάνε από το σπίτι. Αλλά και κάτι άλλο, να μάθουν όλοι, διότι λέμε χαρτομάντιλα, λέμε οινόπνευμα, λέμε, λέμε, λέμε, το παιδάκι ώσπου να βγάλει από τη σάκα ή από την τσέπη του το χαρτομάντιλο θα έχει φτερνιστεί τρεις φορές και θα έχει βήξει δέκα φορές.

Αυτό να μην το ξεχνάμε, γιατί στις οδηγίες επεκταθήκαμε πολύ στο οινόπνευμα ότι το χρειάζομαι, τα αλκοολούχα αντισηπτικά, αλλά να μάθουν όλοι μέχρι να πάρουν το χαρτομάντιλο να βήχουν και να φτερνίζονται στο μανίκι τους ή στον αγκώνα τους. Έτσι κόβονται τα σταγονίδια και δεν μεταδίδεται σε κανέναν η γρίπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή ασχοληθήκαμε πολύ με τους μαθητές, εκτός από τους μαθητές γυρίσαμε και όλοι στις δουλειές μας, δηλαδή τέλος οι άδειες. Με τις επιχειρήσεις και του δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού..

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουν δοθεί οι οδηγίες οι γνωστές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε δει πως θα ακολουθηθεί, πως θα αντιδράσουν, δηλαδή αυτό το βασικό που λέγαμε ότι πρέπει να ενθαρρύνονται οι εργαζόμενοι και όταν είναι αδιάθετοι να μένουν σπίτι, στον ιδιωτικό τομέα δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικό αυτό μπορεί να είναι.

Π. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ναι, έχουν δοθεί οδηγίες κυρίως σε όλες αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως επίσης ήδη οι Νομαρχίες έχουν εκδώσει οδηγίες προς τις επιχειρήσεις τις τοπικές, παραδείγματος χάρη στη Μεσσηνία στο εργοστάσιο Καρέλια έχουν δώσει αντίστοιχες οδηγίες, δηλαδή φέρνω ένα παράδειγμα.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό που είπε προηγουμένως και η κα Γιαμαρέλλου και ο κ. Υπουργός, ότι κάθεσαι στο σπίτι σου για πέντε έως έξι μέρες ειδικά στις περιπτώσεις αυτές και ενημερώνεις ότι κάθισες όχι διότι χτύπησες το πόδι σου, όχι διότι είχες κάποια διάρροια ή κάποιο πρόβλημα στη μέση σου όπως οσφυαλγία, ότι κάθισες στο σπίτι σου διότι έχεις το κοινό κρυολόγημα και αυτό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαμε περιστατικά, με συγχωρείτε, από καταγγελίες εργαζόμενων που μας λένε ότι "εγώ έχω το σύμπτωμα γριπώδους συνδρομής, δεν μας κάνει ο γιατρός μας το τεστ για να επιβεβαιώσουμε ότι είναι γρίπη «Α» και μας λένε ελάτε στη δουλειά".

Π. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Όχι, ούτε θα το κάνει, δεν χρειάζεται να το κάνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξέρω, ακριβώς, θέλω να πω ότι ο εργοδότης αν δεν του πας τελικά το χαρτί που λέει ότι έχω γρίπη σου λέει στις δύο μέρες έλα στη δουλειά κι αυτό πως θα το ελέγξουμε;

Π. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Θα σας δώσω μία πρακτική απάντηση, υπάρχουν έξι εκατομμύρια ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, οι οποίοι θα επισκεφθούν τα ιατρεία γρίπης του ΙΚΑ σε όλη την Ελλάδα, έχουν ήδη τις οδηγίες ώστε να δώσουν την αδειοδότηση την προβλεπόμενη από το νόμο, έχεις δύο μέρες, μία και δεύτερη μέρα την οποία μπορείς να την πάρεις μόνος σου ανακοινώνοντας ότι έχεις και από κει και πέρα μέχρι και πέντε ημέρες οι οποίες είναι ημέρες οι οποίες καλύπτονται. Μα πέντε μέρες θέλουμε να μείνουν στο σπίτι.

Ε. ΓΙΑΜΑΡΕΛΛΟΥ: Και τέσσερις μπορεί να είναι, μια μέρα..

Π. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Μα πέντε μέρες θέλουν να μείνουν στο σπίτι. Καταλάβατε;

Ε. ΓΙΑΜΑΡΕΛΛΟΥ: Μια μέρα πυρεξίας, αλλά χωρίς αντιπυρετικά, όχι πήρε αντιπυρετικά και έμεινε απύρετος, είμαι 24 ώρες απύρετος, γυρίζω στη δουλειά μου. Απύρετος σημαίνει κάτω από 37,4.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, καλό απόγευμα.