Την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2009 ημέρα έναρξης του 1ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ «Ιπποκράτης», στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κω ο Δήμαρχος Κω, κ. Γιώργος Κυρίτσης υποδέχτηκε τους σκηνοθέτες , τους πρωταγωνιστές ταινιών, τους γιατρούς και τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.
Δημιουργοί κινηματογραφιστές και γιατροί, που ήρθαν από 31 χώρες, βρίσκονται τώρα στην Κω γενέτειρα του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη. Λίγα μέτρα από το λιμάνι της Κω, με φόντο το απέραντο γαλάζιο, ξένοι και Έλληνες συντελεστές του φεστιβάλ, ευαίσθητοι καλλιτέχνες και ειδικευμένοι αρωγοί της Ιατρικής συγκεντρώθηκαν για να δώσουν το παρόν σε αυτήν την παγκόσμια πρώτη «συνύφανση» της Ιατρικής και του Κινηματογράφου.
Ο Παναγιώτης Θαλασσινός Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κω αφού καλωσόρισε τους ξένους και Έλληνες προσκεκλημένους έδωσε τον λόγο στον Δήμαρχο Κω κ. Γιώργο Κυρίτσης ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους λέγοντας: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος γιατί σήμερα 1η του Σεπτέμβρη 2009, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» είναι έτοιμο και ανοίγει τις πύλες του εγκαινιάζοντας έτσι μία νέα εποχή για τον πολιτισμό και την τέχνη στην πόλη και το νησί μας, με διεθνή εμβέλεια. Το γεγονός αυτό για μας είναι ένας νέος φάρος για την Ιπποκρατική Κω που σηματοδοτεί στον διεθνή χάρτη του πολιτισμού την Ιπποκρατική ιδέα, δίνοντάς της μια νέα μορφή σύγχρονη, εντάσσοντάς την στην παγκοσμιοποιημένη πλέον κοινωνία. Χρέος κάθε τόπου να μην ξεχνά το παρελθόν και την ιστορία του αλλά να την αξιοποιεί και να την αναδεικνύει. Ξεκινήσαμε όλοι μαζί, Δήμος, Πνευματικό Κέντρο, φορείς, πολίτες, εθελοντές, με την πολύτιμη συνεργασία της κ. Λουκίας Ρικάκη και την στήριξη όλων των ΜΜΕ και τα αποτελέσματα δικαίωσαν τις ενέργειές μας και ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας.
Ο νευροχειρουργός και πρωταγωνιστής της εναρκτήριας ταινίας «Ο Άγγλος Χειρουργός» Dr Henry Marsh δήλωσε για την συμμετοχή του στο φεστιβάλ:
Όλοι στηριζόμαστε στους ώμους των προγόνων μας και είναι τιμή που βρίσκομαι στην πατρίδα που γεννήθηκε ο Ιπποκράτης. Ιατρική δεν είναι μόνο να θεραπεύουμε τους ασθενείς αλλά και να εκπαιδεύουμε τους νεότερους συναδέλφους μας. Ο Ιπποκρατικός όρκος, εκτός του ότι δίνει μεγάλο βάρος στην προσωπική σχέση του γιατρού με τον ασθενή δίνει και βάρος στις σχέσεις των γιατρών μεταξύ τους . Είμαι τυχερός που είμαι γιατρός γιατί όταν γυρίζω στο σπίτι μου δεν αμφισβητώ την αξία της καθημερινής εργασίας μου».
O σκηνοθέτης της ταινίας «Ο Άγγλος Χειρουργός» Geoffrey Smith είπε: «Υπάρχει παγκοσμίως η ανάγκη για κινηματογραφικές ταινίες οι οποίες να επανατοποθετούν τις αξίες της ζωής. Στο φεστιβάλ αυτό, προβάλλονται αληθινές ιστορίες για την Υγεία κάτι που το Hollywood αδυνατεί να προσφέρει στους θεατές ».
Ο εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, κ. Patric k Wieland είπε ότι: «Ελπίζω ότι στο φεστιβάλ θα αναπτυχθεί ένας εποικοδομητικός ο διάλογος που γύρω από τα ανθρωπιστικά διλήμματα των γιατρών και κυρίως εκείνων που δουλεύουν σε ΜΚΟ όπως οι δικές μας».
Ο ιατρός κ. Νίκος Μπαϊμπάς είπε : «Είναι ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικά επαγγέλματα που δεν έρχονται συχνά σε επαφή». Ο ιατρός Δημήτρης Κασίμος είπε ότι: «Η ιατρική έχει πολλά πράγματα να διδαχθεί από τους σκηνοθέτες».
Ο σκηνοθέτης Νίκος Αλευράς δήλωσε: «Οφείλουμε όχι μόνο να μην ξεχνάμε την ιστορία μας αλλά και να την διαδίδουμε Ελπίζω ότι εδώ σε αυτή την άκρη της Μεσογείου θα επαναπροσδιοριστεί η έννοια του πολιτισμού που κάτοικοι στο αρχαίο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιή» και έτσι ο πολιτισμός θα επανακτήσει πάλι την αρχική του έννοια που είναι απόλυτα συγγενής της υγείας».
Ο Joseph Spaid, σκηνοθέτης και μέλος της κριτικής επιτροπής δήλωσε ότι : « Το φεστιβάλ αυτό είναι ένας νέος ορίζοντας για κινηματογραφιστές».
Ο σκηνοθέτης και μέλος της κριτικής επιτροπής Ανδρέας Θωμόπουλος: «Στην Ελληνική γλώσσα έχουμε αρσενικό τον κινηματογράφο και θηλυκή την Υγεία. Αυτό το πάντρεμα γίνεται στο φεστιβάλ. Τα οράματα της Ιατρικής να εκπέμπονται μέσα από τον κινηματογράφο και αυτή είναι η ουσία του συγκεκριμένου φεστιβάλ».
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κω ”Ιπποκράτης” για θέματα Υγείας, αποτελεί μια πρωτοβουλία της Λουκίας Ρικάκη και των συνεργατών της την οποία υιοθέτησε γενναιόδωρα ο Δήμος Κω για τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Τόπου Συνάντησης, στη γενέτειρα του Ιπποκράτη, μελών της ιατρικής κοινότητας, καλλιτεχνών και του κοινού γύρω από την Υγεία και τη πρόληψη. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό ως σήμερα στον κόσμο Διεθνές Θεματικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο θα εστιάζει στα θέματα υγείας και αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική Ελληνική πολιτιστική καινοτομία, η οποία μάλιστα ξεκινά από την περιφέρεια με πρωτοβουλία ενός Δήμου. Αυτή η πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει τη διεθνική σημασία κινήσεων που ξεκινούν από τοπικό επίπεδο και μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μοντέλο αποκεντρωμένης πολιτιστικής ανάπτυξης για τη χώρα.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διεθνώς πολλά θεματικά φεστιβάλ προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του κοινού για ευρύτερη και πιο διεισδυτική ενημέρωση σε συγκεκριμένα θέματα. Δεν υπάρχει όμως ακόμη διεθνώς ένα φεστιβάλ που να αναφέρεται σε θέματα υγείας. Διαπιστώνεται λοιπόν η ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου διεθνούς θεσμού και ο καλύτερος τόπος φιλοξενίας κρίνεται ότι είναι η Ελλάδα και μάλιστα η Κω –ως πατρίδα του πατέρα της Ιατρικής επιστήμης – καθώς ο τίτλος της διοργάνωσης είναι «Ιπποκράτης».
Το φεστιβάλ θα διαρκέσει πέντε ημέρες, έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, θα προβάλλει 70 ταινίες πρόσφατης παραγωγής από 30 χώρες του κόσμου για την Υγεία και τον Άνθρωπο, οι οποίες θα διαγωνίζονται για να βραβεία:
Χρυσός Ιπποκράτης, Αργυρός Ιπποκράτης και Χάλκινος Ιπποκράτης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες ταινίες με θέματα όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας: στην ταινία «Να ο Τζώνυ!» ο επιτυχημένος σκιτσογράφος των κόμικς βιώνει καθημερινά τις επιπτώσεις της ασθένειάς του και στα έργα του αποτυπώνονται οι δύσκολες στιγμές του. Η ταινία αυτή αποτελεί μια ανασκόπηση στις σημαντικότερες στιγμές της μάχης με την ασθένεια που τον έχει παγιδεύσει και περιορίσει.
Στις ταινίες «Διάφανος Χρόνος»και «Έλλεν τεν Ντάμμε» , οι γυναίκες πρωταγωνιστούν βιώνοντας τον καρκίνο του μαστού, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο και αντοχή.
Η νόσος Lyme( που μεταδίδεται από την σπειροχαίτη μπορέλια μέσω των τσιμπουριών) στην ταινία «Κάτω από το Δέρμα μας», είναι μια νόσος που δύσκολα διαγιγνώσκεται και έτσι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζονται με λανθασμένες και άσκοπες θεραπείες.
Στην ταινία «Πετώντας με έναν Κινητήρα» ο υποψήφιος για Νόμπελ Αμερικανο-Ινδός γιατρός κάνει μαραθώνια χειρουργεία πολλών ημερών, με πλαστικές επεμβάσεις για τις υπερωιοσχιστίες, ταξιδεύοντας στην Ινδία όπου θεωρείται σωτήρας.
Η νοητική υστέρηση είναι το θέμα της ταινίας «Η Ραχήλ είναι…»- τι γίνονται τα παιδιά με νοητική στέρηση όταν ενηλικιώνονται? Ποιο είναι το μέλλον τους?
Στην ταινία «Λώρα και Ανν για Πάντα» μια έφηβη χάνει την καλύτερή της φίλη από λευχαιμία. Πως αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη έφηβη τον θάνατο?
Όλα αυτά μέσα από τη ματιά των συγγενών ή των φίλων των πασχόντων.
Όλες αληθινές μαρτυρίες.
Στην ταινία «Ο Άγγλος Χειρουργός», ένας Άγγλος χειρουργός ,επί 15 χρονιά βοηθά τον Ουκρανό συνάδελφο του στην αντιμετώπιση ασθενών με όγκο στον εγκέφαλο .Του προμηθεύει ιατρικά όργανα και χειρουργεί μαζί του σε μια προσπάθεια να δώσει ελπίδα στους ασθενείς που ζουν σε αυτή τη δοκιμαζόμενη οικονομικά χώρα.
Η ταινία «Τυφλές Αγάπες» είναι μια ταινία για τον έρωτα μεταξύ τυφλών, μια τρυφερή προσέγγιση των ανθρώπων που ζουν στο σκοτάδι.
Μια πολύ επίκαιρη ταινία που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως επειδή ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Ομπάμα υπέγραψε την άδεια για την συνέχιση των χορηγιών για την έρευνα των βλαστοκυττάρων , είναι η ταινία «Χαρτογραφώντας τα βλαστοκύτταρα – Ανεξερεύνητη Γη» που δίνει ένα ανθρώπινο πρόσωπο στην έρευνα βλαστοκυττάρων, μέσα από την προσωπική ιστορία του νευροβιολόγου και ερευνητή Δρ. Τζακ Κέσσλερ .
Η ταινία « Παθώς Μαθώς» κινείται σε μοναδικά μονοπάτια ανθρώπων που έχουν διαγνωσθεί ως κατατονικοί ή μελαγχολικοί και στους οποίους γίνονται πειραματικές θεραπείες με ηλεκτροσόκ.
Μέσα από την διεισδυτική ταινία «Ε, Μην Ξεχάσεις το Κύμινο!», η σκηνοθέτις
Χάλα Αλαμπντάλα προσπαθεί να σκιαγραφήσει την κυκλική σχέση μεταξύ Ζωής, Πατρίδας, εξορίας, φωνής, κειμένου, τέχνης, τρέλας, αυτοκτονίας, θανάτου που όλα αυτά εμπεριέχονται στο μονοπάτι στο οποίο όλοι βαδίζουμε.
Στην ταινία «Καταιγίδα Ψυχής» παρακολουθούμε μέσα από τα μάτια της αδελφής του, την νοητική αποκατάσταση ενός άνδρα που υπέστη σοβαρή εγκεφαλική κάκωση ύστερα από αυτοκινητιστικό ατύχημα. Στην προσπάθειά του να ανασκευάσει χαμένα κομμάτια της μνήμης του, αρχίζει να ζωγραφίζει εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο, τον πόνο που συσσωρεύεται μέσα του.
Η ταινία «Ύπαρξη» είναι ένα διεισδυτικό ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί τον κ. Νόβακ να παίρνει την ύστατη και σημαντικότερη απόφαση της ζωής του, αποκαλύπτοντας τα δικά του διλήμματα και σκέψεις γύρω από τον θάνατο και δωρίζοντας το σώμα του στην ιατρική επιστήμη.
Η ταινία «Τουρίστας Αυτοκτονίας» είναι αναμφισβήτητα συγκλονιστική. Το θέμα της ταινίας είναι το δικαίωμά μας στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Είναι νόμιμη, είναι λογική, είναι θρησκευτική πράξη; Πολλά τα ερωτήματα, πολλές οι απόψεις .Ο Λούντβιχ Μινέλι, ο ιδρυτής της Ελβετικής οργάνωσης Ντίγκνιτας, πιστεύει ότι η επιλογή ενός ανώδυνου και αξιοπρεπούς θανάτου, είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα . Στην ταινία παρακολουθούμε δύο ζευγάρια που κατέφθασαν στην Ελβετία από τον Καναδά και τις Η.Π.Α. αναζητώντας τον λυτρωτικό- γι’ αυτούς- θάνατο. Το κάθε ζευγάρι έχει τους δικούς του λόγους γι’ αυτό το υπερατλαντικό ταξίδι.