Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Opinion Helath που διεξήχθη στην Μεγάλη Βρετανία με τη χρηματοδότηση της Bayer Schering Pharma, οι γυναίκες της σύγχρονης εποχής ακόμα παραπλανούνται από τους μύθους που κυκλοφορούν αιώνες τώρα για την αντισύλληψη.
Η έρευνα σε 1.000 γυναίκες ηλικίας 18 έως 50 ετών αποκάλυψε μεταξύ άλλων πως 1 στις 5 γυναίκες έχει ακούσει πως αντικείμενα όπως το ψωμί, η διαφανής μεμβράνη προστασίας των τροφίμων αλλά ακόμα και το δέρμα του κοτόπουλου, χρησιμεύουν ως μέθοδος αντισύλληψης. Την ίδια στιγμή άλλες γυναίκες έχουν ακούσει ότι τρόφιμα όπως τα κεμπάπ, τα αναψυκτικά ή τα πατατάκια εάν καταναλωθούν πριν την ερωτική πράξη παρέχουν προστασία κατά της ανεπιθύμητης εγκυμοσήνης.
Αν και διαφορετικές από τις αντισυλληπτικές «συνταγές» της αρχαιότητας, που συμπεριλάμβαναν υλικά όπως το μέλι αλλά και το θαλάσσιο σφουγγάρι, οι ανασφαλείς και μη εγκεκριμένες μέθοδοι αντισύλληψης που φαίνεται να υπάρχουν ως σήμερα είναι πολλές, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη Βρετανία.
Η Dr Annie Evans, ειδική στην Γυναικεία Υγεία στο Bristol Sexual Health Center επισημαίνει με δηλώσεις της στο BBC πως: «Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αποτελούν έκπληξη αν σκεφτεί κανείς πως η Βρετανία εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεπιθύμητων κυήσεων σε όλη την Ευρώπη».
Μύθοι όμως φαίνεται να επικρατούν και σχετικά με τα αντισυλληπτικά χάπια. 1 στις 10 γυναίκες που ερωτήθηκαν, πίστευαν ότι χρειάζονται χρόνια αφού σταματήσει κανείς να λαμβάνει αντισυλληπτικά για να ανακτήσει την γονιμότητά του ο οργανισμός, ενώ άλλες γυναίκες πίστευαν πως το αντισυλληπτικό χάπι τις προστατεύει από τον ιό HIV.
Ο καθηγητής Steve Field, πρόεδρος του Royal College of General Practitioners, σχολίασε για το BBC: «Τα αποτελέσματα είναι μεν ανησυχητικά αλλά δεν εκπλήσσουν. Είχα αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις με ασθενείς και στο παρελθόν οι οποίες με ανησύχησαν. Όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να δώσουμε στο ευρύ κοινό για τις διαφορετικές μεθόδους αντισύλληψης, για τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά τους, τόσο το καλύτερο. Το πιο σημαντικό ζήτημα να κάνουμε την πρόσβαση στις σωστές συμβουλές όσο το δυνατόν πιο εύκολη για την κάθε ηλικία».