Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Ευρωκοινοβούλιο: Διακομματική πρωτοβουλία 11 ευρωβουλευτών ζητά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τους χειρισμούς της Ε.Ε. στο ζήτημα της πανδημίας

Έντονο ενδιαφέρον συγκέντρωσε στο Στρασβούργο, στο περιθώριο των εργασιών της ολομέλειας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η κοινή συνέντευξη Τύπου των 11 ευρωβουλευτών από όλες τις πολιτικές ομάδες, που ζητούν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τους όρους διαχείρισης της πανδημίας της γρίπης Α(Η1Ν1) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα, που δόθηκε στις 10 Μαρτίου 2010.

Η διακομματική πρωτοβουλία των 11 ευρωβουλευτών συγκροτήθηκε με ενέργειες της Γαλλίδας Πράσινης Μισέλ Ριβασί, σε μια προσπάθεια να χυθεί φως για την ακριβή χρονολογική σειρά των γεγονότων, την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών λήψης αποφάσεων, καθώς και για τα συμπεράσματα που πρέπει να εξαχθούν για τη διαχείριση καταστάσεων πανδημίας στο μέλλον.

Εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, που είναι μέχρι στιγμής ο μόνος Έλληνας ευρωβουλευτής στην πρωτοβουλία, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου:
«Όπως όλα δείχνουν, δόθηκε ένας λάθος συναγερμός, που υποχρέωσε τις κυβερνήσεις να ξοδέψουν εκατομμύρια ευρώ για ένα μη απαραίτητο φάρμακο και μάλιστα σε καιρούς οικονομικής κρίσης. Μόνο στην Ελλάδα ξοδεύτηκαν περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.
Πολλοί είχαμε εκφράσει έγκαιρα τις αντιρρήσεις μας. Παρόλα αυτά, εκατομμύρια πολίτες οδηγήθηκαν ως πειραματόζωα να δεχθούν στον οργανισμό τους εμβόλια που δεν είχαν επαρκώς δοκιμαστεί πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά

Για τους λάθος ή τους κερδοσκοπικούς λόγους που συνέβησαν όλα αυτά, και για τις ρυθμίσεις που θα μας θωρακίσουν απέναντι σε πιθανή επανάληψή τους, είναι απαραίτητη μια πλήρης ανεξάρτητη έρευνα. Την έρευνα αυτή ζητάμε να την αναλάβει μια εξεταστική επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου».

Η Μισέλ Ριβασί, από τους Γάλλους Πράσινους, δήλωσε:
«Μας μίλησαν για μια πανδημία, που τελικά δεν ήταν πανδημία. Μας συνέστησαν λύσεις υψηλού κόστους και δυσανάλογες με το πρόβλημα. Ποιος κατευθύνει τον ευρωπαϊκό υγειονομικό μηχανισμό; Τι εμπιστοσύνη θα μπορούσαν να έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, όταν εμφανιστεί η επόμενη πανδημία; Εξεταστικές επιτροπές έχουν συγκροτηθεί στο ευρωκοινοβούλιο για τη νόσο των τρελλών αγελάδων και τη χρεοκοπία της ασφαλιστικής «Equitable Life», είναι λοιπόν λογικό να συσταθεί εξεταστική επιτροπή και για ένα ζήτημα υγείας που κόστισε δισεκατομμύρια δημόσιου χρήματος».