Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Μεγάλη ερευνητική συνεργασία για τον καρκίνο του μαστού για την επίσπευση της ανάπτυξης νέων θεραπειών

Μια μοναδική ερευνητική συνεργασία ανακοινώθηκε στις Η.Π.Α. στις 17 Μαρτίου 2010 με στόχο την επίσπευσή της κλινικής ανάπτυξης και της διάθεσης στην αγορά νέων φαρμάκων κατά του καρκίνου του μαστού. Στη συνεργασία μετέχουν τρεις Φαρμακευτικές Εταιρείες, Κυβρνητικές Οργανώσεις των Η.Π.Α. και Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες θα συμβάλλουν ώστε να πραγματοποιηθούν δοκιμές για 5 νέα πειραματικά φάρμακα κατά της ασθένειας.

Η πενταετούς διάρκειας έρευνα με τίτλο Investigation of Serial Studies to Predict your Therapeutic Response with Imaging and Molecular Analysis ή καλύτερα I-SPY 2, που θα κοστίσει περί τα 26 εκατομμύρια δολάρια, θα χρησιμοποιήσει δείγματα DNA για να ταιριάξει τα καλύτερα φάρμακα για κάθε ασθενή αλλά και για να αποκλείσει γρηγορότερα τα φάρμακα που δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά ή που είναι τοξικά για τον οργανισμό.

«Θα εντοπίσουν το πιο σύγχρονο και το καλύτερο, όσον αφορά τις στοχευμένες θεραπείες», δήλωσε σχετικά η Deputy Director του Εθνικού Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο, Dr Anne Barker, τονίζοντας ότι η ερευνητική αυτή συνεργασία αποτελεί το μέλλον της έρευνας στον καρκίνο του μαστού καθώς καμία από τις δύο πλευρές (Κυβερνητικές Οργανώσεις – Φαρμακευτικές Εταιρείες) δεν θα κατάφερνε κάτι παρόμοιο μόνη της.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες συμφώνησαν να μοιραστούν πληροφορίες για την χρήση γονιδίων για την πρόβλεψη του ποιός από τους ασθενείς θα αντιδράσει καλύτερα σε μία θεραπεία, στα πλαίσια της Κοινοπραξίας Biomarkers Consortium που περιλαμβάνει επίσης τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των Η.Π.Α. (Food and Drug Administration –FDA) αλλά και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της χώρας (National Institutes of Health).

«Το I-SPY 2 θα ανοίξει δρόμους για την εξατομικευμένη ιατρική» δηλώνει στο Reuters η Dr Laura Esserman, Χειρουργός ειδικευμένη στον καρκίνο του μαστού στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, η οποία θα συμμετάσχει ως μία εκ των επικεφαλής των κλινικών δοκιμών που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της ερευνητικής συνεργασίας.

Οι δοκιμές με τη χρήση των δειγμάτων του DNA θα προσπαθήσουν να «ταιριάξουν» ασθενείς με τα παρακάτω πειραματικά φάρμακα:

- ABT-888 (VELIPARIB) που αναπτύσσει η Abbott Laboratories. Το χάπι είναι ένας αναστολέας PARP, και εμποδίζει τη δράση ένος επιδιορθωτικού ενζύμου που χρησιμοποιούν τα καρκινικά κύτταρα.
- AMG 655 (CONATUMUMAB), στοχευμένο φάρμακο που αναπτύσσει η Amgen. Ενισχύει την δράση της πρωτεΐνης APO/TRAIL η οποία προκαλεί την αυτοκαταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
- AMG 386, που αναπτύσσει η Amgen. Πρόκειται για αναστολέα αγγειοτενσίνης που εμποδίζει τους όγκους να δημιουργήσουν αιμοφόρα αγγεία για να λάβουν θρεπτικά στοιχεία.
- CP-751, 871 (FIGITUMUMAB) που αναπτύσσει η Pfizer. Στοχεύει τον υποδοχέα ινσουλινικού αυξητικού παράγοντα (Insulin Growth Factor Receptor –IGFR).
- HKI-272 (NERATINIB), που αναπτύσσει η Pfizer. Μία ακόμα στοχευμένη θεραπεία που ονομάζεται Pan ErbB αναστολέας και στοχεύει αρκετούς υποδοχείς που χρησιμοποιούν τα κακρινικά κύτταρα για την επιβίωση και ανάπτυξή τους.

Πρώιμη Θεραπεία
Η κοινοπραξία Biomarkers Consortium διαπραγματεύται και τη συμμετοχή περισσότερων φαρμάκων και άλλων εταιρειών στην δοκιμή.
«Θα επιταχύνει όλη τη διαδικασία» προβλέπει η Dr Barker.

20 κέντρα καρκίνου θα λάβουν ελάχιστα δείγματα ιστών των ασθενών τους που θα συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές. Πριν ακόμα μπουν στη διαδικάσια να χειρουργηθούν θα λάβουν κάποιο από τα υποψήφια φάρμακα ώστε να εξεταστεί εάν η θεραπεία βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης του όγκου.

Θα εξεταστούν έως και 12 διαφορετικά φάρμακα κατά του καρκίνου του μαστού, καθώς η ομάδα της ερευνητικής συνεργασίας έχει την άδεια του FDA να αφαιρέσει φάρμακα από τη διαδικασία ή να προσθέσει καινούρια πειραματικά φάρμακα σε αυτήν χωρίς να χρειαστεί να σταματήσει η κλινική δοκιμή ώστε να επαναγραφεί το πρωτόκολλο.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα Safeway Inc χρηματοδοτεί μεγάλο μέρος της ερευνητικής συνεργασίας. Στη χρηματοδότηση λαμβάνουν επίσης μέρος οι δαρμακευτικές εταιρείες Johnson&Johnson, Genentech (θυγατρική της Roche) και Eli Lilly.

«Η προσέγγιση αυτή προοδευτικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για άλλες ασθενείες, και για άλλους τύπους καρκίνου», επισημαίνει η Dr Barker.

H Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, Dr Sue Desmond-Hellman, πρόσθεσε σε σχόλια της στους ρεπόρτερ του Reuters: «Η προσέγγιση αυτή θα αποτελέσει και μία εξοικονόμηση χρημάτων για το σύστημα υγείας των Η.Π.Α. Έχει τη δυνατότητα να καταστήσει τις κλινικές δοκιμές περισσότερο αποτελεσματικές κι έτσι να χρειαστούν λιγότερα χρήματα για την ανάπτυξη νέων θεραπείων. Προβλέπω οι φαρμακευτικές εταιρείες να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της συνεργασίας αυτής με μεγάλο ενδιαφέρον».