Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Μεταπτυχιακά Προγράμματα Λογοθεραπείας από την ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Την εγκατάσταση για πρώτη φορά στην Ελλάδα μεταπτυχιακών προγραμμάτων λογοθεραπείας, σε συνεργασία με διακεκριμένα Πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας, που θα συμβάλλουν στην απόκτηση γνώσης και εμπειρίας των λογοπεδικών σε εξειδικευμένους τομείς της ειδικότητάς τους, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος και υπεύθυνη Ανάπτυξης του Κέντρου Ιατρικής Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ Βασιλική Κασκανάκου, με αφορμή την Eυρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας (6 Μαρτίου).

Όπως τόνισε η κα Κασκανάκου, «σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 13 -14% του πληθυσμού παρουσιάζει κάποια μορφή ανικανότητας (σωματικής ή/και ψυχονοητικής), ποσοστά που καταγράφονται αντίστοιχα και στην Ελλάδα. Ειδικότερα στη χώρα μας κάθε μέρα περισσότεροι από 100 ανθρώπους παθαίνουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλοι τόσοι εμφανίζουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, που προέρχονται από παντός είδους ατυχήματα (τροχαία, εργατικά κ.λ.π.), ενώ κάθε μέρα διαπιστώνονται περίπου 90 επίκτητες νευρολογικές παθήσεις, που αλλοιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το 80% των παραπάνω περιπτώσεων που θα επιβιώσουν μετά την εκδήλωση της νόσου, στο πλαίσιο της εξειδικευμένης θεραπείας αποκατάστασης, έχει ανάγκη από λογοθεραπεία».

« Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ διαθέτει τεράστια εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών» συνέχισε η κα Κασκανάκου. «Ενδεικτικά, κάθε χρόνο στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ αντιμετωπίζονται 400 περίπου νέοι ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και επίκτητες νευρολογικές παθήσεις στην κλειστή νοσηλεία και περίπου 600 ασθενείς με αντίστοιχες παθήσεις στην ημερήσια νοσηλεία.

Αντιλαμβάνεσθε επομένως ότι, η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ως Διεθνές Κέντρο Αριστείας έχει αντικειμενικά την δυνατότητα να συμβάλλει στην εκπαίδευση και εξειδίκευση των λογοπεδικών, μέσα από αναγνωρισμένα και πιστοποιημένα μεταπτυχιακά προγράμματα» επεσήμανε η κα Κασκανάκου.

Εξάλλου, όπως τόνισε η Θάλεια Ζολώτα, λογοπεδικός, επιστημονική σύμβουλος του Κέντρου Αποκατάστασης «ΑΝΑΠΛΑΣΗ» και τέως αντιπρόεδρος του Πανευρωπαϊκού Συλλόγου Λογοπεδικών, με αφορμή την Eυρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας, «ο περισσότερος κόσμος ακούγοντας την λέξη «λογοθεραπεία», την συνδέει με τα παιδιά, που παρουσιάζουν δυσκολίες στην εξέλιξη του προφορικού ή/και του γραπτού λόγου (μαθησιακές δυσκολίες). Η αλήθεια είναι ότι η λογοθεραπεία είναι απαραίτητη, όχι μόνον για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες, ακόμα και τους υπερήλικες που εμφανίζουν διάφορες διαταραχές λόγου και επικοινωνίας, επίκτητης νευρολογικής αιτιολογίας».

Σύμφωνα με την κα Ζολώτα «ο λογοπεδικός είναι αναπόσπαστο μέλος της Ομάδας Αποκατάστασης τέτοιων περιστατικών που επιπλέον περιλαμβάνει φυσίατρο, φυσιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ιατρούς άλλων ειδικοτήτων (πνευμονολόγο, ωτολαρριγολόγο, γαστρεντερολόγο, ορθοπεδικό, νευρολόγο, ογκολόγο κ.α.), νευροψυχολόγο, κλινικό ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό), στην αντιμετώπιση:

- Της αφασίας (ανικανότητα ή δυσκολία στον ασθενή να κατανοήσει ή να χρησιμοποιήσει τον γραπτό ή προφορικό λόγο).
- Της δυσαρθρίας (διαταραχή στον συντονισμό των οργάνων της άρθρωσης και της αναπνοής).
- Της δυσφαγίας (αδυναμίας ή δυσκολίας στην μάσηση – κατάποση).
- Της διαταραχής των ανώτερων νοητικών λειτουργιών (απώλεια λέξεων, διαταραχή προσοχής και μνήμης).

Έτσι, ο ασθενής που ξαφνικά η ζωή του αλλάζει δραματικά εξαιτίας νόσου ή ατυχήματος μπορεί ταχύτερα και αποδοτικότερα να ανακτήσει και να αναπτύξει όλες τις δυνατότητές του, φυσικές, ψυχονοητικές και συναισθηματικές με στόχο την πλήρη προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη του».