Η απλή απεικονικιστική μέθοδος της μαστογραφίας σώζει ζωές ακόμα κι αν μερικές φορές οδηγεί γυναίκες να υποβληθούν σε θεραπεία χώρις να χρειάζεται, υποστηρίχουν Βρετανοί ερευνητές που διεξήγαγαν σχετική έρευνα σε μια χρονική στιγμή όπου παγκοσμίως τα διαγνωστικά τεστ τίθενται υπό αμφισβήτηση.
Για κάθε γυναίκα που υποβάλλεται σε μη απαραίτητη θεραπεία λόγω των ευρημάτων της μαστογραφίας, σώζονται από την εξέταση οι ζωές δύο άλλων γυναικών. Οι Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έρευνά τους δείχνει ότι τα οφέλη της μαστογραφίας υπερτερούν των κινδύνων που μπορεί να προκαλέσει η μέθοδος όταν εντοπίζει όγκους που στην πραγματικότητα δεν θα αποτελούσαν πρόβλημα για τον οργανισμό.
«Δυστυχώς δεν διαθέτουμε ακόμα μια αψεγάδιαστη διαγνωστική μέθοδο και έτσι μερικές περιπτώσεις εντοπίζονται όγκοι που δεν χρήζουν θεραπείας», δηλώνει σχειτκά ο επικεφαλής της έρευνας Stephen Duffy από το Πανεπιστημίο Queen Mary του Λονδίνου ο οποίος όμως δεν παραλείπει να προσθέσει πως «Για κάθε όμως μία τέτοια περίπτωση σώζονται 2 γυναίκες λόγω της μαστογραφίας, οι οποίες θα είχαν πεθάνει από καρκίνο του μαστού».
Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας του Duffy αντιτίθενται στα αποτελέσματα έρευνας Νορβηγών επιστημόνων που παρουσιάστηκαν μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα. Σύμφωνα με την έρευνα των Νορβηγών δεν βρέθηκαν στοιχεία που να δείχνουν ότι η τακτική εξέταση των γυναικών με μαστογραφία έχει κάποια επίδραση στα ποσοστά της θνησιμότητας από καρκίνο του στήθους.
Αν και οι επιστημονικές απόψεις περί της χρησιμότητας της τακτικής μαστογραφίας, διήστανται, τα περισσότερα ανεπτυγμένα έθνη έχουν οργανώσει προγράμματα τακτικών εξετάσεων με τη μέθοδο της μαστογραφίας για τις γυναίκες άνω των 40 ή 50 ετών προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι πιθανοί όγκοι θα εντοπίζονται νωρίτερα και άρα θα είναι πιο εύκολη η αφαίρεσή τους.
Όσοι αντιμετωπίζουν τις απεικονικιστικές μεθόδους με σκεπτικισμό, ισχυρίζονται ότι η μαστογραφία μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό όταν υπολογιστεί το κόστος της για τα νοσοκομεία σε χρήματα και χρόνο αλλά και το άγχος και την ανησυχία των ασθενών για «λάθος συναγερμούς».
Ο Duffy και οι συνάδελφοί του διεξήγαγαν δύο έρευνες προκειμένου να αξιολογήσουν το προφίλ όφελους/κινδύνου της μαστογραφίας. Στην μία έρευνα υπολόγισαν πόσες γυναίκες θα είχαν πεθάνει από καρκίνο του στήθους στη Βρετανία εάν δεν είχε καθιερωθεί η μαστογραφία ως τακτική εξέταση στη χώρα από το 1988. Η άλλη έρευνα μελέτησε τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο του μαστού μεταξύ 80.000 γυναικών στη Σουηδία, συγκρίνοντας τις περιπτώσεις αυτών που είχαν υποβληθεί σε μαστογραφία και αυτών που δεν είχαν.
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο Journal Medical Screening, έδειξαν μια «ουσιώδη και σημαντική μείωση στους θανάτους από καρκίνο του μαστού» με την εξέταση της μαστογραφίας για τον καρκίνο του μαστού «με αναλογία 2 έως 2,5 ζωές που σώζονται για κάθε μία υπερβολική διάγνωση».
Η Lesley Walker, Director of cancer Information, στο Ίδρυμα Cancer Research της Βρετανίας δήλωσε πως οι έρευνες απέδειξαν ότι η μαστογραφία σώζει ζωές. Όπως επεσήμανε η μέθοδος αυτή δίνει στη γυναίκα υψηλής ποιότητας πληροφορίες, που είναι απαραίτητες ώστε να προχωρήσει μαζί με τον θεράποντα ιατρό της σε μία θεραπευτική επιλογή.