Τρίτη 11 Μαΐου 2010

10 Μαΐου 2010: Ημέρα Ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Δυσκοιλιότητα

Σχεδόν ο καθένας έχει βιώσει μια περίοδο με δυσκοιλιότητας κάποια στιγμή στη ζωή του, τόνισαν μέλη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας (ΕΛΙΓΑΣΤ), σε σχετικό Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε με αφορμή την 10η Μαΐου – Ημέρα Ευαισθητοποίησης του κοινού για τη δυσκοιλιότητα. Ακολουθεί το κείμενο του Δελτίου Τύπου:

Δυσκοιλιότητα: Μας «χαλάει» την ποιότητα ζωής.
Φυτικές ίνες με μεγάλη ικανότητα απορρόφησης νερού και ικανότητα σχηματισμού γέλης βοηθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος, επισημαίνει ο Γαστρεντερολόγος κος Γιώργος Καραμανώλης, Επιμελής της Ηπατογαστρεντερολογικής Μονάδας στο Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» βασίζεται στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και στην αύξηση των προσλαμβανόμενων φυτικών ινών είτε με τη διατροφή είτε με ειδικά συμπληρώματα.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών είναι ποικίλες. Πολλές είναι οι κλινικές μελέτες που απέδειξαν ότι η διατροφή που περιλαμβάνει αρκετές φυτικές ίνες συμβάλλει στην μείωση του βάρους, και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Δυστυχώς όμως, η ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών με την τροφή παραμένει χαμηλή. Η διατροφή σήμερα περιέχει περίπου 10-15g φυτικών ινών την ημέρα, ενώ η συνιστώμενη για τους ενήλικες ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι 25 γρ ((EFSA 2009).

Από τις φυτικές ίνες, οι διαλυτές ίνες υπόκεινται σε ζύμωση από την εντερική χλωρίδα, αυξάνεται η μάζα τους και επομένως αυξάνεται ο όγκος των κοπράνων. Ταυτόχρονα, δεσμεύοντας το νερό επιτρέπουν την ενυδάτωση των κοπράνων και υποστηρίζουν τη λειτουργία του εντέρου σχηματίζοντας μια φυσική γέλη η οποία μαλακώνει και διευκολύνει το πέρασμα των κοπράνων. Έτσι, βοηθούν στην ομαλότητα της αφόδευσης και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθημερινά.

Επομένως μια διαλυτή φυτική ίνα με μεγάλη ικανότητα απορρόφησης νερού και ικανότητα σχηματισμού γέλης βοηθά περισσότερο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Μια τέτοια φυτική ίνη είναι η γλυκομαννάνη.

Αν το δυσκοιλιότητα επιμένει, η χορήγηση ενός υπακτικού φαρμάκου που δρα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και η συνέχιση της πρόσληψης επαρκούς ποσότητας των κατάλληλων διαλυτών φυτικών ινών αποτελεί το επόμενο βήμα αντιμετώπισης του προβλήματος . Το υπακτικό φάρμακο εξασφαλίζει την αποτελεσματική και προγραμματισμένη δράση, ενώ η συνεχής πρόσληψη των κατάλληλων διαλυτών φυτικών ίνων βοηθά στη περαιτέρω ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Είναι πολύ σημαντική η συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας, έτσι ώστε αυτό να μην γίνει χρόνιο και επίμονο. Όταν αναφερόμαστε στην δυσκοιλιότητα εξηγεί ο Γαστρεντερολόγος κος Γεράσιμος Μάντζαρης, Δ/ντης της Α’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. « Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» , εννοούμε δυσκολία στην αφόδευση , σκληρά κόπρανα, έντονη προσπάθεια και σφίξιμο για να επιτευχθεί η κένωση. Μπορεί επίσης να υπάρχει το αίσθημα της ανολοκλήρωτης αφόδευσης – η επιθυμία να πάει κάποιος ξανά στην τουαλέτα μετά το τέλος της κένωσης.

Η δυσκοιλιότητα είναι σύμπτωμα και όχι συγκεκριμένη αρρώστια. Μπορεί να είναι χρόνια, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και αιφνίδια (π.χ. με την αλλαγή περιβάλλοντος στις διακοπές). Το πρόβλημα ξεκινά από μικρή ηλικία και χρονίζει . Δυστυχώς, λαϊκές δοξασίες , ενοχικά αισθήματα και λανθασμένες αντιλήψεις συντελούν στην υποτίμηση ή την αγνόηση του προβλήματος με συνέπεια την πλημμελή διάγνωση και την πλημμελή έως κακή αντιμετώπισή του. Η σωστή ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού συντελεί αναμφίβολα τόσο στην έγκαιρη διάγνωση όσο και στην τεκμηριωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η χρόνια δυσκοιλιότητα, επισημαίνει ο Λέκτορας Γαστρεντερολογίας κος Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, με βάση τελευταία έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ, επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων , με την παρουσία και πολλών άλλων συμπτωμάτων όπως πονοκέφαλο, φούσκωμα, καούρες, ημικρανίες, πόνο περιόδου, πόνους γενικά κ.λπ.
Ως συμπτώματα που σχετίζονται με τη δυσκοιλιότητα και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ερωτηθέντων αναφέρθηκαν μεταξύ των άλλων το αίσθημα βάρους (73%), το ότι αισθάνονται άβολα (40%), η νευρικότητα (39%), η στεναχώρια (38%), ο πονοκέφαλος (32%), το αίσθημα κούρασης (31%) και η ευερεθιστότητα (28%). Επιπλέον, οι ερωτηθέντες θεώρησαν εξαιρετικά δυσάρεστο το ότι αισθάνονται χοντροί, άβολα, φουσκωμένοι, γεμάτοι «τοξίνες», ευέξαπτοι και άσχημοι/μη ελκυστικοί.

Τέλος, τονίζεται ότι κάποιος πρέπει να ρωτήσει τον γιατρό του όταν η δυσκοιλιότητα ξεκινήσει αιφνίδια ή χειροτερεύσει χωρίς να υπάρχει προφανής αιτία (πχ αλλαγή στη διατροφή, στρεσογόνο συμβάν, ταξίδι κλπ). Όταν παρατηρείται αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί της τουαλέτας και όταν προκαλεί έντονο πόνο στην κοιλία. Όταν δεν υπάρχουν κενώσεις για μεγάλο διάστημα (συνήθως μεγαλύτερο της εβδομάδας), παρότι βελτιώθηκε η διατροφή και η πρόσληψη υγρών.