Με όραμα να παρέχει στις Ελληνίδες πρότυπη ιατρική φροντίδα και υπερσύχρονες υπηρεσίες με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής, η Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ ξεκίνησε τη λειτουργία πρότυπου και εξειδικευμένου τμήματος Γυναικολογικής Ρομποτικής Χειρουργικής εγκαινιάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη χρήση του Ρομποτικού Χειρουργικού συστήματος da Vinci σε μαιευτήριο. Το τμήμα είναι στελεχωμένο από μια ομάδα έμπειρων και αναγνωρισμένων Ρομποτικών χειρουργών-γυναικολόγων.
H πρώτη ρομποτική γυναικολογική επέμβαση στο ΓΑΙΑ πραγματοποιήθηκε στις 30/04/2010, ήταν εξαιρετικά επιτυχής και αφορούσε στην αφαίρεση πολλαπλών ινομυωμάτων και την πλήρη αποκατάσταση της μήτρας. Η ασθενής παρέμεινε στο νοσοκομείο για λιγότερο από 24 ώρες.
Η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής στη γυναικολογία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα σε μια σειρά από χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν χιλιάδες γυναίκες, όπως μερική, ολική και ριζική υστερεκτομή, η αφαίρεση ινομυωμάτων, επεμβάσεις για την ακράτεια ούρων καθώς και η αφαίρεση κύστεων ωοθηκών. Πρόκειται για επεμβάσεις που απαιτούν εξαιρετικά λεπτούς και ακριβείς χειρισμούς, οι οποίοι με την εφαρμογή της ρομποτικής μεθόδου γίνονται πιο εύκολα, με μεγαλύτερη ακρίβεια, μεγαλύτερη ταχύτητα και την ελάχιστη δυνατή επέμβαση στο σώμα. Είναι χαρακτηριστικό πως, ακόμη και σύνθετες γυναικολογικές επεμβάσεις, όπως η ριζική υστερεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό σε ασθενείς με καρκίνο ενδομήτριου, γίνονται ασφαλέστερα και ευκολότερα με το Ρομποτικό Σύστημα da Vinci.
Κατά συνέπεια, η ρομποτική χειρουργική προσφέρει ουσιαστικό όφελος καθώς αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας των επεμβάσεων, εκμηδενίζει τις επιπλοκές και τους κινδύνους, ελαχιστοποιεί τον πόνο και επιτρέπει πιο ανώδυνη ανάρρωση με αποτέλεσμα να περιορίζει σημαντικά τον απαιτούμενο χρόνο μετεγχειρητικής νοσηλείας και τέλος διασφαλίζει ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η λειτουργία του συστήματος Ρομποτικής χειρουργικής da Vinci, λίγους μόνο μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας, αποδεικνύει έμπρακτα την δέσμευσή μας για παροχή νέων και μοναδικών υπηρεσιών στο χώρο. Ελπίζουμε ότι η λειτουργία της ΓΑΙΑ, όπως οδήγησε τη μαιευτική αγορά σε αλυσιδωτές μειώσεις τιμών, μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει και σε αντίστοιχη αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών με τελικό ωφελημένο την Ελληνίδα γυναίκα».
Τέλος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής και Επιστημονικός Σύμβουλος της ΓΑΙΑ Δρ. Κ. Κωνσταντινίδης, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η εφαρμογή της ρομποτικής έχει αποδειχθεί επαναστατική σε κάθε χειρουργική επέμβαση που απαιτεί εξαιρετικά λεπτή και σύνθετη αντιμετώπιση, όπως πολλές από τις γυναικολογικές επεμβάσεις. Δεν είναι τυχαίο πως, διεθνώς η ρομποτική κερδίζει έδαφος έναντι των ανοιχτών επεμβάσεων, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Και στην Ελλάδα όμως έχουμε δει τα πλεονεκτήματά της στην πράξη, καθώς η χώρα μας σήμερα διαθέτει το επιστημονικό δυναμικό και την εμπειρία όχι μόνο να εφαρμόσει τη ρομποτική μέθοδο, αλλά και να ανοίξει δρόμο σε πρωτοποριακές εφαρμογές».