Τα σώματα υγείας των Ηνωμένων Εθνών απηύθυναν έκκληση στις 30 Απριλίου 2010 για τη διενέργεια περισσότερων ερευνών και κλινικών δοκιμών ώστε να κλείσει το κενό της φαρμακευτικής αγοράς σε παιδιατρικά φάρμακα που κοστίζει τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου κάθε χρόνο.
Η UNICEF του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) δημοσίευσαν μία λίστα φαρμάκων για παιδιά και δήλωσαν ότι παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις.
«Αν και υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για την καταπολέμηση ασθενειών, για καταστάσεις όπως ο υποσιτισμός είναι δύσκολο να βρεθούν φόρμουλες για τα παιδιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Francisco Blanco διευθυντής φαρμάκων και διατροφής της UNICEF.
Χωρίς είδικές φαρμακευτικές φόρμουλες σχεδιασμένες για παιδιά οι επαγγελματίες της υγείας και οι γονείς καταφεύγουν συχνά στη λύση της χρήσης ελάχιστων δόσεων από φάρμακα για ενήλικες ή ακόμα και ετοιμάζουν φάρμακα για τα παιδιά διαλύοντας σπασμένα φάρμακα των ενηλίκων μέσα σε νερό για να φτιάξουν τις βέλτιστες δοσολογίες. Κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα ασφαλές ή αποτελεσματικό καθώς η δόση δεν είναι ακριβής, όπως ανέφερε ο Blanco σε δήλωσή του μέσα από την οποία έκανε έκκληση για περισσότερες έρευνες για παιδιατρικά φάρμακα.
Ο Π.Ο.Υ. δήλωσε πως η λίστα των παιδιατρικών φαρμάκων που θα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο θα βοηθήσει τους ιατρούς να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε κάποια από τα 240 βασικά φάρμακα που σώζουν τις ζωές των παιδιών, καθώς θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με το που θα τα βρουν αλλά και το πόσο κοστίζουν.
«Περίπου 9 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν», δήλωσε ο Hans Hogerzell, Διευθυντής Στοιχειωδών Φαρμάκων και Φαρμακευτικών Πολιτικών του Π.Ο.Υ.
Ο ίδιος δήλωσε πως οι μισοί τουλάχιστον από τους θανάτους αυτούς προκαλούνται από ασθένειες που θα μπορούσαν να θεραπευθούν με ασφαλή, στοιχειώδη παιδιατρικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών του αναπνευστικού, όπως η πνευμονία, των νεογνικών λοιμώξεων, της ελονοσίας και του AIDS.
«Η βελτιωμένη διάθεση και πρόσβαση σε ασφαλή ειδικά για παιδιά φάρμακα είναι αρκετά εκτός πραγματικότητας για πολλά παιδιά στις φτωχές χώρες», πρόσθεσε ο ίδιος σε δήλωσή του.
Η λίστα του Π.Ο.Υ και της UNICEF, ανέφερε ότι οι πόροι για τις παιδικές θεραπείες κατά των ασθενειών που προκαλλούν διάρροια και κατά του AIDS, είναι περιορισμένοι, ενώ είναι ακόμα δύσκολη η πρόσβαση σε παιδιατρικά φάρμακα για τροπικές ασθένειες που αποτελούν ενδημία σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
Ο Π.Ο.Υ. πρότεινε όπου είναι δυνατόν, τα φάρμακα για τα παιδιά να παρέχονται σε ευέλικτες, στέρεες μορφές που χορηγούνται από το στόμα και μπορούν να δοθούν και σε υγρή μορφή σε ένα άρρωστο παιδί.
Ωστόσο οι υγρές φόρμουλες είναι συχνά πιο ακριβές σε σχέση με τις διασπώμενες ταμπλέτες ενώ έχουν και αυξημένο κόστος συντήρισης δυσκευασίας και ασφαλούς μεταφοράς.