Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδου μετά τη συνάντηση του με τους αρμόδιους φορείς για το φάρμακο

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του στις 25 Μαΐου 2010 με τους αρμόδιους φορείς για το φάρμακο, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Α. Λοβέρδος, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:


«Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια σύγχυση τελικά για το πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα για το Aσφαλιστικό το 2015 ή το 2013; Υπάρχει σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν που λέει αυτά που περιγράφονται στην επιστολή είναι ρητώς και στο μνημόνιο δεν ζητάνε κάτι περισσότερο από αυτό που υπογράψανε στην χώρα μας…



Υπουργός Εργασίας: Επανειλημμένα έχω πει ότι υπάρχουν ανοιχτές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού. Ο αδιάψευστος μάρτυρας για την προσδοκώμενη επιτυχία κάθε πολιτικής, είναι οι αναλογιστικές μελέτες που στηρίζουνε τις προτάσεις μας. Τις αναλογιστικές αυτές μελέτες θα τις έχουμε έτοιμες την Παρασκευή. Κάθε επιχείρημα για την Α ή Β ρύθμιση έχει τη βάση του, τα επιχειρήματα υπέρ του εγχειρήματος βρίσκουν τη βάση του, όλη η συζήτηση γίνετε με κριτήριο τους αριθμούς που προκύπτουν από τις αναλογιστικές μελέτες. Άρα, λοιπόν, από την Παρασκευή και μετά, όταν θα μιλάμε με βάση τους αριθμούς που θα αποδεικνύουν την βιωσιμότητα του συστήματος, θα μπορούμε να έχουμε πάρα πολύ ευκολότερη συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό, μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι υπάρχουν θέματα τα οποία είναι ανοιχτά και πρέπει να κλείσουν και οι επόμενες μέρες είναι οι μέρες που για όλα αυτά τα πράγματα θα υπάρχουν συμφωνίες, βάσει, ξαναλέω, της αναλογιστικής μελέτης.



Δημοσιογράφος: Απογοητευμένος από τις απαντήσεις που πήρατε και από την συνάντηση που είχατε κυρίως από τους εκπροσώπους των βιομηχάνων του χώρου του φαρμάκου, των χονδρεμπόρων αλλά και από των φαρμακοποιών και με τον τρόπον των οποίων λειτουργούν…



Υπουργός Εργασίας: Προσπαθούμε ως υπουργείο και ως Κυβέρνηση να μειώσουμε τη δαπάνη στο χώρο του φαρμάκου, όχι στερώντας τους ασθενείς από τα φάρμακα τους, αλλά μειώνοντας τη σπάταλη, το όργιο συναλλαγής. Έχουμε κάνει κάποια πρώτα βήματα και χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα μέσα στους επόμενους μήνες. Η λύση που προτείναμε είναι να κάνουμε αυτήν την ανοιχτή σύσκεψη σήμερα, ούτως ώστε να ακουστούν προτάσεις, προτάσεις από τις οποίες θα προκύψει κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση στο συγκεκριμένο τομέα μέχρι το τέλος του 2010.

Η εισήγηση μας ήταν εισήγηση-έκκληση για να υπάρξουν συμφωνίες. Όλοι να μειώσουν το κέρδος τους, ούτως ώστε να εξυπηρετηθεί η πατρίδα, να εξυπηρετηθούν οι πολίτες της. Στο τέλος, κλείνοντας τη συζήτηση, είπα ότι δεν ακούστηκαν οι προτάσεις αυτές και όλοι συμφώνησαν ότι αυτές οι προτάσεις θα ακουστούν την επόμενη Δευτέρα όπου τα συναρμόδια υπουργεία θα συσκεφθούμε με αυτούς τους φορείς, για να δούμε τι ακριβώς θα πρέπει να γίνει τώρα, εδώ και τώρα, ούτως ώστε η Ελλάδα να πετύχει στους στόχους της. Μάλιστα οι ίδιοι οι φορείς πρότειναν, ότι η σύσκεψη αυτή δεν θα τελειώσει αν δεν βρεθεί η λύση που η Ελλάδα έχει ανάγκη. Ως υπουργείο πληρώνουμε πάρα πολλά, ως χώρα δεν έχουμε αυτά τα χρήματα για να πληρώσουμε για σπατάλες και για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, πρέπει όλοι να αναδιπλωθούν, πρέπει όλοι να καταλάβουν την κρισιμότητα των στιγμών, πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε στο ότι θα βάλει ο ένας τον εαυτό του λίγο πιο πίσω, προκειμένου να πάει μπροστά η Ελλάδα.

Ελπίζω ότι, μετά από αυτήν τη διαβεβαίωση όλων, λύσεις θα βρεθούν με συμπτώσεις πολιτικών από την συζήτηση ανάμεσα στα τρία υπουργεία και τους ενδιαφερόμενους φορείς. Πιστεύω λοιπόν ότι από την επόμενη Δευτέρα θα προκύψει κάτι καινούργιο, κάτι καλό, κάτι που έχουμε ανάγκη. Εμείς ως υπουργείο δεν θα σταματήσουμε καθόλου να προσπαθούμε και πιστεύουμε ότι τελικώς θα έχουμε αποτέλεσμα.



Δημοσιογράφος: Δεν μας είπατε αναφερθήκατε μέσα στο ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010 αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη, συγκεκριμένα υπάρχει αριθμός πόσο τις εκατό και σε σύγκριση πόσο με πέρυσι με το 2009;



Υπουργός Εργασίας: Βεβαίως υπάρχουν όλοι οι αριθμοί, από τον Ιανουάριο ξεκινήσαμε τη χρονιά πολύ άσχημα, το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όμως, υπήρξε κάμψη αυτής της αύξησης περίπου στο 4% με 4,5%. Κάμψη της αύξησης επαναλαμβάνω. Εμάς, όμως, δεν μας αρκεί να υπάρχει κάμψη της αύξησης, εμείς απαιτούμαι, εμείς προσπαθούμε να υπάρχει απόλυτη μείωση, απόλυτη μείωση που θα φτάσει στα τέλη του 2010 το ένα δισεκατομμύριο εκατό εκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνεσθε ότι έχουμε δρόμο πολύ να διανύσουμε και μόνο 7 μήνες μπροστά μας. Άρα πρέπει να γίνει από όλους, επαναλαμβάνω, ότι περισσότερο ο καθένας μπορεί, για να πιάσουμε τους στόχους μας, να πιάσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας για να μπορέσουμε να κάνουμε μια πολύ αξιοπρεπή παρουσία. Προσέξτε, ο Απρίλιος είχε ένα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα, είχε το ενθαρρυντικό αποτέλεσμα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στο ΙΚΑ κατά 1,5%. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες από τις πολιτικές μας έπιασαν τόπο, και τώρα τον Ιούνιο, που θα έχουμε τα αποτελέσματα της υποκοστολόγισης του φαρμάκου - την οποία κοστολόγηση την έκανε το Υπουργείο Οικονομίας - και την έναρξη εφαρμογής της λίστας που ήταν το επόμενο στάδιο της κοστολόγησης, θα έχουμε μια ραγδαία μείωση της κατανάλωσης στα φάρμακα για να επιτύχουμε τελικά τους στόχους μας ως χώρα. Είναι πολλά πράγματα, λοιπόν, που γίνονται αυτήν τη στιγμή, είναι πολλά πράγματα που είναι να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες, δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε μιας μέρας καθυστέρησης, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε χρόνο».