Η πρώτη συγκριτική έρευνα για τα εμβόλια κατά της νέας γρίπης Α Η1Ν1, που διεξήχθη στην Βρετανία, βρήκε ότι τα παιδιά που λαμβάνουν ένα εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό (adjuvant) έχουν πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση, σε σχέση με τα παιδιά που λαμβάνουν τα απλά εμβόλια.
Το Pandemrix της GlaxoSmithKline (GSK), που περιέχει το ανοσοενισχυτικό ASO3, συνδέθηκε με μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση απ’ ότι το Celvapan της Baxter και οι ειδικοί επεσήμαναν ότι τα κάπως μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης πυρετού και ερεθισμών στην περιοχή του εμβολιασμού δεν αποτελούν σημαντικό ζήτημα για το φάρμακο.
Η χρήση των ανοσοενισχυτικών είχε διχάσει τις αρχές της υγείας της Ευρώπης και τις Αμερικής. Ενώ στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν ευρέως την περασμένη χρονιά για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, στις Η.Π.Α. οι αρχές επέμειναν στην χρήση των συνηθισμένων μορφών των εμβολίων.
«Θεωρώ πως τα στοιχεία αυτά θα λειτουργήσουν διασφαλιστικά για τις χώρες όπως οι Η.Π.Α. που δεν ένεκριναν την χρήση των ανοσοενισχυμένων εμβολίων για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ερευνητής Dr Mathew Snape από το Oxford Vaccine Group του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Reuters.
«Ίσως μάλιστα και για την εποχική γρίπη να πρέπει να στραφούμε σε ανοσοενισχυτικά όπως το ASO3» πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Snape κατά την μελέτη και τα δύο εμβόλια επέδειξαν αποτελεσματικότητα ενώ έγιναν καλά ανεκτά. Ωστόσο η μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση σημειώθηκε με τη χρήση του Pandemrix σε παιδιά κάτω των τριών ετών.
Το εύρημα αυτό είναι ενθαρρυντικό καθώς σύμφωνα με τον Snape: «Το ηλικιακό αυτό γκρουπ είναι που κινδυνεύει περισσότερο από την γρίπη ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και την ηλικιακή ομάδα που γενικότερα δεν ανταποκρινόταν εύκολα στα εμβόλια στο παρελθόν».
Τα αποτελέσματα της έρευνας στην οποία πήραν μέρος 900 παιδιά ηλικίας 6 μηνών εώς 1 έτους, δημοσιεύτηκαν στο British Medical Journal στις 28 Μαΐου 2010. Το ποσοστό που αποκρίθηκε ανοσολογικά στο Pandemrix της GSK ήταν 98,2% ενώ στο Celvapan της Baxter το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 80,1%.
Για τα παιδιά άνω των τριών ετών η διαφορά δεν ήταν σημαντική, καθώς στο Pandemrix αποκρίθηκε ανοσολογικά το 99,1% (μετά από τη χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου) και 95,9% αποκρίθηκε ανοσολογικά στο Celvapan.
Μια υψηλότερη ανοσολογική απόκριση του οργανισμού σε ένα εμβόλιο, συνήθως σημαίνει ότι διαρκεί περισσότερο και ότι έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει τον οργανισμό και από ενδεχόμενες αλλαγές του ιού. Ο H1N1 αναμένεται να είναι ο «κυρίαρχος» της γρίπης τον επόμενο χειμών αλλά η γενετική του δομή δεν είναι πιθανό, σύμφωνα με τους ειδικούς, να αλλάξει δραματικά.