Το εργασιακό στρες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες κάτω των 50 ετών, όπως υποστηρίζει νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 12.000 νοσοκόμες.
Η μελέτη των Δανών ερευνητών, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Occupational & Environmental Medicine, καταλήγει στο ότι η πίεση της δουλειάς έχει μεγαλύτερη επίδραση στις νέες γυναίκες σε σχέση με εκείνες που διανύουν την 6η ή 7η δεκαετία της ζωής τους.
Η ίδια έρευνα υποστηρίζει ότι για τις γυναίκες άνω των 50 ετών τα καρδιακά προβλήματα ίσως αναπτύσσονται εξαιτίας άλλων παραγόντων κινδύνου που παίζουν μεγαλύτερο ρόλο.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν τον ρόλο του εργασιακού στρες στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων στους άνδρες, ως τώρα όμως καμία έρευνα δεν είχε μελετήσει την αντίστοιχη επίδραση του εργασιακού στρες στις γυναίκες.
Στην μελέτη αυτή, οι επιστήμονες ρώτησαν περισσότερες από 12.000 γυναίκες νοσοκόμες ηλικίας 45 – 64 ετών, σχετικά με την πίεση που αισθάνονται στη δουλειά. Στη συνέχεια παρακολούθησαν την κατάσταση της υγείας των γυναικών αυτών για 15 χρόνια φτάνοντας στο 2008.
Έως τότε 580 νοσοκόμες είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω ισχαιμικής καρδιοπάθειας, συμπεριλαμβανομένων 369 περιπτώσεων στηθάγχης και 138 εμφραγμάτων.
Αφού οι μελετητές συνυπολόγισαν τη συμβολή και άλλων παραγόντων κινδύνου (π.χ. κάπνισμα, διαβήτης), ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που θεωρούσαν την πίεση στη δουλειά τους «Υπερβολικά Υψηλή» είχαν 35% μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιακή πάθηση, συγκριτικά με όσες ήταν άνετες με το θέμα της πίεσης της δουλειάς.
Όταν όμως διαχώρισαν τα αποτελέσματα με βάση την ηλικία, παρατήρησαν ότι μόνο οι γυναίκες κάτω των 50 επηρεάζονταν σημαντικά.
Οι ερερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Glostrup στην Δανία δήλωσαν σχετικά με τα αποτελέσματα: «Φαίνεται πως η επίδραση του εργασιακού στρες έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις πιο νεαρές γυναίκες. Τα ευρήματά μας συμφωνούν με εκείνα παλαιότερων ερευνών που μελετούσαν τις σχετικές με την ηλικία επιδράσεις σε άνδρες και γυναίκες. Θεωρούμε ότι το στρες προκαλεί μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων στις μεγαλύτερες νοσοκόμες λόγω άλλων παραγόντων κινδύνου που έχουν γίνει πολύ πιο σημαντικοί με το πέρασμα των χρόνων».