Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

8ο Εκπαιδευτικό Διήμερο Παιδιατρικής Ενημέρωσης: Νέες Οδηγίες από την ESPGHAN για την αντιμετώπιση της Οξείας Γαστρεντερίτιδας στα Παιδιά

Όλες τις εξελίξεις και κατευθηντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της Οξείας Γαστρεντερίτιδας των παιδιών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι Έλληνες παιδίατροι κατά τη διάρκεια του 8ου Εκπαιδευτικού Διήμερου Παιδιατρικής Ενημέρωσης με τίτλο «εφόλης της ύλης» 2009, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 10 και 11 Οκτωβρίου στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών, Pierce College.

Την επιστημονική συζήτηση άνοιξε με την εισήγηση του ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής Μητέρα, Χρήστος Μπαρτσόκας, αναφερόμενος στις εντερικές λοιμώξεις οι οποίες αποτελούν σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας διεθνώς.

Όπως είπε, τελευταία έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι στην κατανόηση των παθογενετικών μηχανισμών της διάρροιας, που αποτελεί κεντρικό σύμπτωμα των εντερικών λοιμώξεων, γι αυτό και τόνισε ότι «δεν επιτρέπεται να κινδυνεύουν παιδιά από γαστρεντερίτιδα σήμερα, που οι γιατροί έχουν στην φαρέτρα τους νέα- σύγχρονα φάρμακα για την αντιμετώπισής της».

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Καθηγητής της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου Θεόδωρος Ζιαμπάρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην κλινική αξιολόγηση του παιδιού με Οξεία Γαστρεντερίτιδα, την αξία του διαγνωστικού ελέγχου και τις ενδείξεις εισαγωγής στο νοσοκομείο. Η Οξεία Γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι ιογενούς ή βακτηριακής αιτιολογίας, ωστόσο η εκτίμηση της αφυδάτωσης είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας βαρύτητας της νόσου. Ο διαγνωστικός έλεγχος, όπως η καλλιέργεια κοπράνων δεν τροποποιεί την αντιμετώπιση.

Την σπουδαιότητα της επανυδάτωσης και επανασίτισης υπογράμμισε η Θωμαή Καραγκιόζογλου-Λαμπούδη, Παιδογαστρεντερολόγος, Καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας της ΑΤΕΙΘ, τονίζοντας πως η παρακολούθηση από τον παιδίατρο είναι σημαντική προκειμένου να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Τα διαλύματα ενυδάτωσης πρέπει να πληρούν τα κριτήρια που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN), ένα εκ των οποίων είναι να είναι μειωμένης ωσμωτικότητας.

Όσον αφορά στην επανασίτιση τόνισε ότι ο θηλασμός δεν διακόπτεται, δεν χρειάζεται αραίωση στο γάλα, ότι είναι καλύτερη η πρώιμη έναντι της καθυστερημένης σίτισης, , και τέλος, ότι δεν πρέπει να δίνονται στα παιδιά ροφήματα τύπου κόλα

Ακολούθησε ο Παιδίατρος - Γαστρεντερολόγος- Ηπατολόγος και Επιστημονικός Συνεργάτης της «Ευρωκλινικής Παίδων», Κωνσταντίνος Σιαφάκας, που αναφέρθηκε στις πρόσφατες οδηγίες της ESPGHAN για την φαρμακευτική αντιμετώπιση της Οξείας Γαστρεντερίτιδας, τονίζοντας ότι έως σήμερα υπήρχε θεραπευτικό κενό, αφού η χορήγηση ουσιών, όπως η λοπεραμίδη, αντενδείκνυνται στα παιδιά λόγω σοβαρών παρενεργειών. Ήπια αντισηπτικά του εντέρου, όπως η νιφουροξασίδη δεν σταματούν την διάρροια και επιπλέον καταστρέφουν την εντερική χλωρίδα.

Οι προσροφητικές ουσίες αντενδείκνυνται σε παιδιά, αφού μεταξύ άλλων παραπλανούν την μητέρα ότι η διάρροια έχει σταματήσει.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN) και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τα Παιδιατρικά Λοιμώδη Νοσήματα (ESPID), δύο διαφορετικές αλλά εγκαθιδρυμένες ευρωπαϊκές επιστημονικές εταιρείες, που διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα των συστάσεων, αναγνώρισαν τη θεραπευτική αξία της Racecadotril στην αντιμετώπιση της Οξείας Γαστρεντερίτιδας των παιδιών, και επανέφεραν νέες κατευθυντήριες οδηγίες και συστάσεις (Guidelines and recommendations), εγκρίνοντας επισήμως, ως μέτρο αντιμετώπισης της Οξείας Γαστρεντερίτιδας την χορήγηση της Racecadotril σε παιδιά και βρέφη άνω των 3 μηνών.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των μελετών η παραπάνω ουσία έχει την ικανότητα να αναστέλλει φυσιολογικά την εντερική υπερέκκριση νερού και ηλεκτρολυτών, μειώνοντας τον όγκο και τη διάρκεια της διάρροιας, ενώ δεν τροποποιεί τη γαστρεντερική κινητικότητα.

Συμπερασματικά, όπως τόνισε ομόφωνα η ολομέλεια, πέραν της ενυδάτωσης για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης από Οξεία Γαστρεντερίτιδα, τώρα πιά στη φαρέτρα του παιδιάτρου υπάρχει φάρμακο αποτελεσματικό και ασφαλές για την αντιμετώπιση της διάρροιας

Αντιμετώπιση της Οξείας Γαστρεντερίτιδας στα Παιδιά
- Ο θηλασμός δεν πρέπει να διακόπτεται
- Δεν χρειάζεται αραίωση το γάλα που δίνουμε στα παιδιά
- Είναι καλύτερη η πρώιμη έναντι της καθυστερημένης σίτισης
- Ροφήματα τύπου κόλα πρέπει να αποφεύγονται

«Δεν επιτρέπεται να κινδυνεύουν παιδιά από γαστρεντερίτιδα σήμερα, που οι γιατροί έχουν στην φαρέτρα τους νέα- σύγχρονα φάρμακα για την αντιμετώπισης της».