Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Αντίσωμα «διορθώνει» την εσωτερική αιμορραγία

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα αντίσωμα που μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις σοβαρές εσωτερικές αιμορραγίες που απαντώνται σε τραυματισμούς από σφαίρες ή σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.

Η ομάδα των επιστημόνων από το Oklahoma Medical Research Foundation (OMRF) ανακάλυψε σε έρευνά της πως μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται ιστόνη, είναι υπεύθυνη για μεγάλο μέρος της εσωτερικής αιμορραγίας. Οι ίδιοι ανακοίνωσαν ότι έχουν ανακαλύψει ένα συγκεκριμένο τύπο αντισώματος που αναστέλλει την ικανότητα της ιστόνης να προκαλεί βλάβες.

Η έρευνα τους ίσως ανοίξει το δρόμο για την ανακάλυψη νέων θεραπειών για ασθένειες και σοβαρούς τραυματισμούς.

Στη δημοσίευσή τους στο περιοδικό Nature Medicine οι ερευνητές εξήγησαν μέσω έρευνά τους σε ποντίκια ανακάλυψαν πως όταν το αίμα τους υπέστη βαριά μόλυνση (σηψαιμία) περιείχε υψηλές ποσότητες της πρωτεΐνης ιστόνη. Εξετάζοντας αν το ίδιο συμβαίνει και σε πρωτεύοντα θηλαστικά και στους ανθρώπους, οι ερευνητές ανακάλυψαν παρόμοια αποτελέσματα.

Η πρωτεΐνη ιστόνη, βρίσκεται συνήθως στον πυρήνα ενός κυττάρου γύρω από τους έλικες του DNA. Ρυθμίζει το DNA, με το να προκαλεί τις διπλώσεις του, σχηματίζοντας έτσι το χαρακτηριστικό διπλό έλικα του DNA.

Όταν το κύτταρο υποστεί βλάβη τότε η ιστόνη απελευθερώνεται στο αίμα όπου αρχίζει να καταστρέφει την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων προκαλώντας βλάβες, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες του ΟΜRF. Αυτή η διαδικασία σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, οδηγεί σε ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία και στην άυξηση της συγκέντρωσης υγρών στους ιστούς, κατάσταση η οποία είναι απειλητική για τη ζωή.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Charles Esmon, δήλωσε: «Τη στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι η ιστόνη είναι τόσο τοξική, κατευθείαν προσπαθήσαμε να βρούμε τον τρόπο να σταματήσουμε την καταστροφική της δραστηριότητα».

Ο Marc Monestier, συνεργάτης της επιστημονικής ομάδας, από το Temple University της Φιλαδέλφεια είχε ήδη ανακαλύψει πως ένας συγκεκριμένος τύπος αντισωμάτων, τα λεγόμενα μονοκλωνικά αντισώματα, μπορούν να αναστείλουν τη δράση της ιστόνης.

Ήταν ήδη γνωστό ότι ο οργανισμός ασθενών με αυτοάνοσες παθήσεις, δημιουργεί αντισώματα για τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στον πυρήνα των κυττάρων αλλά δεν ήταν γνωστό το γιατί το κάνει αυτό. Το αντίσωμα που βρέθηκε πως αναστέλλει την καταστροφική πορεία της ιστόνης, ανακαλύφθηκε σε ποντίκι που έπασχε από αυτάνοσο νόσημα.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τη δράση του αντισώματος σε ποντίκια με αίμα σε σηπτική κατάσταση και ανακάλυψε ότι πραγματικά το αντίσωμα ανέστειλε την τοξική δράση της ιστόνης και τα ποντίκια συνήλθαν.

Το επόμενο τους βήμα θα είναι να εξετάσουν τα αποτελέσματα του αντισώματος σε πρωτεύοντα θηλαστικά και τελικά στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον Dr Esmon οι ιστόνες μοιάζουν πολύ σε όλα τα θηλαστικά επειδή είναι τόσο σημαντικό δομικό συστατικό. Έτσι είναι πολύ πιθανόν ένα αντίσωμα από ποντικό να μπορεί να δουλέψει εξίσου καλά απέναντι στις ιστόνες και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο Dr Stephen Prescott, πρόεδρος του OMRF δήλωσε: «Η έρευνα αυτή δίνει κάποια στοιχεία για το ερώτημα, γιατί οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ένα σοβαρό τραύμα συχνά βιώνουν μια καταστροφική ακολουθία, δευτερευόντων τραυματικών γεγονότων. Εάν καταφέρουμε να ελέγξουμε εκείνο το αρχικό σοβαρό τραύμα τότε ίσως να μπορέσουμε να σταματήσουμε το φαινόμενο των «αλυσιδοτών αντιδράσεων» που τόσο συχνά ακολουθεί».