Ένας ιός που συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη φαίνεται να παίζει επίσης ρόλο στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που ίσως ανοίξει τον δρόμο για τις πρώτες φαρμακευτικές προσεγγίσεις για τη μυστήρια αυτή διαταραχή που «χτυπά» 17 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Οι ερευνητές εντόπισαν τον ιό XMRV στο αίμα 68 ασθενών με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης από τους συνολικά 101 ασθενείς που εξετάστηκαν. Ο ίδιος ιός εντοπίστηκε μόλις σε 8 από τους συνολικά 218 υγιής ανθρώπους που έλαβαν μέρος στην έρευνα, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό Science.
Η Judy Mikovits από το Ινστιτούτο Whittemore Peterson στη Νεβάδα και οι συνάδελφοί της από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και την Κλινική Cliveland τονίζουν πως η έρευνα αποδεικνύει μόνο πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ του ιού και του εν λόγω συνδρόμου και όχι πως ο συγκεκριμένος παθογόνος οργανισμός προκαλεί το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης.
Πολύ περισσότερη έρευνα χρειάζεται για να αποσαφηνιστεί η άμεση σύνδεση του ιού με την διαταραχή αλλά σύμφωνα με τη Mikovits οι ασθενείς με χρόνια κόπωση ίσως να ανακουφιστούν με τη χρήση ενός συνδυασμού φαρμάκων για το AIDS τον καρκίνο και τις λοιμώξεις.
«Μπορούμε να φανταστούμε αρκετές συνδυαστικές θεραπείες που θα είναι αρκετά αποτελεσματικές και που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα σε κλινικές δοκιμές», δήλωσε σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το Reuters η Mikovits.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια κάποια φάρμακα για την αντιμετώπιση του AIDS όπως είναι οι αναστολείς αναστροφής μεταγραφάσης (reverse transcriptase inhibitors) ή οι αναστολείς ενσωμάτωσης (integrace inhibitors) όπως επίσης και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα καθώς και τα φάρμακα του είδους αναστολείς πρωτεάσης (proteasome inhibitors) κατά του καρκίνου, είναι κάποια από τα σκευάσματα που θα μπορούσαν να ελεγχθούν για την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.
Το σύνδρομο αυτό «χτυπά» το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλεί εξαντλητική κόπωση, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι πάσχοντες μπορεί ακόμα να βιώσουν απώλεια μνήμης, προβλήματα συγκέντρωσης, μυοσκελετικούς πόνους, πονοκεφάλους, ερεθισμό στους λεμφαδένες και πονόλαιμο.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως και 6 μήνες και μπορούν να έχουν αποτελέσματα αναπηρίας παρόμοια με αυτά της σκλήρυνσης κατά πλάκας ή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Παρά τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, όπως τονίζει και η Mikovits, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια θεραπεία για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης εκτός από τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία που βοηθά τους ασθενείς να συμβιβαστούν με τα ενδεχόμενα αποτελέσματα αναπηρίας της πάθησής τους.
Ο XMRV (xenotropic murine leukemia virus-related virus) είναι ένας ρετροϊός όπως και ο HIV που η παρουσία του έχει συνδεθεί πρόσφατα με τον καρκίνο του προστάτη στον άνθρωπο αλλά και με την ανάπτυξη λευχαιμίας και όγκων στα ζώα.
Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται τώρα για να διευκρινιστεί εάν ο XMRV προκαλεί απευθείας το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, εάν είναι απλά ένας «περαστικός» από το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, ή εάν είναι ένας ιός που η δράση του συνδυάζεται με τις δράσεις άλλων ιών που έχουν παλαιότερα συνδεθεί με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης προκαλώντας τη διαταραχή στον οργανισμό.
Καθώς το 3,7% των υγιών συμμετεχόντων της έρευνας έφεραν τον συγκεκριμένο ιό, οι ερευνητές συμπέραναν πως μόνο στις Η.Π.Α. τουλάχιστον 7 εκατομμύρια φαινομενικά υγιούς πληθυσμού πρέπει να έχει προσβληθεί από τον XMRV χωρίς να το γνωρίζει.