Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Τα κοινά φάρμακα για το άσθμα δεν είναι αποτελεσματικά σε παιδιά με συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή

Τα απλά φάρμακα για την καταπολέμηση του άσθματος, που λαμβάνονται από εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ασθματικής κρίσης σε κάποιους ασθενείς με μια ιδιαιτερότητα στα γονίδια τους, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

«Το Salbutamol το κλασσικό φάρμακο κατά του άσθματος που χορηγείται από εισπνευστική συσκευή (Inhaler) αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τα περισσότερα παιδιά», όπως επισημαίνει ο Somnath Mukhopadhyay, από το Brighton and Sussex Medical School, που συμμετείχε στην έρευνα. «Όμως είναι κοινή εμπειρία των γιατρών να βλέπουν ένα ποσοστό των παιδιών να μην ανταποκρίνονται όπως τα άλλα στη συγκεκριμένη θεραπεία», προσθέτει ο Muckopadhyay τονίζοντας ωστόσο πως τα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν την θεραπεία που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους.

Η διαφορετική ανταπόκριση των παιδιών στα κοινά φάρμακα του άσθματος, οφείλεται σε μία παραλλαγή του γονιδίου Arg16. Αν και το γονίδιο αυτό δεν αυξάνει την πιθανότητα για ένα άτομο να εμφανίσει για πρώτη φορά άσθμα, αλλά ούτε και φαίνεται να επιδεινώνει το ήδη υπάρχον άσθμα, εντούτοις φαίνεται να αλλοιώνει την απόδοση ορισμένων φαρμάκων για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του άσθματος.

Τα φάρμακα αυτά περιλαμβάνουν και το Salbutamol που προαναφέρθηκε αλλά και το «συγγενικό» του Salmeterol.

Ο καθηγητής Muckopadhyay, μαζί με τον συνάδελφό του καθηγητή στο Dundee University, Colin Palmer, ανακάλυψε ότι τα παιδιά με τη συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή αποκτούσαν όλο και λιγότερη ευαισθησία στο Salbutamol όσο πιο συχνά το χρησιμοποιούσαν.

Κατά τη διάρκεια των 6 μηνών της έρευνας των δύο καθηγητών, το 70% των παιδιών με το παραλλαγμένο γονίδιο που χρειάζονταν να εισπνεύσουν Salbutamol τουλάχιστον μία φορά την ημέρα εξακολουθούσαν να έχουν κρίσεις άσθματος, ποσοστό πολύ πιο υψηλό από το 45% των παιδιών που δεν έφεραν την εν λόγω παραλλαγή στο γονιδίωμά τους. Μάλιστα το ποσοστό αυτό δεν το άλλαξε ούτε η επιπλέον χορήγηση άλλων φαρμάκων όπως τα στεροειδή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η καλύτερη λύση για αυτά τα παιδιά θα ήταν να στραφούν σε διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα περιλαμβάνουν άλλου είδους εισπνεύσιμα φάρμακα που θα έχουν αποτελέσματα κι όχι να επιβαρύνονται με περισσότερες πρόσθετες θεραπείες. Τα φάρμακα όπως το Ipratropium για παράδειγμα δρουν μέσα από διαφορετικά γονιδιακά μονοπάτια στον οργανισμό κι έτσι είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάζονται από τη γονιδιακή παραλλαγή των παιδιών.

Υπάρχει τρόπος να εντοπιστεί εάν το παιδί φέρει την παραλλαγή του γονιδίου με μια απλή πλύση στόματος. Όμως οι ερευνητές τονίζουν πως θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να καταλήξουν στο εάν ο εντοπισμός του γονιδίου θα βελτίωνε την κατάσταση και αν το προφίλ κόστους / οφέλους είναι συμφέρον για το σύστημα Δημόσιας Υγείας.

Η έρευνα που διεξήχθη με περισσότερους από 1000 λιλιπούτειους συμμετέχοντες δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Allergy & Clinical Immunology.